Därför ska du spara i AMF Aktiefond Nordamerika

ANNONS Vill du spara i en fond med bred exponering på världens största marknad och som har en riktigt låg avgift? Då är AMFs prisbelönta Nordamerikafond ett alternativ. Här berättar förvaltaren Ulf Alexandersson hur han investerar och vad som ligger bakom fondens starka resultat.

Viktigt att veta om fondsparande: historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

Den amerikanska marknaden har hittills haft ett mycket bra år, driven av starka teknologibolag och AI-revolutionen. En starkt lysande stjärna på fondhimlen är AMF Aktiefond Nordamerika, som är upp över 20 procent i år¹ och har stigit med 18,1 procent per år de senaste 5 åren². Och avgiften? Bara 0,4 procent.

Spara i fonden här

Bred exponering på världens viktigaste marknad

AMF Aktiefond Nordamerika investerar uteslutande i USA. Den amerikanska ekonomin är världens största. Här finns världens största börs och USA är hemvist för många framgångsrika, internationella bolag. Centralbanken Feds agerande påverkar hela världsekonomin. Den starka dollarn har gynnat sparande i USA-fonder när den svenska kronan varit svagare.

Välja in och välja bort – båda är viktiga

AMF Aktiefond Nordamerika fokuserar på bolag inom exempelvis teknik, sjukvård, finans, konsumentvaror och kommunikation. Några exempel på områden där fonden investerar är bolag som tillverkar halvledare, generativ AI, behandling av diabetes och neurovetenskap, cybersäkerhet, industrigas samt en rad verkstadsbolag som gynnas av den pågående elektrifieringen av samhället. Det senaste decenniet har fonden haft ett mycket starkt resultat. Ulf Alexandersson förklarar:

– Vi har koncentrerat oss på ett fåtal innehav som utgör fondens kärna. Vår investeringsstrategi är tydlig och vi har en hög riskmedvetenhet. Vi väljer bolag mycket noggrant, både vilka bolag vi ska investera i, men också vilka vi inte ska gå in i. Det är viktigare än man tror. I slutändan handlar det om avkastningspotentialen för varje bolags aktie jämfört med index, och om att bedöma ett bolags position jämfört med deras konkurrenters.

Aktiv förvaltning och självständiga beslut

AMF Aktiefond Nordamerika sköts av en ansvarig förvaltare, som kan handla snabbt utifrån eget huvud. Förvaltaren ingår i ett tajt team med olika kompetenser.

– Teamet har olika specialistområden som kompletterar varandra. Våra beslut grundas i analyser, data och i bevakning av omvärlden och marknadsläget. Nära samarbete, lång erfarenhet och tydliga arbetsprocesser är grunden i vår förvaltning, säger Ulf Alexandersson.

Hög avkastning och lågt koldioxidavtryck

Fondens mål är att slå index med 1,5 procent per år (efter avgifter), och det har man lyckats med. Ett par procentenheters överavkastning per år innebär en stor värdeökning över tid för fondens sparare. Dessutom är fondens koldioxidavtryck mycket lågt.

– Det här bevisar att det går att skapa bra avkastning och samtidigt hålla koldioxidavtrycket nere. På AMF investerar vi generellt i bolag med höga ESG-betyg, men också i bolag som vi själva bedömer är innovativa och väl rustade inför omställningen, avslutar Ulf Alexandersson.

Ett fondutbud för alla

AMF har ett tiotal fonder för eget fondsparande, premiepension och tjänstepension. Fonderna är aktivt förvaltade, anpassade för långsiktigt sparande och har låga avgifter. Alla fonder förvaltas av AMF Fonder AB.

Nyfiken på AMFs fondutbud?

Om AMF Aktiefond Nordamerika

AMF Aktiefond Nordamerika är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i USA. Målet är att med god riskspridning på lång sikt uppnå en avkastning som överstiger sitt jämförelseindex.

Fonden, som har låg CO2-risk och låg exponering mot fossila bränslen, har fått en rad utmärkelser och priser. I februari 2022 utsågs den till årets Nordamerikafond 2021 av Fondmarknaden.se³ och i april 2023 fick den utmärkelsen “Best Fund over 5 years – Equity US” av Refinitiv Lipper⁴. Den har 5 Morningstarstjärnor (per 231031), är utsedd till ”Guldfond” av Morningstar (Medalist Rating, 230502) och är tredje bästa fond, alla kategorier, senaste fem åren i för premiepensionen.

¹ Per 2023-10-31

² Årlig avkastning för perioden 2018-11-02 – 2023-11-01, ingen hänsyn tagen till inflation.

³ Fondmarknaden.se

Lipper Fund Awards

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -