På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En månad med rejäla fondrörelser

Fondkommentar Den senaste månaden har bjudit både på ett brett tomterally och en 180-gradig sektorrotation, som fick förnyad fart efter Fed-protokollets publicering i början på januari. Placera summerar senaste månadens fondrörelser.

Fjolåret blev det bästa börsåret sedan 2009 på Stockholmsbörsen och USA-börserna nådde den tredje högsta årsavkastningen under 2000-talet. Inte minst var avslutningen i december imponerande.

SIXRX

Men det nya året har börjat tuffare på de globala börserna med ett dämpat investeringshumör.

Sektorrotationen har ännu en gång kommit tillbaka med förnyad kraft. Den här gången med kommande amerikanska räntehöjningar och nedbantning av Fed:s stora balansräkning som drivande faktorer.

Stigande obligationsräntor både i USA och Europa har satt fart på sektorrotationen, investerarna har sålt högt värderade tillväxtaktier och köpt betydligt billigare cykliska värdeaktier.

Den sjunkande riskviljan ser man bland de globala sektorerna, bara tre av tio landar på plus avkastning i år.

Bästa sektorer i år är energisektorn som stigit över 15 procent. Energibolagen gynnas av höga energipriser och oljepriset har stigit kraftigt sedan början på december.

Brentolja

Bank och finansbolag gynnas av en miljö med högre räntor och anses av många var historiskt lågt värderade och överkapitaliserade. De är årets näst bästa sektor med en uppgång på knappt 6 procent.

Även råvarubolagen har inlett året på plus. Flera tillväxtorienterade sektorer som teknik- och hälsovårdssektorn intar botten av listan med nedgångar runt 5 procent.

Värt att notera är att i USA har fastighetssektorn klart sämst utveckling i år på nedgångar runt 7 procent. En tydlig kontrast mot 2021 då fastighetssektorn var den nästa bästa efter energisektorn. Sannolikt är årets nedgång drivet av vinsthemtagningar och rädsla för högre räntor ska påverka den kapitalintensiva sektorn.

Europa som har många värdebolag och inte minst ett stort antal banker noterade har lyckats bra den senaste månaden. En bred europeisk indexfond har stigit drygt 2 procent.

En annan vinnare är en bred tillväxtmarknadsfond som har fått revansch efter ett uselt fjolår. En bred tillväxtmarknadsindexfond har stigit över 2 procent. Bland vinnarna hittar vi Latinamerika med Mexico i spetsen, Indien och Turkiet.

Både USA och Stockholmsbörsen hade ett ovanligt starkt fjolår. Men den senaste månaden har båda minusavkastning. De stora teknikbolagen som väger tungt i USA har haft en motig start i år, vilket gör att en bred USA-indexfond backat med drygt 2 procent.

hemmaplan har det varit revansch för de stora bolagen på Stockholmsbörsen. En smal indexfond som följer de 30 mest omsatta och största bolagen har stigit med drygt 3 procent sedan mitten på december.

En bred indexfond mot Stockholmsbörsen som inkluderar små- och medelstora bolag har haft en oförändrad utveckling. Småbolagsindexfonderna hade ett strålande fjolår men har stött på motvind och backat 2,5 procent.

Placera har listat 10 vinnarfonder och 10 förlorarfonder, avkastningen mellan vinnarna och förlorarna landar på över 30 procentenheter och den bästa fonden har stigit knappt 15 procent den senaste månaden.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom energisektorn och ett antal Norgefonder som är vinnare på ett högre oljepris. Priset på brentoljan har stigit med 15 procent den senaste månaden.

Vinnarfonder 1 mån 1 år
Schroder ISF Global Energy A Acc USD 14,5% 56,6%
BGF World Energy A2 14,2% 54,9%
Pareto Aksje Norge B 12,9% 35,1%
Holberg Norge A 11,6% 29,9%
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR 11,4% 31,0%
Franklin Natural Resources A(acc)USD 11,0% 40,5%
Allianz Global Metals and Mining A EUR 10,7% 21,3%
Schroder ISF European Value A Acc EUR 10,6% 33,0%
HSBC GIF Mexico Equity AC 10,0% 24,8%
Fidelity France A-Dis-EUR 9,9% 35,8%
Källa: Morningstar & Avanza 220114    

 

De två bäst presterande fonderna är branschfonder inom energi. Bästa energifond är Schroder ISF Global Energy A Acc USD och månadens avkastning är närmare 15 procent. Det är betydligt högre avkastning än kategorisnittet av branschfonder energi som stigit 11procent.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 36 innehav, främst USA-bolag på 41 procent, följt av brittiska bolag på 26 procent.

De tio största innehaven väger 43 procent av fonden. Brittisk-nederländska Royal Dutch Shell är fondens största innehav på drygt 8 procent. Houstonbaserade energibolaget Coterra Energy väger knappt 6 procent är fondens näst största innehav. Bolagen har stigit med 17 respektive 11 procent den senaste månaden.

Brittiska BP är fondens tredje största innehav och aktien har avkastat hela 20 procent.

tredje- och fjärdeplatserna hittar vi två Norgefonder. Vinnarlistan innehåller även ett antal branschfonder inom råvaror.

Längre ner på listan hittar vi en Europafond med fokus på värdebolag. Schroder ISF European Value har avkastat närmare 11 procent. Fonden största innehav är det italienska energibolaget Eni. Vi hittar flera banker bland fondens största innehav.

Förlorarlistan består av en majoritet av fonder med fokus på globala och amerikanska tillväxtbolag, som haft det riktigt motigt den senaste månaden.

Förlorarfonder 1 mån 1 år
MS INVF US Growth A −17,2% −13,4%
BNP Paribas Env Abs Rtn Th Eq EAR Cl C −17,1% −26,9%
MS INVF Global Insight A −17,0% −25,6%
MS INVF US Advantage A −12,6% −11,7%
JPM Japan Equity A (acc) JPY −11,6% −6,3%
BGF Next Generation Technology A2 −11,5% −11,9%
Allianz Cyber Security AT USD Acc −11,2% -
Franklin Innovation A(acc)USD −10,6% 3,19%
Pictet-Biotech R USD −10,5% −19,6%
Invesco Nippon Small/Md cap −10,5% −19,5%
Källa: Morningstar & Avanza 220114    

 

Tuffast har det varit för MS INVF US Growth som backat drygt 17 procent på en månad. Det har gjort att det senaste årets avkastning lyser rött på omkring 13 procent.

Fonden har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash.

MS INVF US Growth är koncentrerad med 46 innehav. Teknikbolag väger tyngst med 49 procent följt av kommunikationssektorn på 28 procent. Den största under sektorn är mjukvarubolag som utgör 43 procent av fondens värde.

Det amerikanska molntjänstbolaget Snowflake är fondens tyngsta innehav och väger 7 procent. Aktien har haft en blytung månad och backat över 17 procent.

Det som sticker ut på förlorarlistan är två Japanfonder som backar minst 10,5 procent. Det är betydligt mer än kategorisnittet av Japanfonder som har oförändrad avkastning den senaste månaden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Gå till Placera.se för att läsa fler artiklar

Här hittar du alla våra aktieanalyser

Här finns alla våra fondanalyser

Här hittar du allt om privatekonomi

Här finns våra makrokommentarer

Här kan du lyssna våra poddar

Här kan du se alla våra tv-inslag

Här hittar du det månatliga strategidokumentet

Här kan du se redaktionens aktieinnnehav

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -