Q4: Positiva överraskningar dominerar

Kommentar Kvartalsrapporterna fortsätter överraska positivt och i Stockholm har två tredjedelar av bolagen slagit vinstförväntningarna. Mottagandet på börsen har däremot inte varit lika översvallande och aktiemarknaden lär bli ännu mer svårflirtad.

Rapportperioden går på tomgång på måndagen efter förra veckans strida ström av bokslut. Bilden av hur bolagen på Stockholmsbörsen står sig i förhållande till analytikernas förväntningar börjar samtidigt klarna. Vi har gått igenom de bolag som Infront samlar in prognoser på inför rapporterna och så här långt är det 26 bolag som släppt sina siffror. Av dessa har 17 stycken, eller två tredjedelar, kommit in med högre vinst före skatt än förväntat.

Största positiva avvikelsen står ståltillverkaren SSAB för och mätt i procent blir utfallet iögonfallande höga 593 procent, vilket dock ska ses i ljuset av att förväntningarna låg på en förlust medan utfallet blev en vinst. I toppen återfinns även två andra innehav i Industrivärdens portfölj, SCA och Ericsson, som båda slog förväntningarna med omkring 30 procent. Intrum, H&M, Sandvik och Avanza är andra bolag som tydligt överträffat vinstprognoserna så här långt.

I andra änden hittar vi aluminiumvalsaren Gränges och byggbolaget NCC som är de två bolag som sticker ut tydligast negativt.

Sammantaget har de 26 bolagen i snitt slagit vinstprognoserna med 30 procent, men SSAB:s stora positiva avvikelse gör jämförelsen skev. Tar vi bort dem ur genomsnittet så hamnar det på plus 6 procent och det är en mer representativ bild av utfallet.

Intressant att notera är att kursreaktionerna på rapporterna inte varit lika översvallande utan aktiekurserna har i snitt bara stigit med 1 procent på rapportdagen. Oftast går en positiv vinstöverraskning hand i hand med en positiv kursutveckling men det finns också många exempel på att andra faktorer vägt tyngre det här kvartalet.

Medicinteknikbolaget Getinge vars resultat var i linje med förväntan fick exempelvis bra betalt på börsen för en fin orderingång och ljusa utsiktskommentarer, medan både Avanza och H&M tydligt överträffade vinstprognoserna samtidigt som aktiemarknaden valde att fokusera på risken för att kommande kvartal kan bli tuffare.

Även i USA är det lugnet före nästa sifferstorm som gäller på måndagen och även i USA är det så här långt de positiva överraskningarna som är i klar majoritet. Enligt Factset har 82 procent av de bolag i indexet S&P500 som har rapporterat slagit prognosen för vinsten per aktie. Här ligger den positiva avvikelsen i snitt på nästan 14 procent och både avvikelsenivån och andelen bolag som överraskar positivt är högre än det historiska snittet.

Precis som trenden när det gäller positiva guidningar inför rapportperioden pekade på så är det IT-bolagen som visar vägen i USA med nästan uteslutande bra utfall. Bolag inom hälsa och finans är andra sektorer som presterat bättre än genomsnittet hittills.

Ju längre in i rapportperioden vi kommer med en serie positiva överraskningar i ryggen, desto svårare blir det nu för bolagen att utlösa en stigande kursreaktion på sina rapporter. Marknaden är helt enkelt förvarnad och kommer i högre utsträckning utgå ifrån att fjärde kvartalet blev bra och istället rikta ännu mer fokus på vad som går att utläsa kring utvecklingen kommande kvartal.

Med höga värderingar i många bolag riskerar svaga eller medelmåttiga rapporter att få ett riktigt kyligt mottagande under resterande fas av rapportperioden.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -