Ränteoro och kinesiskt Lehman-hot

Makroveckan Det är nervöst på marknaden inför en vecka synnerligen fullmatad med centralbanksbesked. Det viktigaste för marknaden är vad Federal Reserve levererar men även Riksbanken står inför ett litet avgörande. Dessutom eskalerande finansiella spänningar i Kina.

Det fortsätter att vara lite oroligt på världens finansmarknader. Den svenska börsen backade med 1,2 procent under veckan som gick medan den amerikanska börsen (S&P500) klarade sig med halva den nedgången. Det finns en viss kvardröjande oro kring den globala konjunkturutvecklingen som paras med oro för vad centralbankerna ska hitta på.

Den här veckan bjuder dessutom på en lång radda centralbanksbesked från bland annat Riksbanken, Bank of Japan, Federal Reserve, Norges bank och Bank of England samt ett tiotal andra centralbanker. Så det är inte särskilt svårt att räkna ut vad marknaden kommer att fokusera på i veckan.

Att det samtidigt finns lite oro kring den globala konjunkturen kan i huvudsak förklaras av att det kommit allt svagare konjunktursignaler från bland annat Kina. Ett Kina som samtidigt pressas av att fastighetsutvecklaren China Evergrande Group hamnat i en omfattande finansiell kris. Det viskas på sina håll om ett kinesiskt Lehman Brothers och visst har räntorna på kinesiska skräpobligationer rusat upp riktigt ordentligt. Däremot har regeringen börjat sätta in åtgärder mot utvecklingen i fastighetssektorn även om det i första steget tycks handla om mer av favoritformen - regleringar. Något som fått Hong Kong-börsen att dippa rejält under måndagen. Kinas regering har visserligen stora möjligheter att också reagera med reell stöttning men om man samtidigt pressas av en svagare konjunktur så lär resurserna sina i snabb takt. Så hur det här utvecklas lär i högsta grad ligga i investerarnas fokus under hösten.

räntesidan kan noteras att räntorna rört sig uppåt inför centralbanksveckan. De amerikanska räntorna dök visserligen på beskedet att den amerikanska inflationen var något lägre än väntat i augusti men har sedan dess rört sig uppåt i en lite oroväckande takt. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 1,36 procent, inför onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve. Den stora frågan inför detta är om banken kommer att vara mer tydliga kring när det kan bli dags att minska på obligationsköpen (tapering). Och lika intressant lär det bli att få sätta tänderna i de nya prognoser kring bland annat inflation och räntor som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) levererar. Hur ser deras ränteplaner ut inför 2022?

Mjuka besked och prognoser lär tas emot med stor lättnad på marknaden.

Här hemma kommer vi förstås att lägga stor fokus på tisdagens besked från Riksbanken. Inflationen har ju för en gångs skulle överraska på uppsidan, vilket minskar trycket på banken. Möjligen kan banken komma att sträcka sig så långt att en första räntehöjningen är möjlig någon gång under 2024. Det borde egentligen inte vara så mycket att yvas över men vi har numera vant oss vid nollräntor så i så fall ändå ett viktigt omslag från Riksbankens sida.

En bank som inte bara nöjer sig med planer utan som troligen kommer att leverera en räntehöjning av kött och blod är Norges bank som kommer med sitt besked på torsdag. I så fall den första centralbanken bland de mer utvecklade ekonomierna som gör detta. En liten nagelbitare blir det i alla fall.

Samma dag rullas de preliminära inköpschefsindexen för september ut i en lång rad länder. Vi får hoppas på att utfallet av veckan inte blir tuffare centralbanker samtidigt som konjunkturen viker nedåt. Det vore sannolikt allt för tufft för marknaden att hantera. 

Måndag

Den svenska regeringen presenterar höstbudgeten men som vanligt är det mesta redan känt innan helheten presenteras. Kanske kan det bli en och annan (centerpartistisk)) överraskning. Så det lär inte bli några större marknadsreaktioner. Dessutom återstår problemet att baxa allt genom riksdagen.

Tisdag

Riksbanken lämnar räntebesked och för första gången på länge gör banken det utan att pressas av låga inflationssiffror. Ett möjligt besked är att det finns en viss sannolikhet för en räntehöjning någon gång mot slutet av 2024. Även om det inte är analytikernas huvudscenario. Nettoköpen av obligationer borde dock avslutas vid årsskiftet medan banken fortsätter att återinvestera förfallen.

Onsdag

Bank of Japan lämnar räntebesked under natten mot onsdag och det är inte omöjligt att det presenteras någon form av nya penningpolitiska åtgärder. Marknadens fokus ligger förstås ändå på det penningpolitiska besked som den amerikanska centralbanken levererar under kvällen. Vi räknar med att banken håller fast vid att obligationsköpen ska börja bantas innan årsskiftet men att ett slutgiltigt sådant beslut kommer med stora förbehåll gällande den ekonomiska utvecklingen. Dessutom ska FOMC-medlemmarna lämna nya prognoser. Minst lika intressant som själva beskedet.  

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen rullas ut på bred front. Viktigt för finansmarknaden (och för centralbankerna) att de inte viker ner i alldeles för hög även om minder nedgångar är att vänta.

Lite i skuggan av detta lämnar Norges bank sitt räntebesked och det mesta tycks luta mot att banken blir först i den rika delen av världen att leverera en räntehöjning. Spännande också vad Norges bank säger om räntesättningen framöver.

Fredag

Lite lugnare på makrofronten även om det inte går att pusta ut helt. Japanskt inköpschefsindex, tyskt IFO-index och CPB:s siffror över världshandeln vankas Det sistnämnda kanske mest intressant även om det rör sig om julisiffror. Svenska producentpriser fortsätter dessutom att stiga i en rasande takt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -