Börsen på minus, Nordea rapportbackar

Börsen Stockholmsbörsen gick ned något i måndagens öppningshandel. Nordea var under press efter att rapporten innehållit ett svagare resultat än väntat.

Klockan 9.40 hade OMXS30 backat 0,5 procent till 2.362 och aktier för drygt 2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Frankfurt och London var samtidigt upp något.

Nordea sjönk 4,5 procent och var mest omsatta aktie i den inledande handeln. Rörelseresultatet på 1.415 miljoner euro för det fjärde kvartalet kom in lägre än analytikerna snittestimat som låg på 1.554 miljoner euro enligt Infront. Banken hänvisade det lägre resultatet främst till nedskrivningar av immateriella tillgångar. Samtidigt höjde banken sitt mål för avkastningen på eget kapital för 2025 till över 15 procent, från tidigare över 13 procent. Utdelningen höjdes med 15 procent till 0:92 euro.

Andra förlorare i OMXS30 var Electrolux, som backade 1,5 procent och Atlas Copco, som var ned drygt 1 procent.

Sinch återfanns däremot bland vinnarna, med en uppgång om drygt 1 procent, följt av Telia och Tele2 som också var upp runt 1 procent vardera.

Volvo noterades till en i stort sett oförändrad nivå efter att ACT-statistik visat en preliminär orderingång på Class 8-lastbilar på den nordamerikanska marknaden, som är en viktig marknad för Volvo, om 27.000 fordon i januari.

Volvo Cars gick i sin tur ned 0,8 procent. Biltillverkarenas globala bilförsäljning ökade med 10 procent i januari. Andelen helt elektriska bilar var 17 procent.

Nokia, som har tecknat ett avtal med Vivo avseende korslicensiering av 5G-patent, var upp närmare 1 procent. Sektorkollegan Ericsson steg 0,4 procent.

Bostadsutvecklaren Bonava har meddelat att kursen i företrädesemissionen, som uppgår till drygt 1 miljard kronor, har beslutats till 4:90 kronor. Samtidigt har Handelsbanken Capital Markets höjt sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för Bonava till market perform från underperform. Bonava stärktes 3,7 procent.

Addlife backade däremot närmare 4 procent, i kölvattnet av att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, till behåll från köp.

Industrivärden var ned 1 procent. DNB Markets har nedgraderat Industrivärden till behåll från köp.

Arjo handlades upp 1,1 procent. Börsveckan ger ett köpråd till medicinteknikbolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -