På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Breda nedgångar på Asienbörserna

Asien Kurslistorna över aktiemarknaderna i Asien- och Stillahavsregionen färgades i rött under tisdagsmorgonen, då så väl Kinas som Japans börser sjönk i spåren av en svängig inledning på veckan i New York kvällen före.

Berg- och dalbanan i USA tog fart uppåt mot slutet av Wall Street-handeln på måndagen, då industriindexet Dow Jones klättrade över 1.100 punkter till en stängning 100 punkter upp, motsvarande en dagsuppgång på cirka 0,3 procent. Även breda S&P 500 noterades till sist på grönt. Techindexet Nasdaq Composite stängde 0,6 procent upp.

Investerarkollektivets ögon tycks riktade mot dels rapportsäsongen och dels Federal Reserves nästa drag i samband med räntemötet som inleds på onsdag.

"Den senaste tidens negativa utveckling reflekterar en oro över att Fed ska strama åt vid en tidpunkt där ekonomins drivkraft ska tappa fart. Efter åtta dagar av konstant nedgång och 10 procent lägre notering på breda index jämfört med vid årets inledning har vi så klart mer attraktiva nivåer för köpsugna", skrev analytikern Kathy Lien i en notering, enligt CNBC.

Vid sidan av den penningpolitiska oron finns också den geopolitiska utvecklingen kring säkerhetsläget i Europa högt upp på agendan, med ryska trupper på Ukrainas gräns och oro kring att en invasion stundar.

Bil- och teknikaktier satt i förarsätet för nedgången på Tokyobörsen, där storbolagsindexet Nikkei 225 noterades ned med 1,7 procent vid klockan 7.20. Investmentbolaget Softbank, vars satsningar består av techbolag som spås hög tillväxt, föll tillbaka med över 5 procent. Mest säljtryck noterades dock i stålbolaget Japan Steel Works, vars aktie föll 9 procent. Näst efter hittades e-handels- och fintechbolaget Rakuten, cirka 8 procent ned.

I Hongkong var trenden liknande, med Hang Seng-indexet ned med 1,9 procent. Här var Volvo Cars systerbolag Geely Automobile ned med cirka 5 procent, medan sektorkollegan Byd handlades ned 3 procent. Banken HSBC och elektroniktillverkaren Xiaomi var ned med drygt 2 procent vardera.

Shanghaibörsens kompositindex hittades 2,1 procent ned, och här var ett flertal bolag ned med maximala 10 procent, som är gränsen för hur stora rörelser som tillåts på kinesiska börser. Det saknades dock inte vinnare. Bland annat var flygbolaget Air Chinas aktie upp med 4 procent.

På australiensiska Sydneybörsen var banker, gruvbolag och oljebolag ned, i spåren av oljeprisnedgång på cirka 2 procent det senaste dygnet, med S&P/ASX 200 ned 2,5 procent. Banken ANZ var ned med 4 procent.

Marknadstemperatur kl 07:30

==============================================================

                        kl 07:30 Sedan 31/12

Nikkei 225             -1,7% -5,8%

Hongkong Hang Seng -1,9% +3,3%

Kinas Shanghai Comp -2,1% -5,2%

Australia S&P/ASX200 -2,5% -6,5%

Mer från förstasidan

Placera TV

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -