På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mycket talar för den här aktien på sikt

Aktieanalys Gröna energijätten Ørsted har haft en mardrömsstart på börsen i år. Ørstedaktien har handlats ner tillsammans med alla möjliga tillväxtaktier. Är det läge att fiska upp aktien nu?

Danska Ørsted är världsledande när det gäller havsbaserad vindkraft. Totalt äger och driver företaget 28 vindkraftsparker.

Ørsted har fått sitt namn efter fysikern Hans Christian Ørsted som var först med att upptäcka elektromagnetismen 1820. Elektromagnetismen la grunden för produktion av el.

Ørsted har gjort en snabb och radikal resa från ett fossilbaserat energibolag till ett av världens ledande gröna energiföretag.

Ørsteds historia börjar med oljekrisen 1973. För att göra sig mindre beroende av olja från Mellanöstern och för utvinna olja och naturgas från Nordsjön startade danska staten företaget Dansk Olie & Naturgas A/S som förkortades DONG.

1991 ville danska staten ytterligare stärka landets oberoende inom energi och drog i och med det igång landets vindkraftsindustri. Första havsbaserade vindkraftparken blev Vindeby.

2008 gick bolaget ut med att de ska ställa om helt till grön energi och investera kraftigt i utveckling och konstruktion av havsbaserade vindkraftsparker i Danmark och utomlands.

De ställde samtidigt om kol- och gaskraftverken till att drivas på biomassa.

2016 börsnoterades aktien för att på så vis få in pengar för de omfattande investeringarna som behövde göras.

Under de kommande åren väntas Ørsted behålla ledarskapet globalt inom havsbaserad vindkraft både när det gäller marknadsandel och tillväxt.  

2021 kommer att bli ännu ett rekordår när det gäller utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

Under det kommande årtiondet väntas Ørsted uppvisa en årlig genomsnittlig tillväxt (CAGR) på 8 procent per år samtidigt som balansräkningen är stark, skuldsättningen låg och alla projekt redan från början kontraktssäkrade.

Det i sig blir en unik kombination. Lägg därtill att Ørsted i stort sett är ett rent ESG-case som borde komma att rosas extra av marknaden under de kommande åren. (Det sista koleldade kraftverket i  Ørsteds ägo kommer att stängas 2023.)

Tillfälligt har Ørstedaktien dragits ner av marknaden tillsammans med hela tillväxt- och techsektorn.

En annan faktor som legat bolaget i fatet är att oljeindustrin svängt och satsar allt mer på havsbaserad vindkraft, vilket ökat konkurrensen.

Förra året omsatte Ørsted 52,6 miljarder danska kronor. I år spås den siffran växa med drygt 10 procent.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MDKK 52 601 57 986 60 215 65 010
Rörelsemarginal, % 20,00% 25,90% 21,30% 23,50%
Vinst/aktie DKK 38,8 28,4 19,3 23,4
Utdelning DKK 11,5 12,4 13,4 14,5
         
Källa: Marketscreener        


Sett till omsättningen är bolagets största marknad Storbritannien. Här genereras 54 procent av bolagets intäkter.

Tvåa är Danmark med 25 procent, följt av Tyskland med drygt 8 procent. Bolaget har också verksamhet i Nederländerna och USA.

Det första kvartalet i år slog Ørsted prognosen för omsättningen. Omsättningen steg 23,1 procent till 18,94 miljarder danska kronor.

Ebitda-resultatet blev något svagare än förväntat och kom in 4,86 miljarder danska kronor mot 6,81 förra året.

För helåret räknar bolaget fortsatt med en ebitda på 15–16 miljarder danska kronor.

Hittills i år har Ørstedaktien rasat 32 procent och bolaget värderas nu till 350 miljarder danska kronor. Sett över tolv månader har aktien stigit 18 procent.

Aktien bevakas av 25 analytiker. Av dessa sätter nio köp på aktien. Tolv är neutrala och fyra sätter sälj.

Analytikerkollektivet sätter riktkursen 1065 danska kronor. Det indikerar en uppsida på 27 procent från nuvarande nivå.

Danska staten är majoritetsägare med drygt 50 procent av aktierna.

Under de kommande åren spås bolagets kapacitet växa med 1,5 GW/år. 2025 är kapaciteten då totalt 20 GW/år och runt 30 GW/år 2030.

Det är just den framtida tillväxten som är det främsta skälet till varför aktien är intressant.

Globalt utgör fossila bränslen fortfarande över 80 procent av energiförbrukningen. Omställningen till grön energi är absolut nödvändig.

kort sikt kan kapitalmarknadsdagen den 2 juni bli en katalysator och vändning för aktien om ledningen förhoppningsvis kan bli ännu tydligare med långtidsmålen och eventuellt skruva upp dessa ytterligare några snäpp.

längre sikt talar allt för att Ørsteds dominerande ställning och framtidssäkrade tillväxt i den gröna sektorn kommer att gynna aktien.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Ørsted Köp 848,00 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -