På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

First North har hamnat på efterkälken

Börsen Medan ordinarie Stockholmsbörsen ångar på uppåt och tillhör världseliten i år har tillväxtlistan First North trampat vatten. För den långsiktige är bilden däremot ljusare.

Att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har klättrat med hela 25 procent i år och därmed tillhör de allra bästa indexen i världen under 2021 har fått en hel del uppmärksamhet. Men faktum är att det breda indexet OMXSPI, som länge legat hack i häl, har spurtat den senaste månaden och har nu passerat med nästan 27 procents uppgång i år – vilket visar på en stor bredd i årets aktieoptimism. Den ordinarie Stockholmsbörsens småbolagslista har exempelvis klättrat med 21 procent i år.

Det är en utveckling som däremot inte speglas i börsoperatören Nasdaqs tillväxtlista First North. Här har istället det breda All-Share-indexet bara klättrat med drygt 4 procent. Och tillväxtlistans svar på ett storbolagsindex, First North 25, har backat med 6 procent i år.

Indexet First North 25 (FN25) består av de största och mest handlade aktierna på Nasdaqs nordiska First North listor. I praktiken är listan dock dominerad av svenska bolag. För närvarande är det 22 svenska och 3 finska bolag som utgör aktierna i indexet.

Urvalskriteriet för FN25-indexet är en bruttolista med de 30 aktier på First North som har högst börsvärde. Av dessa får sedan de 25 som är mest omsatta under en halvårsperiod ta plats i indexet. Vikten i indexet baseras på börsvärdet och precis som för OMXS30 sker eventuella byten varje halvår.

Listan i sig är en ganska spretig samling företag där exempelvis gamingbolaget Embracer Group sticker ut värdemässigt med ett börsvärde långt över 100 miljarder kronor, medan Vestum briljerar avkastningsmässigt med enorma 3200 procents kursuppgång i år.

Förklaringen till Vestums raketfärd är vårens verksamhetsbyte från ett pressat klädbolag under namnet WeSC till att bli ett förvärvsbolag inom bygg- och anläggning. Förvärvstakten efter annonseringen av den nya strategin i mars kan bäst beskrivas som ursinnig och aktiekursen har tagit rygg.

Orsaken till att FN25 trots det har gått back i år är att flera av de mellanstora bolagen i indexet haft ett tufft 2021. Storytel, Paradox och Powercell är bolag med relativt stor vikt som tappat ordentligt i år och även gamingbolaget Enad Global 7 tynger med en halverad kurs sedan årsskiftet.

First North 25 Land Kursutveckling i år
Vestum SE 3218%
Surgical Science Sweden SE 110%
Swedencare SE 74%
Humble Group SE 47%
Intervacc SE 45%
ALM Equity SE 16%
Embracer Group  SE 15%
Kambi Group  SE 14%
Remedy Entertainment  FI 10%
Smart Eye SE 3%
Nanoform Finland  FI -3%
Bambuser SE -4%
Sedana Medical SE -6%
Re:NewCell SE -15%
Storytel  SE -20%
Lyko Group  SE -21%
Thunderful Group SE -25%
Admicom  FI -26%
Azelio SE -29%
Paradox Interactive SE -30%
Implantica  SE -35%
PowerCell Sweden SE -41%
Enad Global 7 SE -50%
CoinShares International SE -
Desenio Group SE -
Källa: Infront     
Fotnot: CoinShares och Desenio noterades i år och har båda backat kraftigt sedan noteringen.

 

Att tillväxtbolagslistan bjuder på höga toppar och djupa dalar är inte förvånande. En bärande tanke med handelsplatsen First North är att den ska fungera som en instegsmarknad med något lägre krav, där framgångsrika bolag senare kan byta upp sig till en placering på ordinarie börsen. Med fler omogna bolag kommer också en högre risknivå, samtidigt som det är här många guldkorn kan hittas tidigt i deras tillväxtresa.

Zoomar man ut från 2021 och tar ett längre perspektiv så visar också utvecklingen att det ofta har betalat sig bra att utsätta sig för den högre risken som kommer med yngre och snabbväxande bolag på First North. Medan Stockholmsbörsen nästan har dubblats de senaste fem åren så har First North All-Share stigit med över 200 procent och FN25-indexet med närmare 300 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -