Evergrande och Fed oroar börsen

Makroveckan Den fortsatta krisen runt Evergrande, amerikanska budgetbråk och väntan på amerikanska sysselsättningssiffror lär hålla marknaden på helspänn under veckan som kommer. Här hemma börjar budgetbråken ta fart när oppositionen presenterat sina skuggbudgetar.

Septemberbörsen blev en riktigt surdeg med ett svenskt börsfall som summerade till hela 6,2 procent. Även oktober fick en sur start men den amerikanska börsen lyckades i alla fall vända upp under senare delen av fredagen. Den svenska börsen backade med 2,9 procent under veckan som gick medan den amerikanska börsens nedgång stannade vid 2,2 procent.

Krisen i den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande fortsätter att dämpa riskaptiten och asiatiska börser har öppnat den här veckan svagt. Evergrandes aktie är börsstoppad i väntan på besked kring en central transaktion. Hoppet står väl annars till att den kinesiska regeringen presenterar en åtgärdsplan som begränsar den negativa effekten på den kinesiska fastighets- och finansmarknaden och i möjligaste mån håller krisen internt i Kina. Fortsättning följer och på längre sikt är det främsta hotet att det här ytterligare försvagar en kinesisk konjunktur som redan visar tecken på att vika ner.

Det är inte bara krisen i Evergrande som har ställt till det utan i USA bråkas det om både skuldtak och stimulanspaket. Det omedelbara hotet om en nedstängning av den amerikanska statsapparaten är visserligen undanröjd men en höjning av skuldtaket lär bli en fråga som hänga kvar under större delen av oktober. Ska man tro signalerna så hänger även president Bidens två reformpaket lite löst. I alla fall i sin nuvarande form. En bantad version av det stora välfärdspaketet (3 500 miljarder dollar) ser just nu ut som det mest troliga alternativet medan infrastrukturpaketet (1 200 miljarder) har större chans att gå igenom eftersom det redan godkänts av Republikanerna i senaten. Att välfärdspaketet blir lite bantat bör vara positivt för börsen - om det samtidigt gör behovet av skattehöjningar mindre.

Vi väntar också på besked kring de minskade obligationsköp (tapering) som den amerikanska centralbanken försiktigtvis börjat avisera. Ett formellt kring tapering hänger dock på att den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt. Det blir därmed mycket stort fokus på den amerikanska sysselsättningsstatistik som publiceras på fredag. Den sista officiella sysselsättningssiffran innan Federal Reserves nästa penningpolitiska besked den 3 november. Det är mycket i arbetsmarknadsrapporten som väger tungt. Det är inte bara själva sysselsättningen som ska hållas koll på utan även arbetskraftsutbud, arbetslöshet och löneutveckling. Allt detta bildar den cocktail som i hög grad bestämmer vad Federal Reserve kommer att besluta i november och vad som gäller penningpolitiken framöver. Det finns exempelvis tecken på både stigande löner och arbetskraftsbrist och förvärras det så kan de amerikanska räntorna dra iväg. I förra veckan avstannade dock den amerikanska ränteuppgången.

För svenskt vidkommande får vi bland annat inköpschefsindex för tjänstesektorn (tisdag) och hårda SCB-data över den reala utvecklingen i ekonomin (onsdag). Dessutom ska oppositionen i riksdagen presentera sina alternativa budgetförslag. Det senare får ses som starten på de faktiska budgetdiskussionerna. Inte otroligt att det slutat med en ny regeringskris vad det lider.

Energiproblemen i världen lär också vara i marknadens fokus. I Storbritannien och Kina är läget kanske mest akut och oljepriset har letat sig upp till knappt 79 dollar per fat (Brent).

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha sjunkit en aning men inte ligga på någon oroväckande nivå. Positivt för marknaden vore om orderingången till amerikansk industri fortsätter uppåt. Det är i så fall en signal om ett fortsatt gott investeringsklimat i näringslivet.

Tisdag

Dags för inköpscheferna att visa konjunkturkorten. Väntat är minder nedgångar men från höga nivåer. Det svenska och amerikanskt indexet ska förhoppningsvis ligga på nivåer som indikerar en fortsatt stark tjänstekonjunktur. Även här kan dock leveransproblem och komponentbrist ställa till det, även om det inte är lika allvarligt som i industrin. Producentpriserna i EMU-området stiger i en rasande takt och spär sannolikt på inflationsoron ytterligare.

Onsdag

Intressanta, hårda data över svensk industriproduktion och orderingång. En viss indikation kan det i alla fall ge inför kvartalsrapporterna och hur tufft det är, givet leveransproblem och komponentbrist, att hålla produktionen uppe i delar av industrin. Dessutom en BNP-indikator för augusti. Mycket av marknadens fokus lär däremot hamnat på ADP-siffran över nya sysselsatta i USA som ger en viss indikation på var fredagens officiella sysselsättningssiffra kan tänkas hamna. Det är dock inget superstarkt samband mellan ADP-mätningen och sysselsättningssiffran men en hög ADP-siffra ökar i alla fall sannolikheten för att fredagens sysselsättningssiffra också blir stark.

Torsdag

Industriproduktionssiffror från Tyskland. Även här koncentreras analysen kring hur leveransproblemen slår mot olika delar av industrin. Den svenska statensbudgetsaldo lär väl också röna en del inhemskt intresse nu när vi går in i de slutliga budgetförhandlingarna. Statens finanser har varit betydligt starkare än väntat under en längre tid.

Fredag

Nu smäller det till och det är inte de svenska bostadspriserna som marknaden lär fokusera på. Enligt de signaler som kommit från Federal Reserve är det utvecklingen på arbetsmarknaden som är avgörande inför ett möjligt beslut att minska ner på obligationsköpen (tapering) i inledningen av november. Men intresset riktas inte bara mot antalet sysselsatta utan i hög grad också på hur löner och arbetskraftsutbud utvecklas. Det finns ju tecken på att det föreligger ett matchningsproblem på amerikansk arbetsmarknad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -