På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investerarnas fokus: Cykliska aktier

Fondkommentar Investerarnas tro på den globala tillväxten är på rekordnivå samtidigt som kassorna fortsatt att minska till den lägsta nivån sedan 2013. Det visar den senaste investerarenkäten.

Det är cykliska aktier som gäller, investerarna föredrar industribolag, råvarubolag och tillväxtmarknaderna. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 till 11 februari.

De senaste veckorna har det varit rekordstora nettoinflöden till aktier. Allokeringen till aktier och råvaror är den högsta sedan februari 2011.

Den ökade optimismen ser man tydligast hos investerarnas kassor. Nettokassan fortsatte att sjunka från 3,9 procent till 3,8 procent. Senast investerarnas kassa var så pass låg var i mars 2013. Endast 13 procent av investerarna i enkäten är orolig att vi är i en aktiebubbla.

Hela 91 procent av investerarna uppger att de har en positiv syn på den globala ekonomin 2021. Det är den högsta siffran någonsin. Samtidigt tror man att ekonomin är i en tidig fas i den ekonomiska cykeln. Den globala tillväxten spås spilla över på vinsttillväxten. 84 procent tror att företagens vinster kommer att förbättras det närmaste året, vilket är den högsta siffran sedan december 2009.

Den starka globala tillväxten tror man kommer att öka inflationen. Inflationsförväntningarna är på en fortsatt hög nivå och den högre inflation spås skapa en brantare avkastningskurva för obligationer.

Den ökade riskviljan har gjort att ett rekordantal av investerarna tar högre risk än normalt. Under månaden har allokeringen till amerikanska aktier ökat. Investerarna har varit överviktade amerikanska aktier sedan mars 2019.

Allokeringen till eurozonsaktier minskade under månaden, trots det har de en fortsatt övervikt. Investerarna minskade även i tillväxtmarknadsaktier under månaden. Men tillväxtmarknadsaktier är den populäraste aktieinvesteringen på sikt.

Investerarna ökade i brittiska aktier som annars är den minst attraktiva regionen för aktieinvesteringar.

Trots att cykliska aktier föredras, så ökade allokeringen till teknikaktier den senaste månaden. Och teknikaktier är fortfarande den mest överviktade sektorn.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är fortsatt problem och förseningar i utrullningen av coronavaccin. På andra plats är investerarna oroliga för panik på obligationsmarknaden likt 2013 när Federal Reserve började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor. Ny trea är högre inflation än förväntat.

Den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Som ny etta förra månaden hittade vi Bitcoin men den har fallit tillbaka till en andraplats efter teknikaktier som åter intar förstaplatsen. Värt att notera är att den amerikanska dollarn inte anses vara så övervärderad som tidigare och att korta amerikanska dollar anses nu mera vara nummer tre på listan.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -