Expertens tips: Så mycket behöver företagare spara till pensionen

ANNONS Som företagare är det du som planerar ditt pensionssparande. Men hur mycket pengar är egentligen lagom att avsätta?

– Börja med att räkna baklänges, tipsar SPP:s pensionsexpert Oscar Isvén Backlund.

Hur mycket bör du som företagare spara till pensionen? Det vanliga standardsvaret som många får är att du bör spara 4,5–6% av den lön du tar ut i en tjänstepension. Men det kan bli för lite för en egenföretagare, eftersom många inte tar ut en marknadsmässig lön.

Därför är det bättre att börja räkna baklänges utifrån vilket liv du vill leva som pensionär och sedan bestämma hur mycket du vill spara.

Är du företagare och vill få en rimlig pension? Läs mer om hur det funkar här

Här är tre frågor att svara på:

1. Hur stor pension vill du ha i framtiden?

Fundera på följande frågor:

• Hur vill du att ditt liv ska se ut den dagen du går i pension?
• När vill du gå i pension?
• Hur mycket pengar vill du ha att röra dig med då?
• Kommer dina utgifter att öka eller minska?

Dagens pensionärer lever ett aktivt längre och är friskare än för 20 år sedan. Räkna med att du sannolikt kommer att njuta av många aktiva dagar även efter pensionsdagen.

Fundera först på om du vid pensionen klarar dig på en mindre andel av dina nuvarande inkomster eller om du vill ligga kvar på samma nivå som lönen du har idag?

Om du är du van ta utdelning från företaget bör du räkna ut en snittinkomst, netto efter skatt, som inkluderar både lön och utdelning så att du verkligen kan göra en rättvis jämförelse.

Fundera sedan över hur länge du vill jobba och vilket liv du vill leva. I början av pensionen kanske du vill ha pengar till olika aktiviteter och resor, medan du längre fram hellre betalar för praktiska sysslor hemma? Kom ihåg att du även som pensionär behöver en buffert.

Räkna ut vilken pension du behöver för att leva det liv du tänkt dig som pensionär.

Är du vass på att driva företag men strutsat pensionen? Läs mer om en enkel digital lösning här

2. Hur mycket har du sparat fram till idag?

På minpension.se kan du få en översikt och en prognos över förväntad pension om du fortsätter betala in till din eventuella tjänstepension på samma sätt som nu fram till pensionen.

Ta också med dina andra tillgångar i din beräkning och lägg till annat sparande som du planerar använda efter pensionen.

3. Räkna ut vad du vill och kan spara

Nu har du både räknat ut vilken pension du vill ha och vad du kommer att ha sparat ihop till om du fortsätter som nu. Jämför dessa två siffror. Hur ligger du till jämfört med ditt mål?

Det är tyvärr inte ovanligt att företagare saknar tjänstepension eller sparar för lite. Många får tyvärr råd om tjänstepension som baserar sig på hur det fungerar för en typisk anställd. För dig som är företagare gäller dock andra regler: Du kan själv bestämma hur du vill utforma ditt sparande. Du kan till exempel öka månadsavsättningarna till valfri fast summa, eller göra en större engångsavsättning i slutet av varje år.

Vill du bolla med en av SPPs licensierade rådgivare eller vill du ha hjälp att räkna? Boka ett kostnadsfritt digitalt möte här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -