Lynx: När trenden är din vän

Fonder Hedgefonder som investerar i trender på finansmarknaden hör till årets fondvinnare. Placera har träffat Martin Källström på Lynx Asset Management för att höra mer om deras vinnarfond Lynx Dynamic.

Lynx Asset Management grundades 1999, och har ett 80-tal anställda i Stockholm och New York. Lynx utvecklar systematiska investeringsstrategier som analyserar stora mängder information och agerar genom att investera på ett 100 tal olika marknader. Lynx förvaltar idag ett av världens största trendföljande hedgefondprogram.

Martin Källström är senior managing director och partner på Lynx och har en bakgrund från Första AP-fonden som chef för alternativa investeringar.

Martin Källström

Hur har årets avkastning skapats?

”Vi har under flera år haft en marknad med ganska kraftiga men korta nedgångar som räddats av centralbankerna. Centralbankerna har delvis satt marknadskrafterna ur spel med sitt agerande, vilket inneburit en besvärlig miljö för oss. Men nu är vi i ett helt annat läge. Makromiljön präglas nu av högre inflation, stor geopolitisk osäkerhet och förändrad kommunikation från centralbanker.”

”Vi gick in i året med en stor lång position i råvaror, kort exponering mot obligationer, en viss lång position i aktier och över lag långa amerikanska dollar mot de flesta länders valutor. Vi har tjänat pengar i alla fyra tillgångsslagen. Mest har fonden tjänat på råvaror och på att vi kortat obligationer när marknadsräntorna stigit. Skälet till att vi inte tjänat lika mycket pengar på aktier är att vi gick in långa, men efter att vi vände nettokort i aktieindexterminer i slutet på januari har vi även tjänat pengar i detta tillgångsslag.”

När beter sig er fond som bäst?

”Lynxprogrammet går bra när det är starka trender och stora skiften på de globala marknaderna. Perioder av stora och långvariga nedgångar som nu tenderar att vara mycket lönsamma för oss, och även om det så klart inte är någon garanti för framtida avkastning, så är det när vi ser trendande marknader som vi har bäst förutsättningar att skapa god avkastning. För småsparare kan det vara svårt att spekulera i både råvaror och valutor. Genom Lynx får man som småsparare chans att tjäna pengar på det.”

Lynx har haft en riktigt bra avkastning i år. Går det att tajma fonden?

”Vi tycker inte man ska göra det och väldigt få lyckas med det. Hade vi hittat ett sätt att göra det själva hade vi gjort det. Jag tycker man ska se på strategin som en långsiktig investering och en pusselbit i ett bredare fondsparande.”

Hur ser strategin ut för fonden?

”Vi har ett mål att vara en attraktiv byggsten i en traditionell investeringsportfölj präglad av aktierisk. Lynxprogrammet har som mål att leverera en god riskjusterad avkastning samtidigt som vi vill erbjuda skyddande och diversifierande egenskaper till våra kunder. Det här målet är grunden för hur vi allokerar risk och optimerar portföljen. Det främsta fenomenet som vi tjänar pengar på är att identifiera och följa trender.”

”Investeringsstrategin omfattar idag 47 olika modeller och programmet är i ständig utveckling. Modellerna är indelade i trendföljande modeller och diversifierande modeller. Investeringskommittén lägger riskvikter på de olika modellerna efter hur varje modell bidrar med avkastning, risk och diversifierande egenskaper. Man kan se det som 47 olika strategier som tillsammans skapar Lynxprogrammet. Fondens volatilitet ligger runt 15 procent, vilket är i nivå med snittet för aktiemarknaden över längre tid. Lynx har historiskt gett 10 procents avkastning efter avgifter, vilket är attraktivt med tanke på att det är okorrelerat med aktiemarknaden.”

Du nämner att hälften av de anställda på Lynx jobbar med att utveckla era investeringsmodeller i fonden. Inom vilka områden utvecklar ni fonden nu?

”Lynx satsar allt på att göra trendföljande investeringar smartare. Det senaste årtiondet har vi börjat se mer på kvantitativa systematiska makromodeller, maskininlärning och AI. Maskininlärning/adaptiva modeller är ett komplext område. Vi ser maskininlärning som en vidareutveckling av avancerade statistiska och matematiska modeller. Adaptiva modeller lär sig själva genom den data de analyserar. Vi letar efter nya mönster på marknaderna som inte är lätta att förstå. Mycket av datan vi ser på nu är inte prisdata, vilket vi historiskt fokuserat mycket på. Den nya datan vi ser på är t.ex. nyhetsdata, makrodata, sentiment- och flödesdata inom ETF:er och fonder.”

Martin Källström

Hur ska man tänka som småsparare om man vill optimera den riskjusterade avkastningen genom att använda en trendföljande hedgefond?

”Hedgefonder är en av få tillgångsslag som kan erbjuda diversifiering nu när den klassiska 60/40-portföljen med aktier och obligationer inte visat sig vara lika diversifierad på grund av den nya inflations- och räntemiljön. Fonden har över längre perioder en historisk avkastning som är okorrelerad med aktiemarknaden och har dessutom lyckats skapa en negativ korrelation till aktier när aktiemarknaden fallit som mest. Sett utifrån ett portföljperspektiv med aktier som grundbult kan en investering i Lynxprogrammet både öka den totala riskjusterade avkastningen och minska värdetappen i kriser. För småsparare kan det vara svårt att spekulera i både råvaror och valutor. Genom Lynx får man som småsparare chans att tjäna pengar på det.”

”Med det sagt - Hur mycket varje investerare är beredd att ha i trendföljande förvaltare beror på många faktorer och är upp till respektive investerare att bestämma.”

Vilken typ av kunder har ni med tanke på att det är en ganska avancerad fond att ta till sig?

”Vi förvaltar idag cirka 85 miljarder kronor och våra kunder är framför allt stora internationella pensionsfonder och andra typer av långsiktiga institutioner. Totalt är över 90 procent av vårt kapital från professionella aktörer som institutioner och knappt en femtedel från skandinaviska investerare.”  

Den hetaste trenden som finns är hållbara investeringar. Hur gör ni kring det då ni handlar terminer på exempelvis index och inte investerar i enskilda bolag?

”Hållbarhet ligger högt upp bland frågeställningar från våra investerare. Då vi inte investerar i enskilda bolag gör vi istället vår röst hörd mot börser vi handlar på och banker vi handlar med. Vi vill se aktieindexterminer som är ESG-screenade. Vi vill vara där tidigt om än inte först, då vi är en stor aktör som kräver stora volymer i vår handel. Vi är engagerade och trycker på så att derivatbörserna ställer höga krav på nya specifikationer av ESG-vänliga derivatkontrakt. Idag handlar vi i vissa av de ESG-anpassade index som finns och bidrar med likviditet.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -