Sämsta Kinafonderna senaste veckan

Fondkommentar Kinafonder hör till årets förlorare. Bakom årets skrala utveckling är ökade regleringar från kinesiska myndigheter inom flera sektorer. Den senaste veckans oro för kinesiska aktier kommer från bostadsutvecklingsbolaget Evergrande. En oro som spillt över på Kinafonder.

Det har varit ett svängigt år för andelsägare i Kinafonder. Året inleddes strålande, med ovanligt stora uppgångar som varade fram till det kinesiska nyåret i mitten på februari. Efter det har en våg av nya regleringar skapat oro och osäkerhet hos investerarna som pressat marknaderna.

Endast fyra fonder i Avanzas fondutbud av Kinafonder som omfattar totalt 32 fonder är på plus sedan årsskiftet.

Investerarna har återigen fått upp ögonen för politisk risk. Enligt fondförvaltare som Placera varit i kontakt med skapar de ökade regleringarna oro på kort sikt, men lyfter man blicken blir det lägre risker på den kinesiska marknaden på längre sikt i och med ökade regelverk.

Den senaste veckans oro som skapat stora utförsäljningar för kinesiska aktier är vad som händer med det högt skuldsatta fastighetsutvecklingsbolaget Evergrande.

Blir det en kollaps i Evergrande som skapar en dominoeffekt som sprider sig till andra sektorer än fastighetsbolagen, kan man tänka sig att långivare och banker samt råvarubolag påverkas och även det finansiella systemet i Kina.

Att Evergrande är en fastighetsjätte är tydligt. Bolaget har mer än 2 500 miljarder kronor i lån hos olika långivare, 778 aktiva fastighetsprojekt i 223 kinesiska städer. Före september månads utgång förfaller drygt 1,1 miljarder kronor som räntebetalningar till bolagets obligationsägare.

Under måndagen sjönk Evergrandeaktien närmare 19 procent på Hongkongbörsen till den lägsta nivån på ett decennium. Samtidigt sjönk Evergrades företagsobligation med förfall om fem år till rekordlåga 26 dollar, vilket är betydligt lägre än det nominella värdet på 100 dollar.

Fastighetssektorn är väldigt viktig för Kina och står för knappt 30 procent av BNP. En stor sättning för fastighetsbolagen skulle påverka landets ekonomi betydligt. Frågan är om kinesiska beslutsfattare tillåter att det sker då det sannolikt skulle hota det finansiella systemet.

Kinafonder är för tillfället inget för den nervöse investeraren. Men samtidigt som många kinesiska aktier är pressade och handlas på låga nivåer, skapar det köpmöjligheter för den riskvillige och långsiktige investeraren.

Placera har listat den senaste veckans kinesiska förlorarfonder från Avanzas fondutbud. Alla 32 fonder landar på minusavkastning. Spridningen går från minus 6 procent till som bäst minus 1,3 procent.

Fonder 1 vecka%
Janus Henderson Hrzn Opps CHN A −6,02%
Cicero China Index A −5,65%
Danske Invest China A −5,46%
Templeton China A(acc)USD −5,43%
Fidelity China Focus A-Dis-USD −5,29%
Amundi Fds China Equity A USD C −5,10%
Allianz China Equity A USD −5,09%
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P SEK acc −5,01%
Nordea Kinafond −4,97%
GAM Star China Equity A USD Acc −4,83%
Barings Hong Kong China A USD Inc −4,74%
UBS (Lux) EF China Oppo(USD) P USD acc −4,28%
JPM China A (dist) USD −4,24%
BGF China A2 −4,18%
Fidelity China Consumer A-Acc-USD −4,18%
Pictet-China Equities R USD −4,09%
HSBC GIF Chinese Equity AC −4,03%
Allianz All China Equity AT USD −3,96%
UBS (Lux) ES All China (USD) P acc −3,87%
Invesco PRC Equity A USD AD −3,68%
AGCM China Stars RC1 SEK −3,56%
Schroder ISF China A A Acc USD −3,34%
BNP Paribas China Eq Cl C −3,26%
AS SICAV I All China Equity S Acc USD −2,94%
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD −2,82%
JPM China A-Share Opps A (acc) USD −2,74%
BMO LGM Rspnb Chn A-Shrs Eq W USD Acc −2,51%
Invesco China Focus Equity A USD Acc −2,35%
Allianz China A Shares AT USD −2,00%
UBS(Lux) Invm CHN A Opp USD P Acc USD −1,78%
Allianz China A Opportunities AT USD −1,45%
East Capital China A-Shares A USD −1,31%

 

Den senaste veckan har MSCI China index backat 5,7 procent mätt i svenska kronor. Det är inte bara fastighetsutvecklingsbolag som gått svagt. Kinas näst största bolag, börsvärdesmässigt har haft en motig vecka. E-handelsjätten Alibaba med ett börsvärde på drygt 3 500 miljarder kronor har backat över 8 procent.

Tuffast vecka har det varit för fonden Janus Henderson Hrzn Opps CHN A. Fonden är aktivt förvaltad med och koncentrerad med 41 innehav. Största sektor är sällanköpsvaror som utgör en tredjedel av fondens värde. Alibaba hör till sällanköpsvaror och är fondens näst största innehav med en vikt på drygt 8,5 procent. Och hör till fondens sämsta bidragsgivare den senaste veckan.

Listan innehåller bara en indexnära Kinafond. Cicero China Index A som följer indexet MSCI China H index är listans näst sämsta fond.

Indexet innehåller 81 kinesiska bolag som handlas på Hongkongbörsen. Klart största sektorn är finanssektorn på närmare 57 procent. Det är en klar övervikt mot många andra index. Kinas nästa största bank China Construction Bank väger hela 13,5 procent i indexet och är det största enskilda innehavet. Aktien har backat 8,6 procent på en vecka.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -