På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Vädrar marknaden en börskrasch?

Börs Hittills i år har Stockholmbörsens breda index OMXSPI fallit knappt 9 procent. Nu sprider sig pessimismen bland investerarna visar tekniska signaler.

Amerikanska centralbankens åtstramningar tillsammans med geopolitisk oro och höga värderingar har fått börserna världen över på fall.

Investtechs Hausseindex visar nu en klar övervikt pessimister både på den svenska och den amerikanska marknaden.
”Index ligger på 35 och det visar att det helt klart finns mer pessimism i marknaden nu”, säger David Östblad, analytiker på Investtech.


Hausseindex för Stockholmsbörsen.
 

Investtechs Hausseindex går från 1–100 som allra lägst var indexet i slutet av mars 2020 under coronakraschen, då låg indexet under 10.

Hausseindexet var en mycket träffsäker indikator att vi hade bottnat den gången särskilt i kombination med andelen insiderköp.”

Ännu är det långt kvar till nivåerna under coronakraschen.
”Vi är fortfarande långt ifrån de absoluta krisnivåerna i indexet, men vi får många säljsignaler och indikationer på att det håller på att försämras. Rent tekniskt har vi svagt sälj på Stockholmsbörsen just nu och samma på amerikanska Nasdaq.”


Hausseindex för Nasdaq.

Stockholmsbörsen breda index OMXSPI handlas nu till 950.

Om index handlas ner till under 910 ser det negativare ut. Då blir det en mycket tydlig säljsignal och sannolikt ytterligare nedgång.”

När det gäller insiderhandeln ser Investtech just nu inget konstigt tvärtom verkar insiders använda den nuvarande nedgången till att öka på sina innehav.

Andelen köp respektive försäljningar brukar ligga på 78 procent och 22 procent i genomsnitt. Under den senaste veckan har andelen köp legat något högre på 85 procent”, säger David Östblad.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -