Börserna som klarade räntefrossan

Utblick En amerikansk ränteuppgång gav investerare skrämselhicka under senare delen av februari. Vilket bidragit till att några tunga börser har haft en lite svagare börsresa under den senaste månaden. Samtidigt finns det gott om börser som parerat räntefrossan med glans.

Vi har en lite skakig börsperiod bakom oss under de senaste 30 dagarna. Perioden inleddes med nedgångar i takt med att de amerikanska långräntorna började röra sig uppåt och tryckte ner den amerikanska börsen. Det var framför allt den tekniktunga Nasdaq-börsen som gick svagt och som mest tappade lite drygt 10 procent.

Ungefär samma utveckling kunde skönjas i bland annat Kina (MSCI-index). Men när den amerikanska börsen har fått en rejäl revansch under de senaste veckorna så har den kinesiska återhämtningen varit mer blygsam.

Eftersom det här är två dominanta börser i varsitt MSCI-index så har det gett utslag i den totala utvecklingen för dessa index under de senaste 30 dagarna. MSCI för de utvecklade ekonomierna (Developed Markets) har, trots den svaga inledningen, orkat med en uppgång på 0,8 procent medan MSCI för tillväxtekonomierna (Emerging Markets) fortfarande ligger på -4,9 procent under samma period.

Det ska samtidigt noteras att många börser fortsatt att gå starkt under perioden. Dit hör bland annat den svenska börsen som stigit med 4,7 procent.

Förhoppningsekonomierna (Frontier Markets) har haft en mer sidledes utveckling och har sjunkit med 0,1 procent.

Ränteutvecklingen kommer sannolikt att vara ett återkommande bekymmer för börsen under i princip hela 2021. Samtidigt ska ränteuppgången ses som ett tecken på att världsekonomin förhoppningsvis är på väg in i väsentligt bättre tider. Då får man också räkna med att både inflation och räntor stiger. Det var snarare själva hastigheten, i en lite överraskande uppgång, än själva räntenivån som fick investerare att dra öronen åt sig i februari.

Eftersom det främst var Nasdaq-börsen som påverkades negativt så blev inte genomslaget på VIX-index, som baseras på S&P500, så stort som kanske kunde befaras. Det var främst högvärderade tillväxtaktier som fick sig en smäll medan värdebolag snarast såg ett ökat intresse från investerare.

Nu har dessutom VIX-index snabbt krupit ner till en nivå som faktiskt är lägre än där den låg under huvuddelen av 2020. Förhoppningsvis ett tecken på att tillförsikten på aktiemarknaden är i stigande, trots de i utgångsläget förhållandevis höga värderingarna. PE-talet för både den svenska och amerikanska börsen ligger på drygt 20, räknat på det kommande årets vinster.

Konjunkturmässigt ser det förhållandevis stabilt ut. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, rör sig mest sidledes men på en hög nivå. En viss nedgång kan noteras i EMU-området och här har smittspridningen också tvingat fram nya karantänsåtgärder i flera länder. Dessutom går vaccineringen långsammare än förväntat, vilket sannolikt bidragit till att analytikerna inledningsvis kanske legat något för högt i sina prognoser.

Konjunkturoptimismen är ändå obruten och de flesta har skruvat upp sina tillväxtprognoser. Även om den mer rejäla vändningen uppåt har fått skjutas fram ett antal gånger.  Lite av ett drömscenario är att USA, nu när Bidens stimulanspaket är på plats, hakar på Kina som lok i tillväxttåget och att Europa också får rejäl fart på hjulen när man fått ordningen på vaccineringen och åter kan börjar öppna upp ekonomierna. En riktig konjunkturell trestegsraket.

Developed Markets

Den genomsnittliga uppgången under den senaste 30-dagarsperioden summerar till 0,8 procent. En rad tunga länder som USA, Japan, Storbritannien och Tyskland håller ner snittet för det finns gott om börser som utvecklats starkt. Irland toppar listan med en uppgång nära 10 procent, trots en del problem till följd av Brexit. Det är överlag mycket Europa bland börsvinnarna.

Att Norge ligger högt är inte särskilt förvånande nu när Brentoljan passerat 60 dollar per fat. Den svenska börsen fortsätter att imponera och är, tillsammans med Österrike, den börs bland mogna ekonomier som gått allra starkast sedan årsskiftet. Då kommer ändå Sverige från en betydligt mer gynnsam börsresa under 2020 än Österrike.  

Danmark parkerar i botten, men kommer från ett urstarkt 2020 och har kanske inte den börssammansättning som gynnas mest i nuvarande investeringsläge.

Emerging Markets

Här noteras en genomsnittlig nedgång på 4,9 procent under den senaste 30-dagarsperioden. Det är Kina, med en nedgång på hela 12,7 procent som agerar sänke. Dessutom går börser som de i Sydkorea och Brasilien också svagt.

Sydkorea är främst drabbade av techfrossan medan Brasilien drabbats av en bredare finansiell turbulens som inte bara tagit sig uttryck i svag börs utan också i ett rejält fall för valutan. Tuffa åtgärder krävs. Filippinerna är ett av de asiatiska länder som drabbats hårdast av förnyad Corona-spridning.

Grekland gynnas av börsåterhämtningen i Europa och av att ECB ska köpa mer obligationer i närtid. Mexico ska förhoppningsvis få ett litet lyft av det amerikanska stödpaketet samtidigt som relationen med USA lär bi bättre med Biden vid rodret. I Chile är det inte bara börsen som går starkt i spåren på stigande kopparpris utan även valutan fortsätter att gå starkt.

Frontier Markets

Som vanligt är det stora spridning i gruppen förhoppningsekonomier och MSCI-index har mest rört sig sidledes under den senaste 30-dagarsperioden. Den genomsnittliga nedgången stannar därmed vid 0,1 procent. Libanon genomgår ett ekonomiskt stålbad men börsen har ändå repat sig under senare tid. Risken på den börsen får dock bedömas som mycket stor. Flera östeuropeiska länder finns också bland vinnarna och kanske kan Västafrika gå i bräschen för en återhämtning även i Afrika.

Noterbart är ändå att den nigerianska börsen inte kunnat kapitalisera på den kraftiga oljeprisuppgång som skett sedan årsskiftet. 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -