Börsen nära noll, Revolutionrace stiger

Börsen Stockholmsbörsen inledde måndagen oregelbundet i spåren av börsnedgångar i Asien efter en viss global ränteuppgång och svag Kinastatistik. Utvecklingen var i linje med börstendensen i omvärlden.

Vid 09.50-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 på plus 0,1 procent vid nivån 2.232. Aktieaffärer för drygt 1 miljard kronor hade då gjorts på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen var Electrolux upp 1,7 procent, följt av fastighetsbolaget SBB, medicinteknikbolaget Getinge och molnkommunikationsföretaget Sinch. I andra änden av indexet backade Autoliv 0,8 procent i samband med avskild kvartalsutdelning.

Riskkapitalbolaget EQT pressades 1,5 procent efter att Nordea Markets sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Oljebolagen rörde sig något nedåt i linje med att oljepriserna sjunkit 2 procent sedan i fredags. Lundin-bolaget IPCO var ned 1 procent.

Revolutionrace, som säljer egenutvecklade friluftskläder på nätet, avancerade 5 procent efter ett köpråd från Dagens industri. Tidningen pekar på en hög tillväxt och en lönsamhet som många i branschen bara kan drömma om.

Börsveckan gav köpråd till gamingbolaget Thunderful, fordonsunderleverantören VBG och butiksinredningsföretaget Itab, men tar hem vinsten i medicinteknikbolaget Bonesupport. Thunderful klättrade 4 procent och VBG 2 procent medan Bonesupport backade drygt 2 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic ökade 6 procent. Kempen har inlett bevakning med köprekommendation och en riktkurs som är nästan 50 procent över fredagens stängningsnivå.

Utbildningsteknikbolaget Albert har fått sänkt riktkurs av SEB från 33 till 13 kronor, men med upprepad köprekommendation, i samband med ett analytikerbyte. Aktien var upp 1 procent.

Ingen kursrörelse syntes i Footway som meddelade att nyckelpersoner och styrelseledamöter i bolaget tillsammans med investerare har förvärvat 8,8 miljoner Footway-aktier från riskkapitalbolaget Northzone.

I veckan väntas utöver en rad delårsrapporter även ett antal kapitalmarknadsdagar, bland annat hos verkstadsbolagen Sandvik på tisdag och ABB på torsdag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -