Stark svensk företagskonjunktur

Makrokommentar Svensk företagskonjunktur står sig stark och i industrin tycks de negativa trenden för tillfället vara bruten. Det syns också vissa tecken på att leveransproblemen börjar lätta något samtidigt som pristrycket sjunker från en hög nivå.

Trots alla utmaningar står sig den svenska konjunkturen överraskande starkt. I maj steg inköpschefsindexet för industrin till 55,2 efter att tidigare ha backat under större delen av det senaste året. I tjänstesektorn låg inköpschefsindexet i sin tur kvar på mycket höga 68,2. Bägge indexen ligger därmed med bred marginal över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

När det gäller industrin var ett stigande index en rejält positiv överraskning. Förväntningar låg nog annars på att indexet skulle ha sjunkit ytterligare i majmätningen. Till det positiva hör att delindexet för orderingången bröt en nedåtgående trend och landade på 53,9. Ingen direkt kanonfart på inkommande order men ändå ett mindre styrkebesked sett till många negativa omvärldsfaktorer.

Men det som ändå ger störst hopp om framtiden är att produktion och produktionsplanerna justeras upp. Ett tecken på att leveransproblem och komponentbrist äntligen börjar lätta. Något som även syns i att delindexet för leveranstider sjunker.  Även på prissidan syns en del positiva tecken men fortfarande är det prishöjningar som gäller för det stora flertalet företag. Delindexet för rå- och insatsvarupriser ligger på höga 83,2 men har nu backat två månader i rad.

Ett litet frågetecken finns däremot för den fortsatt lageruppbyggnaden. Ett tecken på att industriföretagen bygger upp någon form av ”säkerhetslager”. Visserligen bra i det korta perspektivet men det gäller också att företagen inte bygger upp lagerstockar som betyder att man behöver dra i nödbromsen vid ett senare tillfälle.

I tjänstesektorn är det till synes full fart och ett index på 68,2 är mycket över det historiska snittet för serien. Det ligger också väl över de indexnivåer som noterats i övriga delar av världen. Tillväxten i svensk tjänstesektor är därmed robust och det enda som egentligen oroar i det korta perspektivet är fortsatt kostnadsökningar och stigande leveranstider.

sammantaget fortsätter den svenska företagskonjunkturen att uppvisa en imponerande styrka sett till omständigheterna. Vi vill ändå inte dra några generella slutsatser kring svensk konjunktur utifrån inköpschefsindexen. Vår oro rör främst vad som händer i hushålls- och byggsektorn framöver. Det två delar av svensk ekonomi som vi tror kommer att påverkas allra mest negativt att hög inflation och stigande räntor.

Som det ser ut just nu tycks ändå Sverige klara sig bättre än de flesta liknande ekonomier. Något som tyvärr inte synts på den svenska börsen under 2022.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -