Blyga prognoshöjningar inför 2022

Aktiekommentar Starka halvårsrapporter har letat sig in i vinstprognoserna för storbolagen både för 2021 och 2022. Men det är förhållandevis små ökningar där bankerna sticker ut tillsammans med Getinge och SCA.

Bra rapporter men inte lika förkrossande avstånd till genomsnittsförväntningarna som tidigare kvartal. Det är en grov summering av sommarens svenska rapportperiod. Verkligheten och prognoskartan har helt enkelt börjat bli mer synkroniserad igen efter ett ovanligt svårbedömt år där återhämtningens kraft överraskat de flesta bedömare kvartal efter kvartal.

Många men blygsamma överraskningar är också något som syns i revideringstrenden för prognoserna hos de rörelsedrivande storbolagen i OMXS30. Placera har gått igenom hur nettovinstprognoserna för 2021 och 2022 förändrats sedan halvårsskiftet, det vill säga strax före senaste rapportperioden, samt från årsskiftet. Att det nästan uteslutande rör sig om positiva förändringar är ett gott tecken för en högt värderad börs, men snittförändringen på 4 procent såväl för 2021 som 2022 är samtidigt ganska beskedlig.

Den sektor som mest entydigt sticker ut är bankerna där alla de fyra stora aktörerna kom med starka rapporter. Betydligt mindre kreditförluster än väntat var ett skäl men även högre provisionsnetton tog analytikerna på sängen. Här har analytikerna behövt justera upp sina vinstprognoser för 2021 med 9-10 procent för 2021 för trion Nordea, SEB och Swedbank medan Handelsbanken ligger en bit bakom med en 4-procentig höjning. För 2022 är dock prognoshöjningarna för bankerna betydligt lugnare.

En av kvartalets stora rapportrökare stod medicinteknikbolaget Getinge för och bolaget slog vinstprognosen med drygt 30 procent. Största affärsområdet Acute Care Therapies glänste trots tuffa jämförelsesiffror från pandemins mest akuta fas under andra kvartalet i fjol. Analytikerna har fått ta ett nappatag både på årets vinstutsikter och nästa års i Getinge och de har höjts med 15 respektive 9 procent efter rapportperioden.

Den rapportledda kursuppgången i aktien har dock kommit av sig lite de senaste dagarna.

Allra störst uppjustering av sin vinstprognos för 2021 har skogsbolaget SCA fått se då den har vevats upp med 17 procent sedan halvårsskiftet, och hela 65 procent sedan årsskiftet. Kombinationen högre priser, högre produktion och stabilt låga kostnader gjorde att SCA kunde slå analytikerna på fingrarna med besked i sin kvartalsrapport och överträffa snittförväntningarna med närmare 30 procent.

Både vinsten och aktiekursen är nu på den högsta nivån sedan skilsmässan från Essity 2017. Analytikerna som följer bolaget vågar inte räkna med att trenden står sig och prognosuppjusteringen för nästa år är måttliga 4 procent och en viss tillbakagång från årets toppvinster väntas. Försiktigheten gentemot SCA syns också i rekommendationerna där sex firmor är neutrala, två positiva och två negativa enligt Factset.

Värt att notera är samtidigt att kasinospelsbolaget Evolutions prognoser står och stampar, vilket inte har hört till vanligheterna efter de senaste rapportperioderna. Rapporten som kom in strax över förväntan har den här gången inte föranlett några stora prognoshöjningar utan bara en modest 2-procentig ökning för årets vinst och 5 procent för nästa års vinst. Till saken hör att det redan ligger förväntningar på en dubbling av nettovinsten i år och ytterligare en 35-procentig tillväxt nästa år.

I Evolutions fall är analyshusen alltjämt optimistiska kring aktien med sex köpråd och tre neutrala samt en riktkurs runt 1740 kronor, motsvarande en potential på 26 procent från dagskurs.

För placerare med exponering mot OMXS30, som lyft med nästan 27 procent i år, är det förutom banksektorn också industribolagen som är nyckelspelare om framgången ska fortsätta. I deras fall var det främst vassa ordersiffror som gladde i rapporterna vilket bådar gott för kommande kvartal.

Att den starka efterfrågan i industrin ska få vinsterna att explodera även nästa år är ändå inget som analytikerna tar ut i förskott och även om verkstadsbolagen tillhör de mest uppskruvade under 2022 är det ganska små uppjusteringar överlag. Troligen vill man syna osäkra kort som fortsatta prishöjningar, effekterna av logistik- och komponentproblem samt uthålligheten i besparingsåtgärderna innan man vågar bli riktigt optimistiska kring 2022.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -