På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ECB sitter i en riktig rävsax

Makrokommentar ECB-skeppet klamrar sig fast vid sin styråra men verkar ha ganska lite koll åt vart det barkar. Mer substantiella åtstramningar, än en pliktskyldig nedjustering av obligationsköpen, ser därmed ut att dröja.

ECB valde som väntat att inte göra några större förändringar i sin penningpolitik i samband med torsdagens besked. Visserligen skruvar ECB ner sina obligationsköp en aning men det är verkligen på marginalen. Obligationsköpen ska visserligen avslutas eller minskas under året men ECB håller förstås alla dörrar öppna. Inget nytt där.

Det som kanske sticker ut mest är att ECB höjer prognosen för inflationen rejält och skruvar ner sina tillväxtprognoser. Trots detta är ett högst troligt scenario, i alla fall enligt oss på Placera, att inflationsprognosen ändå är gravt underskattad och BNP-prognosen gravt överskattad.

Enligt ECB ska KPI-inflationen, den som möter hushållen landa på 5,1 procent i år och sjunka till 2,1 procent nästa år. Då ska man ändå ha i åtanke att inflationsprognosen för i år skruvats upp från 3,2 till 5,1 procent på bara några månader. Och då har nog inte hela effekten av Ukrainakrisen räknats in. Så prognosen får nog ännu så länge betraktas som högst osäker. I huvudsak åt hållet att inflationen sannolikt kan komma att bli högre.

Samtidigt skruvar ECB ner BNP-prognosen från en tillväxt i år på 4,2 procent, i den tidigare prognosen, till att tro på 3,7 procents BNP-tillväxt. En rejäl nedjustering kan tyckas men som ECB-chefen Christine Lagarde själv säger så bygger även den prognosen på en ”robust, inhemsk efterfrågan”.

Vi på Placera har lite svårt att få ihop den sammansatta bilden av högre inflation, krig i Ukraina och fortsatt stark inhemsk efterfrågan i EMU-området. Vi hoppas vi har fel men om inte den ryska invasionen av Ukraina får någon sorts abrupt slut så lär ECB-prognoserna vara gravt fel. Kanske inte så mycket för inflationen som för tillväxten.

ECB sitter i en större rävsax än tidigare. Dagens penningpolitiska beslut gav dessvärre varken en klarare syn kring ECB:s framtida penningpolitik eller någon förtröstan kring deras förmåga att analysera det ekonomiska läget. Dessbättre tror vi inte heller att det spelar så stor roll för ECB:s penningpolitik på sikt. ECB är helt beroende av inkommande data. Precis som ECB-chefen Christine Lagarde både direkt och indirekt erkänner.

Lite som ett skepp som tappat styråran och är ett offer för ”elementen”. Det sista ordet också ett litet citat från Lagarde.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -