Börsveckan: Ribban har höjts inför 2022

Krönika Under 2021 utjämnades skillnaderna från 2020 vad gäller coronavinnare mot värdebolag, vilket gör det svårare att tjäna enkla pengar på en normalisering av större divergenser på börsnivå. Nu gäller det att gneta hårdare.

Nytt år, nya möjligheter. En kliché förvisso men ack så sann. För ett år sedan i denna spalt skrev jag om hur 2020 gick till historien som ett av de mest omtumlande börsåren i mannaminne med pandemin som bröt ut rejält i mars 2020 och där vi därefter fick uppleva ett börsrally av ovanlig art mitt i krisen.

Klyftorna ökade mellan teknikbolag och klassiska värdebolag (cykliskt/bank inkluderat här) och småbolag slog storbolag som en konsekvens av just detta. Utdelningsbolagen hamnade rejält i efterkälken när jakten på ”digitala vinnare” dominerade börsåret 2020. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 1-3 den 17 januari

Läs mer om Börsveckan.

Det var då det. När vi sedan klev in i 2021 så skrev jag i fjolårets första krönika att det var läge för revansch för de klassiska värdebolagen. Vi slog också ett slag för storbolagen och när vi då som vanligt skulle komponera Utdelningsportföljen (vilket vi alltid gör i första numret av kalenderåret) så såg vi äntligen bättre utsikter för den här typen av bolag som brukar ingå i denna portfölj, nämligen stabila kassakor med solid intjäning och hög direktavkastning.

Trots att Utdelningsportföljen faktiskt slog index även under det speciella 2020 (ett år som präglades av indragna utdelningar) så såg vi än bättre möjligheter för denna portfölj i början av 2021: ”Cykliskt och finans borde kunna prestera allt bättre när världsekonomin återhämtar sig brett efter pandemin. Det passar utmärkt till utdelningsportföljen då vi primärt letar stabila bolag med trygga kassaflöden…”

Utfallet blev bättre än vad vi trodde då Utdelningsportföljen slog index rejält förra året (44 % mot 29 procent för OMXSGI) där vi också gläds åt att uppgången var väldigt bred. Majoriteten av innehaven slog index. Vi såg också att den allmänna börsuppgången under 2021 var driven av just bank/cykliska storbolag, medan 2020 års ”coronavinnare” halkade efter och i flera fall till och med backade under fjolåret (Sinch, Embracer etc). 

Hur ser det ut inför 2022 då? Läget är betydligt mer svårbedömd idag än för ett år sedan, i synnerhet efter en stark börsuppgång, men min sammantagna börssyn är positiv i grunden. Jag anser att det finns en hel del komponenter på plats för att börsen ska fortsätta ge en bra avkastning. Fortsatt låga räntor, en fortsatt bred återhämtning efter pandemin, ett stort sug på resande och konsumtion, stabila balansräkningar som borgar för fler företagsaffärer, bolag med vältrimmade kostnadsbaser och en inflation som jag trots allt bedömer har ”toppat” och som kommer att normaliseras när utbudskurvan stiger och kan matcha efterfrågan på ett bättre sätt.

Med det sagt så kan vi nog se en permanent högre inflation jämfört med innan corona, men det anser jag snarare är en positiv signal och ett uttryck för en starkare tillväxt i världsekonomin om än att det kan sätta käppar i hjulet för en del bolag som kanske kommer få svårt att få ut högre priser mot kund. Men för exempelvis fastighetsbranschen är det utomordentligt bra med låga räntor i kombination med högre inflation tack vare hyreshöjningar som regleras med inflationen.    

Som vanligt är det svårt att sia om hur börsen kommer utvecklas, men en sak är säker. Det kommer att dyka upp nya orosfaktorer på agendan. Börsen har en förmåga att alltid hitta saker och ting att oroas över. Över tid brukar dock vinsttillväxten vara avgörande, dels på en aggregerad nivå, dels sett till hur enskilda aktier utvecklas. 

En snabbtitt på OMXS30 visar att vinsttillväxten landade på 25 procent ifjol tack vare lättare jämförelsetal på grund av det tuffa 2020. Denna starka vinsttillväxt väntas mattas av till cirka 8 procent under 2022. För detta betalar man i snitt p/e 18,8 för hela OMXS30 och direktavkastningen är 3,1 procent.

Värderingen är klart högre än det historiska snittet på cirka 15x, men samtidigt är det tydligt att analytikerna underskattat kraften i återhämtningen ända sedan 2020 och konsekvent fått justera upp vinstprognoserna. Samma mönster har setts efter varje rapportsäsong under 2021 så det finns fog för högre vinsttillväxt när 2022 summeras och därmed faller också värderingen. Exempelvis gick vi in i 2021 med en förväntad vinsttillväxt på 17 procent, mot utfallet som blev 25 procent.

Och vad gäller direktavkastningen så är den också attraktiv på dryga 3 procent i ett läge där både kort- men framförallt långräntorna är fortsatt låga i Europa och USA. Alternativen till börsen är än så länge väldigt klena och sammantaget så anser vi inte att värderingen är särskilt ansträngande på börsen som helhet.

Man ska också veta att det är fortsatt stora skillnader mellan bolagen inom OMXS30. Snabbväxande bolag har rejäla premievärderingar (Evolution, Sinch etc) medan banker och vissa verkstadsbolag (Volvo, SKF) värderas högst beskedligt. Däremellan finns också en rad bolag som tuffar på väldigt bra och som värderas ganska nära sina historiska genomsnitt. Allt handlar om vad man tror om de närmaste årens vinsttillväxt och på den fronten ser det faktiskt ganska bra ut på en aggregerad nivå.

När det gäller storbolag kontra småbolag så ser vi ingen större skillnad i vare sig värdering eller utsikter, nu när storbolagen återhämtat sig under fjolåret. Skillnaderna från 2020 har jämnats ut och det gäller även ”coronavinnare” vs ”värdebolag”. Därmed är det svårare att tjäna pengar på att satsa på en normalisering av större divergenser på börsnivå därute och det sätter stockpicking i främsta rummet. Det gillar vi extra mycket då det är det vi jobbar med dagligen.   

sidan 6-7 framgår hur Utdelningsportföljen utvecklades ifjol. En totalavkastning på nära 45 procent är vi väldigt glada över och vi hoppas kunna prestera bra även i år. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 1-3 den 17 januari

Läs mer om Börsveckan.

Utdelningsportföljen ska förhoppningsvis fortsätta ge en god absolutavkastning till väsentligt lägre risk än börsen som helhet. Det ska kapa toppar och dalar som kan uppstå över tid och den ska innehålla bolag som har en säker och stabil utdelning. 

Välkomna till ett nytt börsår med oss på Börsveckan! 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -