På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i mars - så gick det

Utvärdering I augusti gick börsutvecklingen in i en lugnare fas. Placeras utvalda fonder har trots ett snedsteg klarat halvåret bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför mars 2021.

Globalt aktieindex har avkastat drygt 19 procent mätt i svenska kronor. Stockholmsbörsen som hör till årets vinnare har avkastat 25 procent. Ett smalare Sverigeindex som omfattar de 30 största bolagen har lyckat sämre med en avkastning på 22 procent.

En bred europeisk indexfond har en avkastning på 22,5 procent. Tillväxtmarknaderna har haft det klart kämpigaste i spåren av den kinesiska regeringens regleringsjakt på kinesiska internet- och teknikbolag fortsatt med accelererande hastighet. Det har fått de globala investerarna att lämna kinesiska internetjättar, vilket gjort att en kinesisk indexfond backat med närmare 16 procent.

Kina utgör knappt 40 procent av MSCI Emerging markets index och den stora nedgången i kinesiska aktier det senaste halvåret har fått en bred tillväxtmarknadsindexfond att vara oförändrad.

USA-indexfonder har haft några starka månader och avkastat närmare 23 procent, vilket gjort att de klivit förbi både Europa och Globala indexfonderavkastningsmässigt.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Den amerikanska dollarn har stärkts med drygt 5 procent mot kronan. Euron har inte stärkt lika mycket som den amerikanska dollar mot kronan utan uppgången stannar vid drygt 1,5 procent mot kronan.

Placeras köpvärda fondval har två fonder med negativ avkastning under perioden. Fem av fonderna har inte lyckats klå sitt kategorisnitt av liknande fonder, vilket får anses knappt godkänt.

Det stora sänket och snedsteget var att ta in asienfonden MS INVF Asian Opportunities inför mars månad. Med facit i hand kom fonden in på börstoppen i Kina.

Efter det har nedgången varit brutal och avkastningen det senaste halvåret lyser illrött med minus 21 procent. Fonden har även fått stryk av sitt kategorisnitt.

Den stora nedgången av kinesiska internetbolag har även smittat av sig på Placeras tillväxtmarknadsfondsval Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK. Den har genom sin stora Kinaexponering haft en tung period. Avkastningen landar på ett svagt minus vilket är lite sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest halvårets bästa fond. Den har stigit drygt 24 procent men tappat lite av den överavkastning som den levererat mot kategorisnittet det senaste året.

DNB Teknologi är halvårets näst bästa fond med en avkastning på 20 procent, vilket är dubbelt så bra som kategorisnittet. Det imponerar då fonden har en defensiv inriktning. TIN Ny teknik som investerar i mindre innovativa bolag har klått sitt kategorisnitt men inte lika mycket.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor är näst bästa fond under halvåret och lyckats klå sitt kategorisnitt av liknande fonder. Fonden sköts i Oslo av teamet för systematisk modellbaserad förvaltning. Ansvarig förvaltare är Andreas Poole sedan 2011.

Didner & Gerge Small and Microcap som har ett europeiskt småbolagsfokus har stigit drygt 15 procent men inte riktigt lyckats få en bättre avkastning än snittfonden.

Två fonder som fortsatt fungerat bra i rådande börsklimat är Placeras blandfondsval. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en betydligt högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval, den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, har sin vana trogen fortsatt att slå sitt kategorisnitt med råge.

Placeras två räntefondsval gick skilda vägar under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med en avkastning på 3,3 procent. Nordic Cross Total Return R Fund nådde inte riktigt upp till kategorisnittet, men fonden har en låg riskprofil och högre kreditsäkerhet i fondens innehav än snitt fonden i kategorin.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -