Strategen: Det talar för börsen just nu

Investeringsstrategi Börsen kan övervintra såväl komponentbrist som fraktproblem liksom skenande energikostnader – men då gäller det centralbankerna, och framför allt Fed – är mjuka i sin kommunikation, det säger Torbjörn Söderberg, chefsstrateg på JRS Asset Management.

Den nyligen släppta strategirapporten andas över lag försiktig optimism. Inte minst är det efterfrågan och bolagens starka resultat som skapar ett viss lugn inför framtiden, trots orosmoln.

Torbjörn Söderberg ser dock både plus och minus med den till större delen färdiga rapportperioden:

”Jag hade tyckt det varit bättre med lite sämre rapporter men mer positiv guidning. Nu blev det starka rapporter, men mycket osäkerhet kring framtiden.”

Torbjörn Söderberg

Han tycker effekten av leveransproblem och komponentbrist är klart förstärkt. Trots det har han en övervikt av aktier i JRS kvartalsvisa strategirapport.

En avgörande faktor för börsen framöver blir hur centralbankerna ser på inflationen, om den anses tillfällig eller inte. Därför är kvällens Fed-besked högintressant.

De stora flaskhalsarna hos företagen och att covid-19 fortfarande är ett stort problem i stora delar av världen tycker Torbjörn Söderberg är skäl för centralbanker att inte gå för drastiskt fram.

”Man måste skilja på stigande priser på grund av komponentbrist och exempelvis årliga reallöneökningar. Om centralbankerna klampar in och stramar åt när tillväxten redan hämmas av högre kostnader samtidigt som företagen verkligen behöver investera och bygga upp lager skulle det kunna bli riktigt otäckt.”

Inte minst gäller detta om det dessutom sammanfaller med den energikris vi nu ser. Men att den amerikanska centralbanken skulle backa från sin neddragning av obligationsköp lär inte hända.

”Men en mjukare kommunikation är att vänta.”

Att politikerna lyckas komma överens och skapa förtroende för elförsörjningen är också viktigt.

Hotbilderna till trots och att risken för policymisstag har ökat, så är alltså Torbjörn Söderberg optimistisk. Det negativa scenariot ges en sannolikhet på mellan 20 och 30 procent.

”Börsen skulle kunna övervintra en kortare period av lägre tillväxt om marknaden får mjukare tongångar från centralbankerna, eftersom företagens vinster är höga och balansräkningarna starka. En annan potentiellt positiv signal för börsen skulle kunna vara att Kina ger någon form av besked om stimulanser.”

”Studerar vi dessutom kvantmodeller och teknisk analys liksom säsongsmönster talar även det för att det var en rekyl vi såg nu i höst och inte början på en långvarig nedgång. Nedgången vi hade verkar också ha rensat ur en del spekulationskapital”, säger Torbjörn Söderberg.

Företagens höga vinster och starka finansiella ställning i kombination med ett slut på leveransproblem, komponentbrist och skyhöga energipriser är såklart en drömkombination för en fortsatt stark börs.

”Då kommer vi få se stora investeringar och en viss konsolidering”, säger Torbjörn Söderberg, men menar samtidigt att vissa branscher redan är så konsoliderade att återköp kan bli mer troligt, särskilt gäller detta om vinsterna rör sig sidledes. Sannolikheten för ett riktigt positivt scenario (kursuppgång på över 10 procent oktober till och med januari) bedöms till 10 till 20 procents sannolikhet.

Det är, enligt Torbjörn Söderberg, troligt att vi passerat toppen på såväl råvaror som fraktpriser, särskilt som priserna på kol och gas sjunkit relativt dramatiskt de senaste dagarna och säsongsmönstret talar för en nedgång. Komponentbristen kommer troligen att lätta givet att Kina successivt kan börja öka sin produktion framgent.

Flödesmässigt ser börsen också aptitlig ut på kort sikt, tycker Torbjörn Söderberg, eftersom de lite mer trögrörliga aktieköparna, mestadels institutioner, avvaktat rapportperioden efter rekylen i september. De vill antagligen inte sitta på en stor kassa inför årsskiftet om börsen fortsätter upp som den gör nu.

”Jag tror att det är för mycket pengar på sidlinjen. Investerarna kan se att rapporterna är bättre än väntat och att alternativen är för dåliga. P/E-talen sjunker, vinsterna stiger och volatiliteten sjunker. Jag själv skulle i alla fall bli stressad av att sitta på för mycket kassa. De här enkäterna brukar vara hyfsat träffsäkra och snarare en köpsignal än en säljsignal.”

Torbjörn Söderberg väljer att ha en relativ undervikt av amerikanska aktier i årets sista kvartal. Inte minst då den amerikanska aktiemarknaden domineras av teknikjättarna.

”De 10 största bolagen står för över 30 procent av börsvärdet och värderingarna är höga jämfört med Europa och Sverige”, säger Torbjörn Söderberg, men poängterar samtidigt att det är en mindre undervikt givet att amerikanska aktier redan utgör en så stor del av den totala marknaden.

Att komponentbristen i Europa antagligen är rejält diskonterad och tron på att Kina tar fart talar även det för Europa relativt USA.

En intressant iakttagelse han gjort är att amerikanska småbolag i jämförelse med storbolagen för närvarande ser billiga ut.

”Historiskt brukar amerikanska småbolag ha en premie på 20 till 30 jämfört med de större, men just nu ligger de i paritet”, säger Torbjörn Söderberg, men varnar samtidigt:

”Amerikanska småbolag har visserligen rört sig sidledes i år, men skulle energikrisen fortsätta, och ännu värre, fördjupas, är de här bolagen inte ett bra val.”

När det kommer till företagsobligationer är det till Sverige och övriga Norden Torbjörn Söderberg vänder blicken. Två procentenheter högre ränta trots kreditrisken är densamma är anledningen, men då är rådet att hålla enskilda obligationsinvesteringar till förfall, på grund av likviditetsrisken.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -