Uppgångar på de asiatiska börserna

Asien Asienbörserna stärktes överlag på tisdagen och tog tillbaka delar av måndagens förlorade mark.

Investerare var hoppfulla om att Kinas ekonomiska styrka kan bidra till tillväxt i regionen, samtidigt som pandeminedstängningar hotar att förlänga vägen till återhämtning i västvärlden.

Statistik på måndagen, som visade att den kinesiska ekonomin tagit successiv ny fart, fortsatte att ge stöd. Landets BNP ökade 2,6 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och steg 6,5 procent i årstakt, vilket var mer än väntade 6,1 procent.

Optimism rådde också inför att Joe Biden på onsdagen ska sväras in som USA:s näste president. Hopp finns kring den ekonomiska utvecklingen, med stöd av utsikter för ett nytt kraftfullt ekonomiskt stödpaket i USA.

Janet Yellen, som nominerats till att bli USA:s nästa finansminister, ska utfrågas i senatens finansutskott i eftermiddag, och enligt ett förskrivet anförande väntas hon argumentera för att "agera stort" i fråga om nästa stödpaket.

I Japan gick Nikkei 225-indexet upp 1,4 procent. Uppgången leddes av bilsektorn och halvledarrelaterade bolag. Suzuki Motor steg 3,9 procent och Advantest, som tillverkar utrustning för chiptester, var upp 4,2 procent.

Hongkongs Hang Seng index stärktes 2,1 procent. På måndagen rekommenderade en rådgivande panel covid-19-vaccinet som utvecklats av Pfizer och Biontech för nödanvändning.

I Australien steg det ledande indexet 1,2 procent på optimism om att delstaten Queensland ser ut att lätta på virusrestriktionerna. Förbättrade utsikter för landets gruvsektor, i kölvattnet av en ökad aktivitet i industrin hos toppkonsumenten Kina, gav också stöd.

Sydkoreas Kospi index stärktes 2,6 procent medan börsindexen i Fastlandskina däremot inte hängde med i uppgången. Shanghai Composite noterades ned 0,9 procent.

Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================

                            kl 07:20  Sedan 31/12

Nikkei 225                  +1,4% - +4,3%

Hongkong Hang Seng +2,1% - +8,2%

Kinas Shanghai Comp -0,9% - +2,6%

Australia S&P/ASX200 +1,2% - +2,4%

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -