På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Värdeaktien som kan göra skillnad

Aktieanalys Tyska specialkemibolaget Evonik satsar på hållbara specialkemikalier med höga marginaler. Tillväxten är robust, framtiden ljus, direktavkastningen hög och aktievärderingen låg.

Essenbaserade Evonik är ett av världens största specialkemibolag med 33 000 anställda och en omsättning på 14,6 miljarder euro förra året.

Bolagets produkter finns i det mesta som i däck, madrasser, mediciner och i djurmat. Eftersom bredden på bolagets kunder är så stor är man relativt okänslig för konjunktursvängningar.

Kemikalierna från Evonik används som komplement för att förbättra produktegenskaper inom en mängd sektorer. Exempelvis förbättrar Evoniks kemiprodukter egenskaper hos bildäck, gör madrasser mer elastiska, mediciner mer effektiva och djurmat mer hälsosam.

Evonik delar upp verksamheten i fem huvuddelar; Nutrition and Care, Speciality Additives, Smart Materials, Performance Materials och Technology and Infrastructure.

De tre första affärsområdena står vardera för ungefär 25 procent av omsättningen.

Nutrition and Care innefattar allt som har med människa och djur att göra. Fokus här är på medicin, hälsovård, kosmetika och hållbart producerad djurmat.

Nutrition and Care är ett av de ben som Evonik särskilt sätter sitt tillväxthopp till. Segmentet är inriktat mot megatrender som större medelklass globalt, fler äldre och hållbarhet.

Speciality Additives sysslar med att ta fram hållbara och energieffektiva material till industrikunder av olika slag.

Smart Materials håller på med att ta fram nya material som möjliggör resursbesparingar av olika slag vilket banar vägen för mer resurseffektivitet och hållbarhet. Affärsområdet arbetar bland annat med material som kiseldioxider, silaner, peroxider och speciella katalysatorer. Andra material som används är högteknologiska polymerer som polyamid 12, polyimid, specialpolybutadien och polyester.

Performance Materials tillverkar polymer till jordbrukssektorn, gummi- och plastindustrin. Evonik vill profilera sig inom hållbarhet och inom det här segmentet arbetar Evonik hårt med att hitta bättre lösningar för att ersätta äldre och skadligare kemikalier.

Technology and Infrastructure samlar all kompetens inom alla aspekter av kemisk produktion. Man sysslar bland annat med flöden, effektivisering och digitalisering av produktionen. Affärsområdet kan bygga, driva, underhålla och demontera kemianläggningar.

Evonik är verksamma i över hundra länder.

Geografiskt sett genereras drygt 20 procent av omsättningen i USA, 17 procent i Tyskland, resten av Europa inklusive Mellanöstern och Afrika stod för 15 procent och Asia-Pacific stod för drygt 10 procent av omsättningen.

Helåret 2021 väntas Evonik omsätta 14,6 miljarder euro. Det innebär en ökning från föregående år med nära 20 procent. Under året har Evonik framgångsrikt genomfört prishöjningar som mer än väl kompenserar för de högre råvarukostnaderna.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MEUR 12 199 14 643 15 128 15 643
Rörelsemarginal, % 7,3 9,3 9,8 10,3
VPA/ EUR 1,00 1,72 1,95 2,22
Utdelning/ EUR 1,15 1,16 1,18 3,25
         
Källa: Marketscreener        


Helåret 2022 spås omsättningen landa på 15,1 miljarder euro.

Under det senaste året har Evonikaktien stigit 8,7 procent och sett över tre år är uppgången 28 procent.

Aktien handlas till ett p/e-tal på 14,8 för 2022 och 13 för 2023. Det är lägre än andra specialkemibolag. Marknadsvärdet på hela bolaget är 13,4 miljarder euro.

Evonikaktien bevakas av 21 analytiker. Tio av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 33 euro.

Företaget väntas under 2022 dela ut 1,18 euro. Det motsvarar en direktavkasnting på nära 4 procent.

Alla affärsområden utom Technology and Infrastructure går på högvarv med stark eller mycket stark efterfrågan, enligt senaste kvartalsrapporten.

Siffrorna visar att Evonik är ett oerhört robust företag. Därtill har man en mycket stark och extremt långsiktig ägare i form av RAG-stiftelsen i ryggen.

De senaste åren har Evonik satsat mycket på hållbarhet och miljö. Gamla metoder och kemikalier byts ut mot nya mindre dåliga.

Ett bolag som Evonik som är aktiva inom så många sektorer i världsekonomin kan göra stor eller mycket stor skillnad.

Bolaget befinner sig fortfarande i denna transition och det gör aktien intressant för den som vill komma in i ett hållbart kemibolag, dessutom inom specialkemi, som har högre marginaler.

Evoniks stora diversifiering gör bolaget okänsligare för konjunktursvängningar. Makroekonomiskt går vi dessutom in i en period av högre inflation och stigande räntor. Det brukar gynna så kallade värdeaktier med stabila kassaflöden och höga utdelningar.

Evonik är något så ovanligt som en lågvärderad värdeaktie med hållbarhetsstämpel och med stabil tillväxt.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Evonik Industries AG Köp 29,48 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -