Stabil uppgång, Investoraktien stiger

Börsen Stockholmsbörsen handlades fortsatt upp vid lunchtid på måndagen, dock kring något lägre nivåer än vid öppningen. Mest omsatt var Kindred som rusade efter ett bud på bolaget, men som handlades under budkursen.

Vid 13.00-tiden hade OMXS30 stigit 1,0 procent till 2.320. Aktier för cirka 8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute på de ledande Europabörserna steg index i Paris med en halv procent medan London var upp 0,2 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet OMXS30 var Investor i topp. DNB har höjt sin riktkurs för Investor som släppte rapport förra veckan. Den nya riktkursen ligger på 260 kronor från tidigare 250 kronor. Aktien steg 3,7 procent till 239 kronor.

Vidare bland vinnarna fanns ABB och Electrolux som steg 2,3 respektive 2,1 procent.

Nibe gick åt motsatt håll med en nedgång om 2,3 procent. Telekomoperatörerna Telia och Tele2 backade även dem 1,1 respektive 0,8 procent.

Bland övriga bolag adderade Ratos 3,6 procent efter att ha publicerat preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Vidare höjer Ratos utdelningen till 1:25 kronor per aktie från fjolårets nivå på 0:84 kronor.

Franska FDJ har lagt ett bud på Kindred värt 130 kronor per aktie. Budet innebär en premie om 24,4 procent jämfört med stängningskursen om 104:50 kronor i fredags. Kindred har med anledning av budet också släppt preliminära kvartalssiffror. Kindred handlades upp nära 17 procent till cirka 122 kronor – en bit under budnivån på 130 kronor. I sektorn steg även Betsson 4 procent.

Tietoevry meddelade i lördags att delar av ett av bolagets flertal datacenter i Sverige utsattes för en så kallad ransomware-attack under natten mellan fredag och lördag. Incidenten påverkar tjänsterna för ett antal av Tietoevrys kunder i Sverige på olika nivåer. Bland bolagen som påverkas finns både Munters, Tradedoubler och Rusta. Tietoevry backade 2,6 procent och Rusta sågs ned 0,2 procent.

Munters har med anledning av incidenten släppt preliminära kvartalssiffror. Omsättning och justerad ebita var lägre än vad analytiker i genomsnitt hade räknat med enligt Infronts preliminära konsensus, medan orderingången däremot stack ut på uppsidan. Munters handlades kring nollstrecket efter att ha varit ned 4 procent vid öppning.

Av samma anledning har Tradedoubler släppt preliminära kvartalssiffror. Det digitala marknadsföringstjänstbolaget Tradedoubler redovisade ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar, ebitda på 29 miljoner kronor (26) för det fjärde kvartalet. Även intäkterna och bruttoresultatet ökade. Aktien steg 9 procent.

Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma gör en kapitalanskaffning om 343 miljoner kronor via en företrädesemission. Teckningskursen på motsvarande 0:23 kronor per aktie i unitemissionen motsvarar en rabatt om 39 procent jämfört med stängningskursen i fredags. Aktieägare som inte delar i emissionen kommer att spädas ut med upp till 98 procent. Aktien kollapsade med en nedgång på 70 procent.

Vidare har Balco ingått avtal om förvärv av Riiku Group, ett finländskt bolag inom balkonginglasning med en omsättning om 40 miljoner euro. Balco steg 4,6 procent.

Wästbygg rasade 14 procent. Bolaget meddelade i fredags att bolagets resultat för det fjärde kvartalet påverkas negativt främst av kostnader relaterade till konkurser hos underentreprenörer samt en försiktigare bedömning av framtida intäkter i egenutvecklade bostadsprojekt orsakade av en avstannad bostadsmarknad.

Dagens industri ser i analysen "Veckans aktie" en uppsida i Medicover på 20 till 40 procent på ett års sikt beroende på börsklimatet. Aktien handlades upp 6,4 procent.

Börsveckan höjer rådet för Dustin till köp. Dustin avancerade 5,2 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -