På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Metas metaverse kan ge bränsle

Aktie Metas aktie är ner över 40 procent i år. Förhoppningsvis kan metaverse-satsningarna vända den trista kursutvecklingen.

Meta Platforms, som tidigare gick under namnet Facebook, är idag ett av världens största bolag med ett marknadsvärde på 550 miljarder dollar. Under räkenskapsåret 2021 uppgick försäljningen till 120 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på ungefär 35 procent. Vinsten landade på 40 miljarder dollar. Största delen av intäkterna kommer från USA och Kanada (45 procent) som därefter följs av Europa (25 procent) och Asien-stillahavsregionen (20 procent). Resterande intäkter härstammar från övriga delar i världen. 

Mark Zuckerberg och hans college-rumskamrater grundade Facebook 2004. Till en början begränsades Facebook-webbplatsen endast till Harvardstudenter men utökades senare till flera universitet och slutligen till allmänheten. Idag är Meta indelat i två affärsområden. 

Det största området Family of Apps (FoA) står för 97 procent av koncernens omsättning. Här ingår Metas sociala nätverkssajter som består av Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp. Inom affärssegmentet genereras intäkter från att sälja reklam. Marknadsförare betalar Meta baserat på antalet visningar och klick.  

Minsta området är Reality Labs som motsvarar 3 procent av omsättningen. Här produceras hård- och mjukvara hänförligt till virtual-reality (VR) och augmented reality (AR) - satsningar. Dessa investeringar är nyckeln till att bygga den virtuella världen metaverse. Förenklat handlar metaverse om framtidens internet som ska äga rum i en virtuell värld. Sannolikt kommer (AR/VR)-glasögon vara det vanligaste sättet att ta sig in i Metaverse. Bland konkreta produkter inom Reality Labs finns bland annat VR-headsetet Oculus Quest (runt tio miljoner sålda exemplar under 2021) och VR-plattformen Horizon Worlds. I Horizon World kan man bland annat spela olika spel. Metaverse-industrin väntas ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt på runt 40 procent fram till 2029.

I den senaste rapporten växte Meta den översta raden till 28 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på ungefär 7 procent. Det är första gången, sedan bolaget blev publikt, som man visar en ensiffrig tillväxt. Dagliga aktiva användare, som minskade under fjärde kvartalet för första gången, studsade tillbaka från 1,93 miljarder till 1,96 miljarder under första kvartalet, vilket var en lättnad för marknaden. Reality Labs- segmentet fortsätter att blöda pengar och förlusten uppgick, under kvartalet, till 3 miljarder dollar. Omsättningen inom Reality Labs landade på 700 miljoner dollar. 

Meta berättar även att de ser en ökad konkurrens från kortvideo-plattformen TikTok och att Apples integritetuppdatering, som gör det det svårare att rikta annonser, påverkar verksamheten negativt. Vinsten kom in bättre än väntat, detta trots en vinst-minskning på 18 procent. På rapportdagen gick aktien upp runt 17 procent. 

Aktiekurs 5 år 

Metas Family of Apps-segment har fortfarande en dominant ställning på marknaden tack vare starka nätverkseffekter, där en ny användare gör tjänsten bättre. Om exempelvis alla dina vänner finns på Instagram är det svårt att byta till en konkurrent där dina sociala krets inte finns. Dock har som sagt TikTok börjat ta marknadsandelar vilket är oroande. Instagram har å andra sidan lanserat TikTok-konkurrenten Reels som börjar bära frukt. Över 20 procent av den totala tiden som spenderas på Instagram görs på Reels. 

Meta 2022e 2023e 2024e 
Oms tillväx, % 7 15 14
Ebit marg, % 30 31 32
Ev/sales 4 3,5 3
Ev/ebit  13 11 9

 

I och med kursfallet har Metas värdering kommit ner ordentligt. På innevarande år handlas bolaget till en ev/ebit-multipel på 13 som sedan faller till 11 under 2023. Det historiska femårssnittet ligger på 17. Samtidigt värderas exempelvis jätten Alphabet (Google) till en multipel, baserat på innevarande år, till 16. Det skall dock tilläggas att Metas utsikter ser mer grumliga ut idag än för några år sedan vilket förmodligen är förklaringen till den låga värderingen. Sannolikt kommer det ta flera år innan metaverse-satsningarna på allvar kan synas i omsättningstillväxten. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -