Kan det bli så mycket värre?

Vår marknadssyn Mer konjunkturoro, stigande räntor, skyhög inflation och geopolitiska spänningar fick investerare världen över att dra öronen åt sig under april. Är det värsta över eller kan det bli ännu surare?

April blev en synnerligen dyster börsmånad. Det lyser rött på de flesta av världens börser. Lite extra dystert känns det dessutom när både den svenska och amerikanska börsen fortsätter att underprestera. Den svenska börsen är numera ner med närmare 20 procent sedan årsskiftet och det breda amerikanska S&P500-indexet är ner med 12,5 procent. Nasdaq-börsen betydligt mer än så. De här börserna sätter förstås till allra största del marknadstonen för en svensk placerare.

Börsnedgångarna under april är ändå på sätt och vis förståeliga. Sett till omständigheterna.

Det ryska invasionskriget i Ukraina fortsätter med oförändrad kraft och ser ut att kunna bli långvarigt. Inflationsoron har stegrats ytterligare och hög inflation riskerar att bita sig kvar under betydligt längre tid än de flesta bedömare tidigare räknat med. Allt fler centralbanker ser sig därför nödgade att börja strama åt penningpolitiken, för att om möjligt stävja det långsiktiga inflationshotet. Kina fortsätter med sin smågalna Covidstrategi som, tillsammans med Ukrainakrisen, bidrar till fortsatta leveransproblem och komponentbrist.

Sammantaget har det här bidragit till att konjunkturoron fått ordentligt fäste på marknaden. Något som starkt bidragit till att en, till stora delar, hygglig rapportperiod inte alls fått det positiva genomslag på börsen som man kanske gått och hoppats på. Sanningen är väl också att de flesta företagsledningar har varit mer än vanligt svävande kring utvecklingen framöver. Inte minst finns en stigande oro för både prisutvecklingen på de egna insatsvarorna och för hur den höga allmänna inflationen kommer att slå mot ekonomi på sikt.

De konjunkturdata som rullats ut under senare tid har ändå inte varit så svaga som kunde befaras. Visserligen pekar konjunkturkurvorna ner men nivåerna talar ändå för en fortsatt solid tillväxt.

Det stora undantaget är hushållen där humöret och framtidsförväntningarna dämpats rejält och på många håll ligger på nivåerna vi senast såg vid Covid-utbrottet eller i samband med den amerikanska finanskrisen. Detta trots en fortsatt stark arbetsmarknad i USA och stora delar av Europa.

Den strama arbetsmarknaden bidrar dessvärre till att man kanske inte ska hoppas på att centralbankerna viker från den åtstramande strategin i första taget.

utgångsläget för börsen, och finansmarknaden i stort, är inte särskilt upplyftande. Börsnedgångarna kan mycket väl fortsätta och ett mardrömsscenario är förstås om allt utvecklas till en rejäl stagflation med stigande priser och sjunkande tillväxt.

Å andra sidan kan hävdas att mycket av det negativa redan torde ha prisats in dagens klimat på marknad.

    

Exempelvis har räntemarknaden tagit ut mycket i förskott vad gäller, framför allt, den amerikanska centralbankens agerande. Det är prissatt rejält med räntehöjningar under 2022. På onsdag väntas en höjning med 0,50 procentenheter, som ska följas av ytterligare några större höjningar på kommande möten, och vid årets sluta ska den amerikanska styrräntan ligga runt 2,75 procent. Enligt förväntningsbilden på räntemarknaden.

Dessutom ska banken banta sin massiva obligationsportfölj i en snabbare takt. Vi får se om Fed-chefen Jerome Powell bekräftar den bilden eller kommer med ett något mjukare eller hårdare budskap på onsdag? Det kan betyda mycket för det generella börshumöret på sikt.

Vi på Placera ser en tre-stegs-raket framför oss. Fed-besked den 4 maj, amerikanska arbetsmarknadssiffror den 6 maj och amerikanska inflationssiffror den 11 maj. Hur detta kommer att mynna ut lär betyda en hel del för marknadshumöret på kort sikt. Ett lagom tufft Fed-besked, lite svalare löneutveckling och en inflation som ser ut att ha toppat är något av ett drömscenario. Det kan dessvärre bli precis tvärtom.

Att Kina kan börja lätta på Covid-restriktionerna vore också ett glädjebesked, liksom någon form av eld-upphör mellan Ryssland och Ukraina. Det senare är inget vi vågar hoppas på och även om så skulle ske så lär sanktionerna mot Ryssland ligga kvar under överskådlig tid och pressen på energi- och livsmedelspriser bestå.

lite längre sikt är det framför allt konjunkturen och den mer generella inflationsutvecklingen som kommer att styra mycket av börshumöret. Fortsätter konjunkturkurvorna peka neråt är det svårt att se någon större börsrevansch i antågande. Framför allt inte när de flesta av världens centralbanker är bakbundna av den höga inflationen.

Dessutom finns stora frågetecken kring hur hushållen kommer att agera till följd av ett stramare (realt) utrymme i plånboken till följd av högre priser och räntor.  Vi på Placera ser en påtaglig risk för både minskad konsumtion och svalare bostadsmarknad. Såväl i Europa/Sverige som i USA.

Åt det positiva håller drar ändå att det finns ett stort underliggande investeringsbehov i stora delar av världen när infrastrukturen behöver uppdateras, energiomställningen måste få bättre fart och militären ska rustas upp. Det här kan bidra till att tillväxten trots allt blir hygglig i det lite längre perspektivet. Något som börsen kanske kan ta fast på nu när värderingarna trots allt kommit ner en bit.

Det är av flera skäl ett ganska dystert börsscenario som vi ser framför oss. Mycket negativt är dock redan ett faktum och frågan är om det kan bli så mycket värre? Det kan det förvisso bli men det behövs nog bara några små positiva överraskningar för att få det att vända. I alla fall på kort sikt. På längre sikt behöver vi nog få se lite mer substantiella förbättringar av världsläget för att tro på en längre börsresa uppåt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -