På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stora nedgångar på New York-börserna

USA De ledande amerikanska börserna noterades kraftigt ned efter ett par timmars handel på måndagen. Sentimentet har fått sig en knäck av den tilltagande oron kring den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande.

Vid 17.15-tiden var Dow Jones industriindex ned 1,5 procent till 34.081, samtidigt som Nasdaqs kompositindex tappade 2 procent till 15.748. Det breda S&P 500 backade 1,6 procent till nivån 4.363.

Förutom Kinaoron bidrar enligt bedömare Federal Reserves räntemöte i veckan till osäkerhet, då investerare anar att det mot bakgrund av högre inflation snart är dags att börja minska på de monetära stimulanserna.

Morgan Stanleys aktiestrateg Mike Wilson har i ett kundbrev skrivit att marknaden står vid ett vägskäl mellan eld och is, och att den verkar gå med den kyligare vägen.

"Is-scenariot börjar se mer troligt ut och skulle kunna resultera i ett mer destruktivt utfall – det vill säga en korrektion på 20 procent", skrev han enligt CNBC.

Bland enskilda aktier var Pfizer upp 1,4 procent. Bolaget har tillsammans med sin tyska partner Biontech redovisat framgångsrika studier med bolagens vaccin mot covid-19 för barn mellan fem och elva år. Biontech-aktien var dock ned 2,5 procent.

Energibolag handlades lägre på måndagen. Sektorn har backat ett par handelsdagar i rad då råoljepriset kommit ned på grund av global tillväxtoro kopplad till den kinesiska fastighetsmarknaden. Laredo Petroleum var ned 4,5 procent, Callon Petroleum 5,6 procent och Occidental Petroleum 5 procent.

Bankaktier sjönk då marknadsräntorna kommit ned på grund av oron för en ekonomisk avmattning och låga räntenivåer brukar anses minska bankernas marginaler. JP Morgan Chase sjönk 2,9 procent och Bank of America tappade 3,5 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 4 punkter till 1,33 procent.

Dagligvaruaktien Colgate-Palmolive steg 0,5 procent efter att ha uppgraderats till köp från tidigare behåll av Deutsche Bank. Enligt banken är Colgates problem med inflation redan inprisade i aktien.

 

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -