Investera i sällsynta jordartsmetaller

Fondkommentar Exportbegränsningar för vissa sällsynta jordartsmetaller är Kinas senaste svar i handelskriget mellan USA och Kina. Sällsynta jordartsmetaller är viktiga och nödvändiga för den globala energiomställningen och inte minst inom förnyelsebar energi.

Flera sällsynta jordartsmetaller behövs inom produktion för hållbar energiframställning, energilagring och elektrifiering. De är även kritiska för tekniksektorn i produktionen av halvledare.

Sällsynta jordartsmetaller är dagens och morgondagens råvaror eftersom deras egenskaper är avgörande för tekniska framsteg.

Ytrium. Används bland annat vid tillverkning av bildskärmar och lysdioder.

Sällsynta jordartsmetaller har ovanliga fluorescerande, ledande och magnetiska egenskaper. Det gör dem kritiska när de legeras eller blandas i små mängder med vanligare metaller som exempelvis järn.

Kina kontrollerar idag en majoritet av produktion, bearbetning och distribution av sällsynta jordartsmetaller genom gruvdrift i Kina och strategiska globala investeringar.

Kina distribuerade nästan fyra gånger så mycket sällsynta jordartsmetaller som USA, vilket är den näst största globala aktören.

Eftersom sällsynta jordartsmetaller är avgörande råvaror har USA vidtagit åtgärder för att säkra en mer betydande marknadsandel på den internationella marknaden.

Under fjolåret tillkännagav Biden-administrationen åtgärder för att säkerställa och utöka USA:s försörjningskedja för sällsynta jordartsmetaller.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppmuntrar allierade, partners och industriella aktörer att förbättra samarbetet för att "prioritera utvecklingen av bearbetningskapacitet för sällsynta jordartsmetaller."

Hur sällsynta är de sällsynta jordartsmetaller? Flera av de sällsynta jordartsmetallerna finns i många västländer och inte minst i Sverige. Kina har tillåtits dominera marknaden för bearbetningen då USA och Europa har betydligt starkare och strängare miljölagar.

Utvinning och bearbetning skapar många miljöproblem som försurning av marken och grundvatten. Utvinningen skapar avfall som tungmetaller och radioaktivt material som skadar miljön.

Det ironiska är att bearbetning av jordartsmetaller är avgörande för miljöinitiativ som den globala energiomställningen oavsett om det skadar miljön.

Oavsett handelskrig och miljöpåverkan växer efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller i takt med ökade efterfrågan på förnyelsebarenergi och elfordon.

Vill du investera inom de aktörer som finns inom sällsynta jordartsmetaller utan att leta aktier själv, är en börshandlad fond ett alternativ. Utbudet av börshandlade fonder med investeringsinriktning mot sällsynta jordartsmetaller är litet och sällsyntare än jordartsmetallerna då det för tillfället bara finns en fond att investera i.

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF med börskoden VVMX och ISIN kod: IE0002PG6CA6 är en passivt förvaltad fond som investerar efter MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index.

MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index består av de största och mest likvida bolagen som är verksamma inom sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller och mineraler.

Indexet inriktar sig mot en liten strategisk del av metall- och mineralmarknaden.

MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index omfattar de bolag som har minst 50 procent av intäkterna eller i dagsläget minst 25 procent, men en potential att få minst 50 procent av intäkterna från sällsynta jordartsmetaller och strategiska metaller.

Indexet omfattar minst 20 aktier och de viktas efter börsvärde. Indexberäknar använder ett tak på ett maximalt värde om 8 procent per enskild aktie för att säkerställa en bra diversifiering. Indexet balanseras om kvartalsvis.

Australiska och kinesiska bolag dominerar den globala arenan för strategiska jordartsmetaller. 37 procent av det totala börsvärdet för indexet består av australiska bolag. Kinesiska bolag utgör en tredjedel av indexet.

Lite överraskande är USA-bolag tredje störst med drygt 13 procent före Kanada med 7,8 procent.

Drygt en tredjedel av indexet består av stora bolag. En majoritet av bolagen är medelstora bolag på 62 procent. Resterande andel är småbolag. Det genomsnittliga värdet på ett bolag i fonden är 5,6 miljarder dollar. Värderingen för indexet är låg, och genomsnittligt p/e-tal ligger på 10.

Tio största innehaven 
Bolag vikt i %
Pilbara Minerals 8,7
Zhejiang Huayou Cobalt 7,4
China Northern Rare Earth High-Tech Company 7,0
Allkem 6,8
Liontown Resources 5,5
Lynas Rare Earth 5,4
Livent 5,2
Shenghe Resources  4,4
MP Materials  4,3
Lithium Americas Corporation 4,2
  58,8

Källa: VanEck

De tio största innehaven i VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF utgör precis som det underliggande indexet 59 procent av fondens värde.

Största bolag är australiska Pilbara Minerals, verksamt inom litium och tantalit på knappt 9 procent. Näst störst är Zhejiang Huayou Cobalt som främst är en leverantör av kobolt, med 7,4 procent.

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF  
Avkastning % 1 år 2,0
Avkastning % i år 14,2
Risk % 3 år 29,6
Betyg* NA
Index MVIS Global Rare Earth/Strategic Metals Index
Handelskod: VVMX
ISIN: IE0002PG6CA6
Replikering: Fysisk
Avgift%/år 0,5
Rörlig avgift  nej
Förvaltare: VanEck
* Morningstar har 5-gradig skala  

Källa: Morningstar den 3 januari 2023

Den börshandlade fonden VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF lanserades I september 2021.

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF ger en snäv exponering mot världsledande bolag inom sällsynta jordartsmetaller som anses vara synnerligen viktiga för den globala energiomställningen.

Förvaltningsavgiften för VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF är 0,5 procent. Det tillkommer courtage då en börshandlad fond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av VanEck som är en amerikansk kapitalförvaltare med huvudkontor i New York och grundades redan 1955.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -