Köpläge i kinesiska högriskobligationer

Fonder De mest köpvärda företagsobligationerna finns just nu i Kina. Det säger portföljförvaltaren Tricia Wong på Eastspring Investments.

”Vågar du ta risk och är långsiktig i dina investeringar, så erbjuder nu kinesiska högriskobligationer inom bygg- och fastighetssektorn stora möjligheter. Värderingen är låg med hög direktavkastning och flera konkurser är redan inprisade i dagens obligationspriser”, säger Tricia Wong.

”80 procent av högriskobligationerna inom bygg- och fastighetssektorn handlas nu som om de vore när en konkurs, vilket är ett extremt scenario som inte ens hände under Lehmankrisen. Den kinesiska regeringen kommer sannolikt att hjälpa den problemfyllda sektorn och stabilisera den, vilket skapar en stor uppsida för obligationerna”, säger hon.

Tricia Wong

Tricia Wong har varit på resande fot i Europa den senaste veckan. Placera träffar henne i Stockholm. Hon är baserad i Singapore där hon är en del av ett förvaltarteam för Eastspring Asian Fixed Income som även har flera team i Asien inklusive Beijing, vars förvaltade kapital uppgår till cirka 17 miljarder amerikanska dollar.  Tricia Wong är förvaltare för Fixed Income. Eastspring Investment är fondbolaget Prudentials asiatiska del. Totalt förvaltar Eastspring 254 miljarder dollar.

Hur agerar ni i fonderna? Är ni överexponerade mot Kinas byggsektor?

”Vi överviktar den kinesiska bygg- och fastighetssektorn med runt 10 procentenheter och totalt har vi en exponering runt 25 procent mot sektorn. Vi tycker att den erbjuder ovanligt bra risk reward på dagens nivåer. När det gäller hela Kina är vi i det närmaste neutrala och kinesiska obligationer väger 40 procent i fonden Asia High Yield. Att vi lyckats bli neutrala beror på att vi underviktar den kinesiska industrisektorn.”

Är inte kommande amerikanska räntehöjningar en risk för kinesiska högriskobligationer?

”Vi tror att dagens låga värderingar ger en buffert och i kombination med kort duration gör att amerikanska räntehöjningar inte kommer att påverkas så mycket. Durationen för kinesiska högriskobligationer inom bygg- och fastighetssektorn är runt tre år, vilket är betydligt lägre än snittdurationen för exempelvis amerikanska och europeiska högriskobligationer som påverkas betydligt mer av räntehöjningar. Det talar för att globala investerare bör diversifiera med kinesiska högriskobligationer.”

Hur intresserade är europeiska investera av asiatiska högriskobligationer?

”Intresset hos europeiska institutioner växer, men från en låg nivå för både säkrare företagsobligationer och högriskobligationer i Asien. Det erbjuds idag en betydligt högre direktavkastning i Asien och även tillväxten är stark vilket talar för regionen. Och de nivåerna som kinesiska bygg- och fastighetsbolag handlas på idag, skapar ett klart högre intresse hos europeiska investerare.”

”Vi tror att den kinesiska regeringen inte har råd att låta bygg- och fastighetssektorn gå under. Det skulle sprida sig till närliggande och helt andra sektorer och det vill man till varje pris undvika. Det skulle äventyra hela den kinesiska tillväxten och ekonomin. Man kan se att regeringen stimulerar den kinesiska ekonomin genom lägre räntor och lägre kontantinsats vid lägenhetsköp. Samtidigt uppmuntrar regeringen de starkaste bygg- och fastighetsbolagen att konsolidera marknaden och köpa svagare konkurrenter.”

”En annan faktor som skapar ett större intresse från utländska institutioner är att kinesiska företagsobligationer får en större andel i globala obligationsindex. Det är en utveckling som startade för några år sedan och kommer att fortsätta under ett antal år till. Indexleverantörerna inkluderar flera kinesiska obligationer vid ett eller flera tillfällen per år, det är en långsam process. Det gör att medvetandet för kinesiska obligationer hos de globala investerarna ökar och samtidigt ökar det intresset för att diversifiera sig mot en kinesiska valutan.”

Tricia Wong

Vad tror du om Kinas agerande mot Ryssland. Är man bered att utmana EU och USA här genom att öppet stödja Rysslands invasion av Ukraina?

”Kina har tillräckligt med egna inhemska problem för tillfället och vill inte få flera problem med EU och USA. Dagens problem i Kina är fortfarande Covid-19 som inte är över. Det skapar fortsatta nedstängningar av städer och regioner, vilket påverkar landets tillväxt negativt. Att upprätthålla den ekonomiska tillväxten är centralt och mycket viktigt för Kinas regering. Om Kina visar för mycket stöd till Ryssland bli de bestraffade av USA och EU. Det handlar om en balansgång för Kina och att tillgodose båda sidor och inte skapa några nya sanktioner för den kinesiska ekonomin. Kina har haft en betydligt lägre retorik än till exempel Indien som talar om att man mer än gärna köper billig olja från Ryssland.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden+ Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -