BV: När tidvattnet drar sig tillbaka…

Aktiekrönika I tuffa tider brukar agnarna skiljas från vetet och den här gången är det likadant. Boksluten visar med all önskvärd tydlighet att det råder stora skillnader mellan olika bolag inom samma bransch.

Börsen är fantastisk på många olika sätt. Vi som följer börsen dagligen har förmånen att kunna följa utvecklingen på nära håll, dels företagsspecifikt, dels hur samhällen i stort utvecklas. Och det är ett dynamiskt händelseförlopp. Teknikskiften, ränteutveckling, ekonomisk utveckling, AI, prischocker, arbetslöshet, nya aktörer från Fjärran Östern etc. Allt detta påverkar hur olika branscher/sektorer på börsen utvecklas men vi kan också se att det råder stora skillnader mellan bolag inom samma sektorer. Det visar den aktuella rapportsäsongen med tydlighet.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 10 den 4 mars

Läs mer om Börsveckan.

Generellt brukar tuffare tider skilja agnarna från vetet och så har det onekligen sett ut när de färska boksluten lagts fram de senaste veckorna. Inom detaljhandeln ser vi exempelvis Clas Ohlson som går starkt medan Kjell Group har det tufft. Lyxkonglomeratet LVMH går riktigt starkt medan annan lyx har det betydligt svårare. Friluftsinriktade RVRC går som tåget med sin europeiska expansion och även i Norden samtidigt som Fenix Outdoor går knackigt och där e-handeln har det tufft.

Inom sällanköp är det som bekant väldigt tufft nu när hushållen sparar in på allt som inte är av akut karaktär. Fönstertillverkaren Inwido backar omsättningen med 21 procent organiskt i Q4 men lyfter lönsamheten med en ebita-marginal på 12,7 procent (12,1). Kökstillverkaren Nobia hade en försäljning som backade med 22 procent organiskt i Q4 men där man gör stora förluster.

Husqvarna fick se omsättningen backa 15 procent organiskt men kunde ändå skydda lönsamheten relativt väl (Q4 är dock säsongsmässigt svagt och förlustkvartal). Inom fastigheter har exempelvis Balder kunnat skydda förvaltningsresultatet, likaså Sagax, medan majoriteten av bolagen i sektorn fått se stora minskningar. Här ska tilläggas att just fastigheter är ett specialfall där ränteutvecklingen är oerhört viktig komponent, men vi ser också tydliga skillnader i hur bolagen agerat med att värna kassaflödena i tuffa tider med lägre investeringstakt, färre projekt och förädling av beståndet, men kanske viktigast; hur managerade under de goda åren när räntorna var nära noll. Det finns de bolag som jobbade med en aggressiv förvärvsagenda (SBB, Corem med sina Manhattan-projekt etc) och de som agerade selektivt på förvärvsfronten och säkrade upp långsiktig finansiering till förmånliga villkor (Sagax och David Mindus är typexemplet).

Om vi fortsätter spaningen så ser vi att teknikkonsulten Sweco hade en positiv organisk tillväxt på 6 procent i Q4 men en ebita-marginal som tappade till 8,5 procent (10,5). Samtidigt presenterade sektorkollegan och konkurrenten Afry också en organisk tillväxt på 6 procent men där ebita-marginalen istället hålls uppe rätt väl på 8,4 procent (8,8).

Inom kontraktstillverkning ser vi hur AQ går som tåget medan Nolato och Note haft det betydligt kämpigare mot slutet. Inom nischbanker ser vi hur Resurs kollapsat med enorma kreditförluster i Q4, medan Norion och TF Bank tuffar på rätt bra. Hoist och Intrum som båda köper förfallna kreditportföljer har också haft stora skillnader i sin respektive operativa utveckling och inom IT-konsultbranschen så går CAG fortsatt bra medan B3:s resultat havererade i Q4.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 10 den 4 mars

Läs mer om Börsveckan.

Och så kan man fortsätta. Att makrofaktorer påverkar alla bolag och alla sektorer är ett faktum, men med en skicklig ledning så går det att parera detta väl trots allt, vilket ovannämnda exempel visar med all tydlighet.

Börsveckans viktigaste uppdrag är att försöka hitta köpvärda bolag och presentera dessa för våra läsare. Vår bestämda uppfattning är att det alltid finns köpvärda bolag oavsett börstider och konjunkturcykler. Det är också uppenbart att det finns stora skillnader bolag sinsemellan, inom samma sektor. Det är därför vi ägnar oss åt bottom-up analys snarare än top-down. Vi letar inte efter köpvärda sektorer. Vi letar efter köpvärda bolag, oavsett sektor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -