USA-KPI: Finns det några ljusglimtar?

Makrokommentar Inflationen i USA blev högre än väntat i majmätningen. Att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan på de kommande räntemötena är därmed i princip gjutet i sten. På längre sikt ökar oron för vad hög inflation och stigande räntor ska göra med konjunkturen.

Den amerikanska KPI-inflationen steg ytterligare i maj. Jämfört med april steg priserna med 1,0 procent och jämfört med att maj i fjol var uppgången hela 8,6 procent. Kärninflationen, där energi- och livsmedelspriser räknas av, steg samtidigt i en årstakt på 6,0 procent.

Bägge utfallen var högre än vad analytikerna hade räknat med. Förväntningarna låg på en KPI-inflation på 8,2 procent och en kärninflation på 5,9 procent. Att inflationen är den högsta sedan tidigt 1980-tal behöver väl egentligen knappast tilläggas längre.

Den lilla, positiva glimten i inflationsrapporten är att kärninflationen trots allt sjönk en aning jämfört med 6,1 procent i april och 6,4 procent i mars.  Så det var andra månaden i rad som kärninflationen dämpades något. Det är ändå lite av ett halmstrå att hålla fast vid. Det lär dock knappast dämpa den amerikanska centralbankens räntehöjarplaner. Möjligen kan det bidra till att vi slipper se en räntehöjning med 0,75 procentenheter redan i samband med nästa veckas penningpolitiska besked. Men fler räntehöjningar lär trots allt komma i rask takt efter nästa veckas, numera stupsäkra, höjning.

När det gäller det bredare inflationsmåttet är det svårare att hitta någon form av ljusglimt. Att inflationen ligger på höga 8,6 procent betyder att det är fortsatt kärva tider för de amerikanska hushållen. Inkomsterna räcker till allt färre varor och särskilt besvärligt är det att livsmedelspriserna stiger i en årstakt på 10,1 procent och bensinpriset med 48,7 procent. Basvaror som i många fall är svåra att skära ner på vilket förstås ger ett minskat utrymmer för övrig konsumtion.

Men även i övrigt är det genomgående ganska stora prisuppgångar och bredden i uppgångarna är fortsatt besvärande för den som försöker hävda att inflationen kommer att sjunka i något större utsträckning i hyfsad närtid. Risken är tvärtom att den fortsatt höga inflationen kommer att tvinga Federal Reserve att trycka hårdare på bromspedalen.

Det senare verkar vara något som även marknaden lutar åt kort efter att inflationssiffrorna publicerats. Dollarn har stärkts, börsterminerna pekar nedåt i USA och marknadsräntorna har stigit framför allt i den korta änden av räntekurvan. Även de europeiska börserna har reagerat negativt.

Spänningen stiger nu inför Federal Reserves räntebesked på onsdag i nästa vecka. Viktigt att ha i åtanke är ändå att förväntningarna på Fed:s åtstramningar var ordentligt upptryckta redan innan inflationssiffran för maj hade publicerats. På räntemarknaden prissattes tre höjningar på 0,50 procentenheter under kommande månader redan inför fredagens inflationssiffra. Det ger förhoppningsvis ett visst skydd mot att Federal Reserve levererar en ”räntechock” på onsdag.       

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -