Balansera din portfölj med kryptovalutor

ANNONS De finansiella marknaderna är ständigt i rörelse och det är viktigt att överväga olika investeringsmöjligheter för att diversifiera och skydda sin portfölj. En växande trend som allt fler börjar uppmärksamma är kryptovalutor. Sedan 2014 har CoinShares varit Europas ETP-leverantör av kryptoprodukter och erbjuder ett bekvämt sätt för investerare att exponera sig mot krypto i sina befintliga investeringsportföljer.

Till en början var de flesta stora kända investerare skeptiska till kryptovalutor men på senare tid har många ändrat uppfattning. En av dessa är miljardären och hedgefondförvaltaren Ray Dalio, som anser att Bitcoin är ett bra alternativ till guld och att kryptovalutor hör hemma i en diversifierad portfölj. En annan förespråkare av Bitcoin är ARK Invests vd Cathie Wood, som ser Bitcoin som en bra försäkring mot inflation.

Den 27 juni 2023 uppgick det totala marknadsvärdet för kryptovalutamarknaden till svindlande 1,19 biljoner dollar (källa: coinmarketcap).

Med sin decentraliserade natur skiljer sig kryptovalutor från traditionella finansiella tillgångar eftersom de är oberoende av beslut från centrala myndigheter som centralbanker, vilket gör att de kan fungera som en potentiell säkring mot inflation och bankkriser. Detta var tydligt i mars i år när priset på Bitcoin sjönk med så mycket som 50 procent i spåren av kollapsande regionala amerikanska banker.

Att dra nytta av volatilitet

Då kryptovalutor har en låg korrelation till aktiemarknaden och andra tillgångsklasser finns det en stor nytta redan genom en liten andel kryptovaluta i portföljen. De kan också ingå i en långsiktig och global strategi, men glöm inte att ombalansera portföljen med jämna mellanrum. Kom alltid ihåg att volatilitet också innebär nedgångar längs vägen. Det finns alltid en risk för det investerade kapitalet.

Här kan du läsa mer om hur krypto kan diversifiera din portfölj.

En marknad som utvecklas

Tekniken bakom kryptovalutor uppgraderas konstant och Bitcoin ser tekniskt helt annorlunda ut än för 15 år sedan genom att infrastrukturen förbättras genom så kallade BIP:s (Bitcoin Improvement Proposal). Dessa BIP:s fokuserar vanligtvis på att göra viktiga förändringar i blockkedjan och kan variera från allmänna riktlinjer till större förändringar i protokollet. Dessa förbättringsförslag gör bland annat tekniken bättre anpassad för att kunna användas som betalningsmedel och det blir allt vanligare att handlare gör detta, Bitcoin till exempel.

Antalet Bitcoins är begränsat till 21 miljoner, vilket innebär att priset kan röra sig uppåt när användningen ökar. Priset på Bitcoin nådde sin högsta nivå på cirka 68 800 USD 2021 och för närvarande kostar en Bitcoin cirka 30 250 USD.

Bitcoin lanserades 2009 och var ursprungligen ett decentraliserat peer-to-peer-betalningssystem, men med tiden har det vuxit till en alltmer sällsynt tillgång som fungerar som en potentiell värdebevarare. År 2023 ligger Bitcoins värde i det begränsade utbudet och dess potential att skydda investerare mot inflation, vilket gör det till ett övertygande investeringsval. Den är decentraliserad, säker och fungerar som ett "digitalt guld", vilket ger möjligheter till både spekulation och långsiktiga investeringar.

Den andra mest populära digitala tillgången, Ethereum, förebådar en ny fas för digitala tillgångar. Plattformen är mer än bara en kryptovaluta; den är ett spirande nätverk för genomförande av smarta kontrakt och byggande av decentraliserade applikationer (dApps). Som kryptomiljön ser ut nu erbjuder Ethereum potentiella investerare exponering mot den snabbt växande sektorn för decentraliserad finansiering (DeFi) och digitala samlarobjekt, såsom Non-Fungible Tokens (NFTs). Denna mångsidighet gör Ethereum till en övertygande och diversifierad investering som driver oss in i en framtid där finansiering, kontrakt och digitala applikationer är decentraliserade, transparenta och säkra.

Det finns olika sätt att investera i kryptovalutanätverk som Bitcoin och Ethereum och ett är att investera direkt i själva tillgångarna: bitcoin och ether via kryptobörser.

Kryptobörser underlättar snabba kryptotransaktioner och ger handlare direkt ägande av tillgångar. Alla börser följer dock inte samma nivåer av reglering och investerarskydd. Vissa oreglerade eller underreglerade offshore-börser verkar i områden med mildare reglering och erbjuder ett bredare utbud av produkter och enklare identitetskontroller. Men avsaknaden av regler utsätter användarna för risker, som det senaste FTX-debaclet, där investerare förlorade sina tillgångar på grund av slappa regler och misskötsel.

Ett alternativ till att köpa kryptovalutorna direkt är att investera i reglerade produkter som ETP:er (Exchange Traded Products). Dessa produkter finns tillgängliga på traditionella investeringsplattformar som Avanza och Nordnet och kan köpas tillsammans med andra traditionella investeringar, som aktier och ETF:er, i till exempel ett investeringssparkonto (ISK).

XBT Provider AB by CoinShares är den mest handlade och populära ETP-leverantören i Sverige, med sin första ETP Bitcoin Tracker One noterad på Nasdaq Stockholm 2015. Nära 80 000 investerare investerar i XBT Provider ETP:er, som ger exponering mot bitcoin och ether prissatta i antingen SEK eller EUR, med förvaltade tillgångar som når 1,75 miljarder USD per den 26 juni 2023.

Ta steget och utforska möjligheterna med kryptovalutor redan idag!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -