På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

New York på plus, teknikaktier starka

USA De ledande börserna i New York avancerade under torsdagen. Teknikaktier ledde uppgången, medan energisektorn vägde på börsutveckling.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,2 procent till 33.502. S&P 500 steg 0,4 procent till 4.097, samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex avancerade 1,0 procent till 13.829.

Arbetsmarknadsstatistik innan öppningen vittnade om att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 16.000 personer i förra veckan och uppgick till 744.000 personer, något under förväntan.

"Ökningen av antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd är en besvikelse men ändrar inte vår uppfattning att vi de närmaste månaderna kommer att se stora förbättringar när ekonomin fortsätter att återhämtas/…/I själva verket skulle det inte förvåna om arbetsmarknaden återhämtat sig innan årets slut", uppgav Jeff Buchbinder, strateg vid LPL Financial, enligt CNBC.

Bland enskilda aktier noteras att biltillverkarna GM och Ford drar ned ytterligare produktion till följd av den pågående halvledarbristen. Ford meddelade att bolaget i stället kommer att fokusera på att öka produktionen under sommaren, då fabrikerna vanligtvis brukar stänga en period, för att balansera upp produktionstappet.

Tesla är den en enda större amerikanska biltillverkaren som inte uttryckt någon större problem vad gäller halvledare. Dock noteras att bolaget hittills inte producerat några bilar av modellerna S och X under det första kvartalet, huruvida produktionsstoppet är kopplat till halvledarbristen eller att bolaget ämnat uppdatera modellerna har inte meddelats.

GM och Ford handlades ned 1,2 respektive 1,7 procent, medan Tesla avancerade 1,9 procent.

Apple har inte heller kommit helskinnade ur bristen då bolaget, enligt uppgifter från Nikkei, kommer att skjuta på viss produktion av den bärbara datorn Macbook och surfplattan Ipad på grund av den globala halvledarbrist som råder. Aktien var upp 1,9 procent.

Merck var backade 0,8 procent. Läkemedelsbolaget uppnådde sitt primära mål om sjukdomsfri överlevnad i fas 3-studien Keynote-564 för immunterapiläkemedlet Keytruda vid njurcancer efter kirurgi.

Teknikaktier handlades överlag uppåt och däribland Netflix som steg 1,4 procent efter att bolaget meddelat en affär med Sony Movies där streamingbolaget, bland annat, får rättigheterna till de kommande Spindelmannen filmerna.

Även jättarna Microsoft och Amazon steg vardera runt 1 procent.

Styrelsen i gamingbutikskedjan Gamestop, som tidigare har varit i fokus på Redditforumet, har beslutat att utse Ryan Cohen till ny ordförande från och med stämman i juni. Ryan Cohen är känd som grundare av e-handelsbolaget Chewy som fokuserar på produkter för husdjur. Aktien var ned 4,3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 5 punkter till 1,63 procent.

Bild: S&P500 torsdagen den 8 april

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -