Erik Sprinchorn: Vi är optimister

Fondkommentar Det har varit ett hårt år för TIN fonders teknikförvaltare Erik Sprinchorn. Nu berättar han för Placera om vilka förändringar de gjort i fonderna och var de hittat årets vinnare.

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt förvaltar tillsammans två teknik- och innovationsinriktade fonder: TIN Ny Teknik med fokus på innovativa nordiskt små- och medelstora bolag och Avanza World Tech Tech by TIN som investerar i innovativa bolag över hela världen.

De letar innovativa bolag inom teknik, hälsa, digitala varumärken samt hållbara bolag som gör världen bättre. De hållbara bolagen är verksamma inom förnyelsebar energi, miljöteknik, datasäkerhet, elektrifiering och digitalisering.

Erik Sprinchorn

Det har varit ett tufft år för tillväxtbolag och de innovativa bolagen som ni letar efter. Har ni gjort några förändringar i er investeringsprocess under året?

”Vår grundsyn är oförändrad och vi tror att aktiepriset följer med vinsterna uppåt över tid. Investeringsprocessen fokuserar på innovativa bolag med bra topline tillväxt tillsammans med hög lönsamhet. En annan viktig drivkraft för tillväxt kan vara förvärv. Den här typen av bolag hittar vi inom teknik, hälsa och konsumenttjänster som vi kallar digitala varumärken. Digitala varumärken är i allt väsentligt mjukvarubolag, vilket är det mest skalbara som finns. Mjukvarans andel av den global ekonomin har ökar oerhört och det lär bara fortsätta. Även inom hälsa finns bolag med liknande karaktäristiska egenskaper och god skalbarhet. Vi gillar helt enkelt starka affärsmodeller.”

Du har inte pratat värdering. Hur viktigt är bolagets värdering i er analys?

”Vi kan inte gömma oss när det blir en sentimentsförändring i marknaden som har skett nu. Man kan säga att vi är surrade vid masten och vi fortsätter att leta innovativa bolag. Vi kan ju inte plötsligt ändra skepnad och bli en råvarufond. Vi ska ju alltid vara fullinvesterade och letar därför efter så bra bolag av högsta kvalitet till lägst värdering som möjligt. Det som är intressant nu är att många av bolagen i båda fonderna är på sju årslägsta när vi ser på värderingar. Vi tittar främst på EV/EBIT. Våra portföljbolag har stora kassor och över 90 procent av dem är lönsamma idag.”

Hur är fondernas utveckling i år och vad skiljer mellan dem?

”Tillväxtaktier har haft det tufft i 18 månader och avkastningen för båda fonderna var som lägst i slutet på juni. Årets nedgång hör till en av de kraftigaste jag upplevt under min tid som förvaltare. Jag var med under dot com-kraschen, finanskrisen 2008, eurokrisen 2011, nedgången för teknikaktier på över 30 procent hösten 2018 och coronakrisen 2020. Det är inget nytt med nedgångar men det är smärtsamt när det faller så mycket i absoluta tal. Även om det är en kort tid att titta på är det skönt att båda fonderna gått upp i juli och under augusti.”

”Avanza World Tech har klarat året bättre än TIN Ny teknik. En stor anledning till det är årets starka dollaruppgång och storbolagsfokus. Avanza World Tech har närmare 60 procent investerat i USA.”

Har ni gjort några större förändringar i fonderna i år?

”Vi har varit mer osentimentala än tidigare och skruvat upp kvalitetskraven och bevisbördan för bolagen, att de verkligen kan leverera bra resultat. Vi har städat och har lite färre innehav än vid årsskiftet, och har i bägge fonderna koncentrerat vikten till de större bolagen som har bevisat sig. Tidigare låg de tio största innehaven runt 40 procent, nu väger de 48 procent. Vi har bland annat sålt av Mercell, Readly och Zendesk.”

Nu är det i princip inga börsintroduktioner. Har ni lärt er något av de senaste årens introduktionshysteri?

”Vi vill ju ha ett starkt nordiskt ekosystem för innovativa bolag och stödja det genom att vara aktiva vid börsintroduktioner. Vi har lärt oss från Norge där vi varit ankarinvesterare i tio nyintroducerade bolag på Euronext Growth. Vi har gått in med mindre summor och varit medvetna om att sex eller sju kommer blir bra. Men det blev kaos i Norge då kapitalmarknaden inte är tillräckligt djup och bred. Det blev för stort utbud av nya bolag och många ankarinvesterare förstod inte vad det innebar att vara långsiktiga, utan flera sålde tidigt och hoppade från tuva till tuva. Marknaden var mer omogen än vi trodde och tyvärr har de flesta av de innehaven vi har kvar smält ihop kursmässigt.”

Vilka är årets värsta bidragsgivare i fonderna?

”Våra klart största bovar i båda fonderna är Unity Software och Roblox. Unity är ner över 60 procent i år och har inte lönsamhet ännu, men de har lagt ett bud på israeliska Ironsource. Går de ihop med Ironsource kommer Unity att bli lönsamt. Roblox lider lite av covid-baksmälla och de senaste tillväxtsiffror de visat har varit sämre än väntat. Roblox är en mindre position än Unity. Men båda bolagen har bra plattformar och om de lyckas de närmaste åren kommer de att bli betydligt större.”

Vilka innehav har varit bästa bidragsgivare i?

”I TIN Ny teknik har vi störst bidrag från hälsosektorn. Två danska innehav som gått stark är Novo Nordisk och Chemometec. De svenska bolagen som gett störst bidrag är Sobi, Biotage och Sectra. Men absolut bäst av alla bolag har Fortnox-aktien gått, men det är en mindre position i fonden.”

”I Avanza World Tech har de största bidragen kommit från bolag som Solaredge och Enphase inom hållbar energi. Inom hälsa har vi italienska Diasorin som är ett specialistbolag liknande Sobi, teknikbolaget Cadence Design System och Pushpay. Pushpay är ett nyzeeländskt bolag som vi har haft med sedan start i fonden. Bolaget jobbar med digital kollekt till kyrkor och samfund.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -