På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder december - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en ovanligt svag börs. Det är många underliggande faktorer ligger bakom den ovanligt svaga utvecklingen.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2021.

Inledningen på 2022 har varit tuff för de flesta tillgångsslag och inte minst för aktier. De flesta av världens börser har minusavkastning.

Investerarnas humör har den senaste månaden fortsatt att sjunka till nivåer vi senast såg vid finanskrisen 2008 och i vissa fall den 11 september 2001. Den största oron är att den globala tillväxten ska sjunka till recessionsnivåer, det visar den senaste månadsenkäten från Bofa Securities.

En globalindexfond har backat drygt 7 procent, mätt i svenska kronor. USA som utgör runt 60 procent av de globala börsernas marknadsvärde har haft lite mer motvind och en bred indexfond har backat med 8 procent.

Utan den starka dollaruppgången det senaste halvåret skulle avkastningen varit betydligt lägre i svenska kronor. Dollarn har haft ett starkt halvår och stärkts med över 8 procent mot den svenska kronan. Euron har haft en lugnare framfart och stärkts med 3 procent det senaste halvåret.

De europeiska börserna har klarat sig bättre än både USA och globalindex. En bred Europaindexfond har bara backar drygt 2 procent på sex månader.

En av det senaste halvårets största nedgångar står Stockholmsbörsen för. Upp som en sol och ner som en pannkaka stämmer här då Stockholmsbörsen hörde till en av de starkaste börserna under fjolåret.

En bred svenskindexfond har tappat 16 procent i värde sedan slutet på november. En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har klarat sig bättre med en nedgång på 6 procent.

Trots att skillnaden mellan olika länder inom tillväxtmarknaderna är stor, landar avkastningen för en bred tillväxtmarknadsindexfond utvecklingen för en globalindexfond.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
MS INVF US Growth -55,4% -29,5%
MS INVF Global Opportunity -32,4% -22,4%
AMF Aktiefond Europa -3,1% -3,5%
Plus Småbolag Sverige Index  -19,2% -22,0%
Atlant Opportunity -2,7% NA
Fondita Health Care -14,5% -9,5%
Storebrand Global Multifactor -2,6% -10,2%
Spiltan Aktiefond Stabil -12,6% -13,5%
Carnegie Strategifond A -5,8% -8,4%
Fidelity Global Technology Fund -5,4% -20,8%
IKC Avkastningsfond -0,7% -4,2%
Källa: Morningstar  26 april 2022    

 

Inför december reducerade jag fondvalen från tolv fonder till elva fonder och tog hem vinsten i blandfonden Sensor Sverige Select. Totalt fyra av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

Alla fonder har minusavkastning det senaste halvåret. I absoluta tal har Placeras lågriskalternativ, räntefonden IKC Avkastningsfond, klarat sig bäst med en nedgång på 0,7 procent. Avkastningen är betydligt bättre än kategorisnittet som är minus hela 4,2 procent.

Placeras globalfondsval, den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor, sticker ut med en avkastning på minus 2,6 procent. Fonden har fortsatt klå sitt kategorisnitt med råge under halvåret.

Den globala teknikfonden Fidelity Global Technology imponerar med en nedgång drygt 5 procent, vilket utklassar kategorisnittet för teknikfonder som landar på minus 20,8 procent.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, är listans överraskning med tanke på att det är blandfond. Avkastningen på minus 5,8 procent är bättre än kategorisnittet som backat drygt 8 procent.

Spiltan Aktiefond Stabil som har fokus på stora och medelstora kvalitetsbolag har lyckats bättre än både Stockholmsbörsen och fondkategorin Sverigefonder.

Placeras andra Sverigefondsval PLUS Småbolag Sverige Index som har haft en tuff motvind det senaste halvåret har backat drygt 19 procent. Trots det har fonden lyckats få en högre avkastning än sin fondkategori.

Listans två fonder med sämst avkastning har båda tillväxtbolagsfokus. MS INVF US Growth har backat drygt 55 procent i spåren på nedgång för amerikanska tillväxtbolag. En majoritet av den dåliga avkastningen har kommit efter årsskiftet och Placera valde att ta bort den tidigt i år.

Systerfonden globalfonden MS INVF Global Opportunity har backat med drygt 32 procent och avkastat betydligt sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -