Allt fler förlustbolag på börsen

Börskommentar Noteringarna fortsätter att dugga tätt i Stockholm och trenden förändrar sammansättningen på börslistorna. Placeras genomgång visar att andelen noterade bolag som går med förlust har blivit allt större de senaste åren.

På torsdagsmorgonen gjorde Kjell&Co en lyckad entré på tillväxtlistan First North, precis som Söder Sportfiske nyligen gjort. Och i Stockholmsbörsens farstu står nu bland annat Storskogen, Truecaller och CTEK som alla har aviserat sina planer på en notering. De är i gott sällskap, 2021 har varit ett år med en ymnig tillströmning av nya bolag på Stockholms olika handelsplatser för aktier.

Sammantaget har drygt 100 nya bolag tillkommit om man slår samman ordinarie Stockholmsbörsen, First North, NGM och Spotlight. Det är dubbelt så många som tog klivet in på listorna under hela fjolåret.

Storleken, kvaliteten och mognadsgraden skiljer sig som vanligt åt hos börsnykomlingarna men en sak som merparten har gemensamt i år är att de går med förlust på sista raden. Nämnda Kjell&Co och Söder Sportfiske är undantag från regeln där ungefär två tredjedelar av årets nykomlingar visade nettoförluster under 2020.

Det visar en genomgång som Placera har gjort av bolagen som är noterade på de olika svenska aktiehandelsplatserna med hjälp av tjänsten Börsdata.

Från Börsdatas databas har vi även tagit fram statistik som uppskattar hur stor andel av de noterade bolagen i Stockholm som har haft ett positivt respektive negativt nettoresultat de senaste tio åren.

Utfallet visar att allt fler av de noterade bolagen går med förlust under vår mätperiod 2011-2020. Sedan 2017 är det fler listade bolag som går back än som gör vinst och andelen förlustbolag har ökat med en procentenhet per år efter det.

 

Det går att hitta många förklaringar till den samlade trenden med fler förlustbolag. Enskilt viktigast är att en förkrossande majoritet av de nya bolagen som har kommit till marknaden det senaste decenniet har gått in på någon av ”instegslistorna” och befinner sig i en tidig fas, ofta med en förlustbringande forsknings- och teknikintensiv bolagskaraktär.

Att riskaptiten i allmänhet har varit hög de senaste åren har också lett till ett varmt välkomnande för många nykomlingar, vilket ger andra börskandidater som funderar på att notera sig råg i ryggen. Det stora intresset bland privatpersoner för att handla med aktier gör samtidigt att det finns hygglig likviditet även på de mindre listorna. I kombination med en lågränteekonomi där toleransen är större för att vänta in vinster som ligger långt fram i tiden har det bidragit till ett börsklimat där förhoppningar ofta trumfar dagens vinster.  

Delar vi upp bolagen efter de olika listorna blir det tydligt att förlustbolagen är vanligast förekommande på instegslistorna. Medan ordinarie Stockholmsbörsens andel har pendlat mellan 20-28 procent, där de flesta förlorarna återfinns i smallcap-segmentet, så är förlustbolagen i majoritet på de övriga listorna.

Specifikt för 2020 är det dock på ordinarie Stockholmsbörsen som ökningen av förlustbolag sticker ut. Från en låg nivå har andelen förlustbolag ökat till 28 procent där coronaeffekter och nedskrivningar har tagit ut sin rätt i en del bolag. Värt att notera är att vårt underlag baseras på den rapporterade nettovinsten och inte på bolagens egenjusterade resultat som säkerligen skulle ge en vinstrikare bild av fjolåret.

 

Att det finns ett stort intresse för aktiemarknaden är i grunden positivt både för bolagen som söker kapital eller en handelsplats för sina aktier och för alla investerare som de senaste åren har fått allt fler placeringsalternativ i Stockholm. Samtidigt ska man som placerare vara medveten om att förlustbolag som inte vänder förluster till vinster förr eller senare kommer att behöva vända sig till ägarna igen för nya kapitaltillskott, vilket inte alltid uppskattas på börsen.  

Allmänhetens börsintresse och aktivitetsnivå tenderar också att gå i cykler. Skulle likviditeten på börsen minska, eller ränteläget förändras, är det bland de mindre bolagen med lång väg kvar till vinst som en period av torka kommer att kännas mest.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -