På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bofas viktigaste svenska klimataktier

Börs ABB, Atlas Copco och Sandvik framhålls av Bank of Americas analytiker som några av de mest kritiska europeiska bolagen för att möjliggöra ett förverkligande av klimatomställningen, något som spås bli gynnsamt för aktiekurser, skriver CNBC.

Marknaden för klimatomställning uppskattas till 2.300 miljarder dollar till och med 2025, i ljuset av EU:s plan om att sänka utsläppen av växthusgas med 55 procent till 2030.

De bolag som lyfts fram är "i hjärtat av energiomställningen", med tillverkning av produkter som är väsentliga för laddning, energieffektivitet i byggnader och för produktion av vätgas.

Det är behovet av reducerad energianvändning inom byggnader som utgör den främsta vinstmöjligheten för ABB, enligt Bank of Americas analytiker. Vid sidan av ABB är också tyska konkurrenten Siemens och den franska elgrossistkoncernen Rexel potentiella vinnare på området.

Sandviks och Atlas Copcos främsta vinning kommer genereras inom elfordon. Atlas Copcos roll som batterikonstruktör och Sandviks roll som producent av eldrivna gruvfordon är vad som gör bolagens aktier särskilt aptitliga. Men även här inkluderas ABB för dess roll inom laddningsinfrastruktur för elbilar.

Utöver byggnadsenergiomställning och elfordon tar Bank of America också upp förnybar energi och vätgas. Här omnämns Vestas som en av favoriterna, vid sidan av Siemens-avknoppningen Siemens Energy och kabelbolaget Nexans.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -