Var finns ny lyftkraft åt börserna?

Makroveckan Inflationsoro och kryptokaos gör att de flesta börser har svårt att hitta ny lyftkraft. Nu väntar en vecka men nya, och förhoppningsvis, starka konjunktursignaler som kanske kan bidra med lite positiva impulser. Utspel kring den ekonomiska politiken kan däremot ge lite huvudbry.

Vi har en lite svängig vecka på finansmarknaderna bakom oss och börsen har svårt att hitta en ny färdriktning. Den amerikanska inflationsoron är visserligen själva grundproblemet men även de stora svängningarna på marknaden för kryptovalutor ger investerare lite huvudbry. Dessutom var många kanske lite tidiga med att ropa hejdå till covid.

Den svenska börsen steg trots allt med 0,3 procent medan den amerikanska börsen (S&P500) backade med 0,4 procent. Guldpriset var däremot upp med 2 procent men det beror också delvis på att den amerikanska dollarn försvagats.

Det ser ut att kunna bli en intressant start på veckan då det hänt en hel del under helgen.

President Biden har presenterat en bantad version av sitt infrastrukturpaket som nu ska landa på ”bara” 1 700 miljarder dollar (tidigare 2 300 miljarder) men det kan fortfarande bli besvärligt att få igenom detta i kongressen.

Några amerikanska centralbankschefer har uttalat stöd för att påbörja en diskussion kring en bantning av obligationsköpen. Det finns förvisso fortfarande många som tycker det är för tidigt men trycket håller på att byggas upp. I det sammanhanget blir fredagens publicering av PCE-deflatorn, Federal Reserves viktigaste inflationsmått, förstås högintressant. Det ska samtidigt konstateras att mycket lite av den inflationsoro som präglar delar av finansmarknaden syns på amerikanska räntor. Räntorna ligger kvar på stabilt låga nivåer. Tioårsräntan ligger på 1,62 procent. Vilket fortfarande är en bit under nivåerna vi såg i mars.

Kina har påbörjat vissa ansträngningar i ett försök att dämpa prisutvecklingen på råvaror.

Samtidigt är veckan fylld av makrosiffror som överlag ska vara positiva nyheter Dit hör tisdagens tyska IFO-index samt konjunkturbarometrar från Sverige (torsdag) och EMU-området (fredag).

Vi på Placera ser också fram mot tisdagens svenska producentpriser i april, som ger viss indikation på generellt pristrycket men som också kan säga något om den kostnadsbild som företagen kommer att möta under årets andra kvartal. I övrigt lär april månads detaljhandelssiffror vara starka och hushållsutlåning kan ha tagit ytterligare fart. Det senare kan på sikt bli ett större bekymmer för regering och Finansinspektion. Riksbanken kan inte göra så mycket mer än att fortsätta kommentera och kritisera, vilket man nu gjort under ganska många år.

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan. Chicago Feds nationella aktivitetsindex lär fortsätta att visa på en rejäl återhämtning i amerikansk ekonomi. Något annat skulle förvåna storligen.

Tisdag

Intressant siffra över de svenska producentpriserna. De lär ha stigit kraftigt i april och även om effekten på inflationen, normalt sett, är ganska svag så säger siffran i alla fall något om pristrycket som företagen upplever och på något sätt måste prisutvecklingen pysa ut. Kanske i form av lite lägre vinster. Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i hela det tyska näringslivet, lär ha stigit ytterligare i maj men det är fortfarande en bit kvar till riktigt högtryck.

Onsdag

Riksbanken publicerar sin finansiella stabilitetsrapport. Lär bli en den passningar till Finansinspektion och regering kring hoten från en allt hetare bostadssektor. I övrigt lär det mesta se stabilt ut. Den svenska arbetslösheten lär ticka ner efter förra månadens höga utfall. Arbetslöshetssiffrorna är dock både svängiga och svårtolkade efter en statistikomläggning vid årsskiftet. Alla är däremot överens om att den är för hög.

Torsdag

Konjunkturinstitutet släpper sin barometer. Det mesta lär peka uppåt men vi på Placera söker mest efter signaler kring hur högre priser på insatsvaror och leveransproblemen kan ha påverkat företagen. Dessutom hoppas vi på att hushållshumöret förbättrats ytterligare. Uppdaterade siffror över den amerikanska BNP-utvecklingen lär inte vara någon kioskvältare. En fortsatt nedgång för nyanmälda arbetslösa kan däremot komma att gjuta lite mod i marknaden. Om man nu inte blir orolig för lite löneinflation längre fram.

Fredag

Barometersiffror för EMU-området ska förhoppningsvis visa på ytterligare förbättringar i det ekonomiska läget. Marknadens focus lär dock i högre grad ligga på de amerikanska inflationssiffrorna som publiceras på eftermiddagen. PCE-deflatorn, som mäter prisutvecklingen på privat konsumtion, är den amerikanska centralbankens mest centrala inflationsmått och om den drar iväg mer än väntat kan det bli lite oroligt på marknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -