På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rekordinflöden till aktier i år

Fondkommentar Världens börser går på högvarv och flera nya indexrekord har nåtts, drivet av ett enormt nettoinflöde av kapital. Bakom årets stora nettoinflöde av kapital finns det en gynnsam miljö av låga räntor, mjuk penningpolitik från de ledande centralbankerna som mynnar ut i en hög riskaptit.

De senaste veckorna har börsuppgången eldats på av överraskande och starka kvartalsrapporter från bolag på båda sidor av Atlanten. Det är uppenbart att bolagsvinsterna stiger betydligt när världen öppnar upp efter närmare ett och halvt år av global nedstängning.

Enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities är fördelningen till aktier på en rekordhög nivå för bankens privatkunder och betydligt över det historiska snittet de senaste 15 åren. Samtidigt håller investerarna en rekordlåg kassaandel. Inte så konstigt när räntorna är obefintliga.

Enligt banken är årets nettoinflöde till aktier på rekordnivå även om takten har mattats av de senaste veckorna. 2021 har varit en milstolpe och årets total nettoinflödet till globala aktier är redan större än det totala ackumulerade nettoinflödet till globala aktier under de senaste 12 åren.

Det starka nettoinflödet till aktier har gjort att många börser noterat nya rekordnoteringar i år, inte minst Stockholmsbörsen som hör till årets absoluta vinnare. Förutom Stockholmsbörsen är de råvarutunga börserna Toronto och Moskva i den absoluta toppen. En viktig faktor bakom deras uppgång är oljeprisets framfart, som stigit från 51 dollar fatet till närmare 75 dollar.

Det är uppenbart att energisektorn, som är årets bästa presterande sektor med en uppgång på 18 procent mätt i amerikanska dollar, har fått ett nyvaknat intresse hos investerarna i och med den starka oljeprisutvecklingen. En prisutveckling som skapar en stark vinstutveckling för energibolagen.

Årets enorma flöde av kapital till aktier gör att det är många rekord som slås, inte bara aktieindex. Inte minst den snabbväxande industrin kring börshandlade fonder även kallat ETF:er, har sett ett rekordinflöde av sällan skådat slag.

Enligt statisk från världens största fondförvaltningsbolag Blackrock/Ishares har 2021 bjudit på ett ovanligt stort nettoinflöde. Att det blir det bästa året någonsin är högst sannolikt. Redan när vi summerat årets nettoinflöde vid halvårsskiftet har det passerat alla tidigare helårsrekord.

Mars, februari och nu senast juni i år är de enskilt bästa månaderna någonsin i nettoinflöde till börshandladefonder.

Störst intresse i år har det varit för börshandlade aktiefonder med USA fokus – inte så konstigt då USA utgör runt 60 procent av världens samlade börsvärde.

Störst nettoinflöde det första halvåret har två Vanguard fonder haft. De har attraherat mer än 20 miljarder dollar vardera. Vanguard Total Market ETF följer är ett brett index som omfattar närmare 4 000 små, medelstora och stora USA-bolag. Fonden hade ett nettoinflöde på 20,1 miljarder dollar det första halvåret. Störst nettoinflöde har Vanguard S&P 500 ETF haft. Hit har det letat sig drygt 26,5 miljarder dollar.

Det är inte bara börshandlade fonder som intresserar investerarna i år. Enligt fondinformationsbolaget Morningstar var det ett rekordinflöde till fonder och börshandlade fonder under årets första halvår. I år uppmätte man det absolut högst nettoinflödet någonsin sedan man startade informationsinsamlingen 1993.

Även i Sverige är det rekordintresse för aktier och fonder.

I förra veckan rapporterade fondbolagens förening att i juni noterade fonder ett sammanlagt nettoinflöde på drygt 17 miljarder kronor. Aktiefonder hade nettoinsättningar på 8,8 miljarder och i blandfonder var nettosparandet närmare 3 miljarder.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 88 miljarder kronor, vilket utgör det största inflödet någonsin under ett första halvår. Hela 80 miljarder av det nettoflödet har gått till aktiefonder så här långt under 2021.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under juni med närmare 172 miljarder kronor och uppgick halvårsskiftet till rekordhöga 6 256 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 4 092 miljarder, vilket motsvarar 65 procent placerade i aktiefonder.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -