På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

PIGS-ländernas börsrevansch

Börskommentar Att coronapandemin börjar närmar sig slutet i Europa ser vi kanske tydligast på de tidigare så utskällda länderna med krisakronymen PIGS. Börserna i Portugal, Italien, Grekland och Spanien (PIGS) har i år överraskat med betydligt mindre nedgångar än övriga europeiska börser.

De fyra PIGS-länderna som ligger i södra Europa hade dåliga tillväxtutsikter, höga statsskulder och betydande handelsunderskott under perioden 2009 - 2011. Det var grunden till Eurokrisen som skakade om Europa och Eurons existens.

Men i år har de globala investerarna hittat tillbaka till de tidigare så utskällda PIGS-länderna, vilket gjort dem till årets relativa börsvinnare i Europa.

Tre av de fyra börserna har inlett året med ingen eller små nedgångar. Italien sticker ut och har avkastat i nivå som MSCI Europaindex. Italien är det landet med störst utvecklad exportindustri och är ett viktigt land i den globala leverantörskedjan, vilket sannolikt har dämpat investerarnas humör.

PIGS-länderna
  Från årsskiftet
Portugal 0,0%
Italien -12,0%
Grekland -1,8%
Spanien -2,2%
Europaindex -12,0%
Källa: MSCI  

 

Portugal, Grekland och Spanien har en omfattande och stor turistindustri vilket även gäller för Italien. Turistindustrin är en viktig källa för intäkter och utgör en betydande del av BNP och landets ekonomiska tillväxt.

Det gjorde att PIGS-länderna drabbades extra hårt av pandemin när turisterna i det närmaste totalt försvann. Men med borttagna covidrestriktioner i EU, vädrar turismen morgonluft, vilket sannolikt ligger bakom de globala investerarnas förnyade intresse för PIGS-länderna.

Medelhavsländerna inkluderat Portugal som gränsar till Atlanten förväntas få ett betydande uppsving av turism i sommar. Efter två år av pandeminedstängningar och resebegränsningar ser det uppdämda behovet av resande vara enormt.

Grekland väntar sig en kraftig tillväxt av antal turister för sommaren. Det talas om 25 miljoner turister i sommar, vilket inte är rekord men lång fler än de senaste två åren.

Att investerarna satsar sitt kapital i länder med stor turism ser vi även i Turkiet. Turkiet hade året före coronapandemins utbrott 42 miljoner turister, vilket var rekord och en ökning med 15 procent jämfört med 2018. Turismen sjönk till 16 miljoner under covidåret 2020.

Istanbulbörsen hörde till en av fjolårets absolut sämst presterande börser. Men i år hör börsen till en av de bästa i världen med en uppgång på närmare 30 procent. Bakom uppgången hör delvis första kvartalets starka siffror över antal utländska turister som ökade med 150 procent jämfört med 2021.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -