På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ingves avgår vid årsskiftet

Makro Stefan Ingves lämnar posten som riksbankschef vid årsskiftet och ersätts av Erik Thedéen. Stefan Ingves har varit chef för Riksbanken i 17 år och lämnar alltså sin post när hans mandatperiod löper ut vid årsskiftet.

"Det har varit händelserika och stimulerande år och en stor förmån att få leda Riksbankens arbete tillsammans med mina kollegor i direktionen, fullmäktige och alla kunniga och engagerade medarbetare. Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket", säger Stefan Ingves i en kommentar.

Susanne Eberstein och Michael Lundholm, Riksbanksfullmäktiges ordförande respektive vice ordförande, säger att Stefan Ingves på ett "utomordentligt sätt" har lett Riksbankens arbete under de senaste 17 åren.

Riksbanksfullmäktige utsåg på fredagen Erik Thedéen till ny riksbankschef. Han är i dag chef för Finansinspektionen.

"Vi är mycket nöjda med att idag kunna presentera Erik Thedéen som ny riksbankschef och en högt kvalificerad ersättare till Stefan Ingves vars mandat löper ut vid årsskiftet. Fullmäktige står enhälligt bakom denna utnämning", säger Susanne Eberstein och Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Erik Thedéen tillträder den 1 januari 2023 och hans mandatperiod löper på sex år.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -