Här är månadens fondvinnare

Fondkommentar Den senaste månaden har varit gynnsam för fonder. Uppgången har varit bred, alla elva huvudsektorer är på plus och det amerikanska S&P 500 indexet har fyra veckor av oavbruten uppgång. Förlorarfonderna hör hemma i Asien. Det visar Placeras senaste genomgång av fondvinnare och fondförlorare.

Stockholmsbörsen vände årets negativa börstrend den 5 juli och den senaste uppgången har varit bred. I Avanzas fondutbud som omfattar 1325 fonder uppvisar bara 76 fonder negativ avkastning den senaste månaden.

Men pessimismen är fortsatt stor i Bank of Americas månatliga investerarenkät, men inte lika stor som i mitten på juli. Förväntningarna på den globala tillväxten och allokeringen till aktier som nådde rekordlåg nivå i juli har studsat tillbaka. Men den viktigaste faktorn till den ökade riskviljan är att många nu räknar med att inflationstoppen nu är nådd eller passerad.

Allokeringen till aktier har den senaste månaden ökat från en mycket låg nivå och investerarna har köpt USA-aktier och teknikaktier. Men det som sticker ut är att investerarna för första gången på två år tror att tillväxtaktier kommer att prestera bättre än värdebolag det närmaste året.

Den senaste månadens uppgång är bred. Det ser man tydligt på de elva globala huvudsektorer som all visar plusavkastning den senaste månaden. Bäst har tekniksektorn utvecklats med närmare 14 procents avkastning. Både industrisektorn och sällanköpsvaror placerar sig i toppen.

Minst uppgång har det varit för defensiva sektorer. Hälsovårdssektorn och dagligvarusektorn placerar sig i botten. Även telekommunikationssektorn som har defensiva egenskaper placerar sig bland de sektorer med minst uppgång den senaste månaden.

Stockholmsbörsen som har haft ett tufft år fram till början på juli hör till de bättre börserna den senaste månaden när riskviljan kommit tillbaka.

SIXRX

Bäst har en svensk indexfond med inriktning på små- och medelstora bolag klarat sig med en uppgång på 11 procent. En bred svenskindexfond har stigit drygt 9 procent.

En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har inte hängt med i uppgången utan får nöja sig med en uppgång på 7 procent.

En bred europaindexfond har stigit i nivå med de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen mätt i svenska kronor. Mot den svenska kronan har euron sjunkit marginellt i värde den senaste månaden.

En globalaktieindexfond har stigit runt 10 procent den senaste månaden mätt i svenska kronor. US-dollar har överraskande tappat i värde med drygt en procent mot kronan under månaden. Den senaste månaden sticker ut då avkastningen i kronor inte fått någon extra avkastning från en dollaruppgång.

USA som utgör drygt 60 procent av en globalindexfond har avkastat en halv procent mer än en globalindexfond senaste månaden.

En bred tillväxtmarknadsindexfond uppvisar en uppgång på drygt 4 procent den senaste månaden. Men spridningen på tillväxtmarknaderna är som vanligt stor. Turkiet och Latinamerika har stigit betydligt under månaden, samtidigt som Kina har klarat sig betydligt sämre med minusavkastning.

Placera har listat vinnar- och förlorarfonder från Avanzas fondutbud av aktiefonder. Avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på 38 procentenheter, vilket är en stor skillnad. Men det är i nivå med månaden före då skillnaden landade på 43 procentenheter.

Fond 1 mån 3 mån
BNP Paribas Energy Transition 27,9% 51,5%
JPM Brazil Equity A (acc) USD 24,5% 10,7%
MS INVF US Advantage A 23,1% 34,9%
Fidelity Latin America A-Dis-USD 22,3% 5,9%
Handelsbanken Brasilien Tema A1 SEK 21,5% 7,5%
MS INVF Global Insight A 21,3% 42,0%
MS INVF US Growth A USD 21,0% 37,5%
Swedbank Robur Transition Energy A 20,8% 21,2%
Storebrand Renewable Energy A2 20,8% 44,0%
JPM Latin America Equity A (acc) USD 19,8% 8,6%
JPM US Technology A (acc) USD 19,6% 16,8%
PLUS Fastigheter Sverige Index 19,3% 0,5%
BNP Paribas Brazil Equity C C 19,1% 6,3%
Carnegie Fastighetsfond Norden A 19,1% −3,1%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A 19,1% −3,6%
Lannebo Fastighetsfond Select A SEK 18,9% 0,1%
Atlant Green Tech Metals 18,7% 8,4%
BNP Paribas Fds Ecsystm Rstn Cl EUR Cap 18,6% 23,2%
Simplicity Fastigheter A 18,5% −0,4%
Lannebo Fastighetsfond A SEK 18,2% −0,3%
Källa: Morningstar och Avanza  15 aug 2022    

 

Vinnarlistan innehåller en stor spridning av fonder med olika investeringsinriktning. I listan topp hittar vi flera latinamerikafonder, teknikfonder och smalare branschfonder inom förnybar energi. Vi hittar även ett antal fastighetsfonder bland månadens vinnare.

Den fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden är BNP Paribas Energy Transition C C fond. Totalt innehåller vinnarlistna fyra fonder med förnybar energiinriktning.

En stark faktor bakom höga avkastningen för förnybara energifonder den senaste månaden är klimatomställningsreformpaketet i USA om hållbar energi, som nu klubbats igenom i kongressen.

Fondens fokus är att investera i bolag som bidrar till att minska utsläpp av koldioxid från fossil energi. Fonden fick sin nuvarande inriktning i september 2019 och investerar i huvudsak i förnybar energi, energieffektivisering, gröna fastigheter och hållbara transporter.

Månadens avkastning landar på knappt 28 procent. De senaste tre månaderna har fondens rusat hela 51 procent, trots detta är årets avkastning fortfarande på minus.

Drygt 54 procent av fonden utgörs av amerikanska bolag följt av kinesiska bolag med 14 procent. Över en tredjedel av fonden är investerad i teknikbolag med fokus på halvledare. Näst största sektor är industribolag. Huvuddelen av investeringarna utgörs av medelstora tillväxtbolag.

Kinesiska NYSE-noterade Daqo New Energy som tillverkar polysilikon och kiselplattor för solenergiindustrin är fondens största innehav på 10 procent.

Amerikanska energispecialisten Sunnova Energy är fondens näst största innehav och aktien hör till fondens bästa bidragsgivare med en uppgång på närmare 40 procent.

Näst bästa fond är en Brasilienfond, totalt ingår det tre brasilienfonder och två Latinamerika fonder på månadens vinnarlista. Fondkategorin Brasilienfonder har en genomsnittsavkastning på 21,5 procent den senaste månaden.

Latinamerikafonder består till drygt 60 procent av brasilianska bolag och snittavkastningen för fondkategorin den senaste månanden är 20 procent.

JPM Brazil Equity A har stigit 24,5 procent under månaden. Den senaste månadsavkastningen gör att fondens avkastning sedan årsskiftet landar på hela 31 procent.

Fonden investerar företrädesvis i tillväxtbolag och i huvudsak i små- och medelstora brasilianska bolag och förvaltas av Luis Carrilo sedan 2007 och Rachel Rodrigues sedan februari 2021. Den är aktivt förvaltad och avviker mycket från index.

Klart största sektor är finansbolag på 39 procent följt av industrisektorn på 16 procent. Energisektorn är tredje störst med 11 procent.

Fondens största innehav är energijätten Petroleo Brasilerio – Petrobras med en vikt på 10 procent. Aktien är noterad på New York-börsen och har stigit över 20 procent den senaste månaden. Näst största bolag i fonden är storbanken Itau Unibanco på 8 procent. Även Itau Unibanco är dubbelnoterad på New York-börsen och har stigit med 25 procent den senaste månaden.

Enligt fondförvaltare har månadens uppgång drivits av en stark aktiemarknad och inte så valutadrivet som det tidvis kan var. Och rapportperioden för det andra kvartalet har varit bra.

Tredje plats intas av en USA-fond. Vi hitta två USA-fonder med tillväxtbolagsfokus på vinnarlistan och en teknikfond med USA som investeringsbas.

Den USA-fond som haft den starkaste utvecklingen den senaste månaden med en 23-procentig avkastning är MS INVF US Advantage A. Det är riktigt bra prestation och dubbelt upp mot amerikanskt aktieindex.

Fonden har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska medelstora tillväxtbolag. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer.

Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash

Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Growth som har investerar en större andel i stora bolag som har listans sjunde högsta avkastning på 21 procent.

MS INVF US Advantage är koncentrerad med 35 innehav. Teknikbolag väger tyngst med hela 59 procent följt av sällanköpsvaror på 17 procent.

De två största innehaven är biofarmacibolaget Royalty Pharma med knappt 7 procent. Molntjänstbolaget Snowflake är näst störst på knappt 7 procent är fondens värde. Uber Technology som är fondens fjärde största innehav hör till månadens bästa bidragsgivare med 40 procents uppgång.

Värt att nämna är den starka comebacken för fastighetsfonder den senaste månaden. Vi hittar sex fastighetsfonder med svenskt och nordiskt investeringsmandat på listan.

Fastighetsbolagen är räntekänsliga i sin natur med relativt hög belåning. Under årets första halvår backade Carnegie Real Estate index, tungt på grund av kraftigt stigande räntor i spåren på den galopperande inflationen.

Men revanschen för fastighetssektorn har varit stor. Vi har sett en återhämtning på 32 procent sedan bottennoteringen den 2 juli. Och den senaste månaden är uppgången 23 procent. 

Vändningen för fastighetssektorn hör ihop med rapporter som kommit in bra men framförallt är det minskad ränteoror och sjunkande långräntor.

Bästa fastighetsfond är den passivt förvaltade indexfonden PLUS Fastigheter Sverige Index som stigit 19 procent. Fonden följer SIX Real Estate Index. Indexet innehåller samtliga fastighetsbolag som är noterade på Nasdaq OMX Stockholm. Indexet består av cirka 30 bolag. Bolagen med störst vikt i index har ett börsvärde på cirka SEK 100 miljarder. Sagax är fondens största innehav på 14 procent.

Fond 1 mån 3 mån
UBS EF China Oppo (USD) −11,5% 2,7%
AGCM China Stars RC1 SEK −11,1% 0,4%
AGCM Asia Growth RC SEK −10,0% −0,7%
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc −9,9% 4,1%
Danske Invest China A −9,7% 6,2%
UBS (Lux) ES All China (USD) P acc −9,5% 4,5%
Pictet-China Equities R USD −8,5% 7,4%
Janus Henderson Hrzn CHN Opps A2 USD −8,4% 6,5%
Nordea Kinafond −8,0% 8,2%
Invesco PRC Equity A USD AD −7,9% 9,5%
GAM Star China Equity A USD Acc −7,9% 9,7%
abrdn All China Sus Equity S Acc USD −7,9% 8,5%
Lynx Dynamic −7,7% −2,7%
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD −7,6% 14,7%
Allianz China Equity A USD −7,4% 8,2%
AGCM Asia Dividend RC1 SEK −7,3% −0,9%
UBS (Lux) EF Greater China (USD) P −7,1% 5,4%
UBS(Lux) Invm CHN A Opp USD P Acc USD −7,1% 4,3%
Amundi Fds China Equity A USD C −7,1% 10,4%
Nordic Cross Bear −7,0% −2,6%
Källa: Morningstar och Avanza 15 aug 2022    

 

Förlorarlistan är ovanligt koncentrerad och innehåller hela 18 Kinafonder. Enligt flera förvaltare spökar fortfarande fastighets- och byggsektor som är stor och bidrar med en stor andel till landets BNP.

Fastighetssektorn har den senaste månaden påverkats av missnöjda bostadsköpare som gemensamt upphörde med amorteringar av bolån efter ett långvarigt byggstopp.

Den kinesiska staten var tydliga i uttalanden att det är nödvändigt att stabilisera fastighetsmarknaden. Samtidigt betonade man att fastigheter inte är för spekulation utan för långsiktigt boende.

Ett ständigt dilemma för investerare är Kinas hårda noll-covid-strategin. Den kinesiska politbyrån höll i slutet av juli ett möte, där noll-covid-strategin fick fortsatt stöd.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -