ECB-besked och USA-siffror i fokus

Makroveckan Det har varit en lite försiktig börsinledning på juni. I veckan väntar ECB-besked och amerikanska inflationssiffror som lär sätta mycket av tonen för den fortsatta börsresan. Dessutom högintressanta svenska boprisdata.

Det var lite sidledes på de flesta börser under förra veckan och den här veckan har också fått en lite blandad start. Ett av undantagen är den kinesiska börsen som fått fart nu när landet börjar släppa på covid-restriktionerna.

Lite oroande är det samtidigt att de amerikanska räntorna åter börjat röra sig uppåt och tioårsräntan har återigen stigit över de, i alla fall symboliskt, viktiga tre procenten. Den handlas nu kring 3,05 procent.

Att amerikanska räntor rör sig uppåt har både positiva och negativa implikationer. Den positiva är att amerikanska ekonomi fortsätter att utvecklas relativt väl, vilket bland annat arbetsmarknadssiffrorna för maj bekräftade. Den negativa sidan är förstås att det ökar sannolikheten för att den amerikanska centralbanken ska gå fram med tuffa åtstramningar på de kommande penningpolitiska mötena. Det senare syns bland annat i att prissättningen på räntemarknaden för den amerikanska styrräntan åter visar en uppåtgående trend.

Därmed blir det också stort fokus på den amerikanska inflationssiffra som publiceras på fredag och det skulle inte förvåna om vi såg lite skakig handel inför denna. Det är den sista viktiga pusselbiten inför nästa veckas penningpolitiska besked från Federal Reserve.

Vi kan också notera att den australiensiska centralbanken gick fram med en större räntehöjning än väntat. Vilket är en indikation på hur centralbankerna tänker. Det är faktiskt ett 60-tal centralbanker som höjt räntan i år.

En centralbank som hittills gått mot strömmen och suttit på händerna är ECB som kommer med ett färskt penningpolitiskt besked på torsdag. Förväntningarna på marknaden är att man även denna gång ligger still med räntan men flaggar tydligt för en räntehöjning på julimötet. Dessutom ska ECB presentera nya prognoser kring inflation och tillväxt. De kan bli intressant läsning. Inte minst mot bakgrund av hur snett banken legat i sina tidigare bedömningar. Så vi får se ur ECB-chefen Christine Lagarde klarar kommunikationen den här gången.

Intressant blir också den färska prognos som OECD publicerar på onsdag och håll koll på de kinesiska utrikeshandelssiffrorna som publiceras natten mot torsdag. Vi vill gärna se att kinesiska handel tar fart eftersom det skulle vara ett tecken på att leveransproblemen till och från Kina börjar lätta.

För svenskt vidkommande ska vi först klara av en misstroendeomröstning om justitieministern Morgan Johansson. De allra senaste signalerna pekar mot att han klarar sig. Den här gången är väl bäst att tillägga.

Det blir också spännande med de siffror över prisutvecklingen på bostäder som Mäklarstatistik publicerar på torsdagsmorgonen. Det har ju kommit en del klara indikationer på at bostadsköparna börjar svika och i maj kan vi få se en större prisnedgång om de indikationerna visar sig stämma. Vi på Placera blir i alla fall inte förvånade om så skulle ha skett.

Samma dag kommer BNP-indikatorn för april och efter att BNP minskat under årets första kvartal kan vi kanske få se en liten studs uppåt. Det är i alla fall de signaler som fortsatt starka indikatorer talar för.

Tisdag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha tickat upp en aning i junimätningen. Det vore inte särskilt överraskande efter börsuppgångarna under senare delen av maj. Annars är det rätt tunt på makrofronten under dagen. Sverige riskerar dock att hamna i en regeringskris om Morgan Johansson faller i dagens omröstning. Lite osäkert om, och i så fall hur, marknaden skulle reagera på detta. Lär i alla fal inte bli några dramatiska rörelser efter att chocken lagt sig.

Onsdag

OECD publicerar en färsk konjunkturprognos som blir intressant läsning. Framför allt hur de ser på tillväxt och inflation framöver. Vi gissar att de räknar med en mjuklandning men samtidigt betonar riskerna på nedsidan. Framför allt från hushållssidan. Tysk och norsk industriproduktion samt svenska statens budgetsaldo.

Torsdag

Det har kommit tydliga indikationer på att svensk bostadsmarknad svalnat väsentligt. Vi får se om det bekräftas i Mäklarstatstiks siffror för maj. Marknadens fokus ligger däremot på ECB:s penningpolitiska besked som kommer på eftermiddagen. Då ska banken också presentera uppdaterade prognoser. Inflationen upp och tillväxten ner är nog vad som troligen gäller. ECB väntas också bereda väg för en räntehöjning i juli. Håll också koll på de kinesiska producentpriserna, som om de lättar ytterligare, lär nära vissa förhoppningar om lite lägre global inflation framöver.

Fredag

 En dag fylld med inflationssiffror där givetvis de amerikanska smäller allra högst. Förhoppningen är att den amerikanska inflationen visar tecken på att dämpas ytterligare. Det skulle kunna ge investerare lite råg i ryggen medan en högre inflationssiffra än vänta lär ge en dyster avslutning på finansveckan. Dansk och norsk inflation lär röra sig uppåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -