Därför är det viktigt att kombinera olika teman i din portfölj

ANNONS Investeringar i fonder är inne i en strukturell förändring. Historiskt har investerare fått välja mellan sektorer och geografier i jakten på avkastning. Idag har fondtyperna breddats och moderniserats, vilket gjort det enklare för privata investerare att investera i stora förändringar av samhället, så kallade megatrender.

Privata investerare har historiskt fått välja mellan att investera efter geografi, såsom USA- eller Sverigefonder, alternativt sektorvis, exempelvis teknik- eller skogsfonder. Den strategin utmanas av en ny typ av tematiskt orienterade fonder. Fonderna gör det möjligt att investera likt professionella aktörer i stora teman.

Kapitalförvaltaren BlackRock har identifierat fem stycken megatrender som förändrar världen. Det handlar om omfördelning av ekonomisk makt, klimatförändringar och begränsade naturresurser, tekniska genombrott, demografiska och sociala förändringar samt en snabb urbanisering. Om man som investerare ska fånga dessa möjligheter räcker det inte att investera i en råvaru- eller Sverigefond, menar Elisabeth Sterner, chef för iShares och Wealth i Norden på BlackRock.

“För att skapa förutsättningar för maximal avkastning menar vi att man som investerare måste tänka bortom sektorer eller geografi, och istället fokusera på tematiska investeringar. Den snabba urbaniseringen runt om i världen gynnar inte endast en bransch. Det gynnar mängder med olika typer av branscher och företag. Genom att investera tematiskt fångas den möjligheten upp för dig som investerare.”

BlackRock har för att kunna skapa avkastning på möjligheterna i megatrender skapat dels temafonder som fångar de enskilda megatrenderna, men även en speciell fond som fångar alla trender tillsammans, BlackRock Global Funds Multi-Theme Equity Fund.

En av de riktigt stora globala megatrenderna är åldrande befolkning. Vilka företag gynnas av en sådan megatrend? Läkemedelsbolag är uppenbara vinnare. Våra analytiker och förvaltare letar således vidare i sektorn efter de aktier som vi bedömer verkligen kommer att gynnas av den långsiktiga samhällsutvecklingen”, säger Elisabeth Sterner.

BlackRock lyfter även vikten av att som investerare tänka globalt kring sina investeringar.

“Megatrenderna är globala, och som investerare måste man tänka globalt för att kunna fånga möjligheterna. En globalt orienterad tematisk fond har oerhört många fler företag att välja mellan när det gäller investeringar än en geografiskt låst fond. Förutsättningarna till avkastning blir således väsentligt högre“, säger Elisabeth Sterner.

Läs mer om BlackRocks teman här

Riskvarningar

Kapitalrisk. Värdet för investeringarna  och intäkterna från den kan öka eller minska och är inte garanterade. Det är inte säkert att investeraren får tillbaka det investerade beloppet.

Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikator på aktuella eller framtida resultat och bör inte vara den enda faktor som ska beaktas när man väljer en produkt eller strategi.

Förändringar i växelkurserna mellan valutor kan leda till att värdet på investeringarna minskar eller ökar. Fluktuationer kan vara särskilt markerade när det gäller en högre volatilitetsfond och värdet på en investering kan falla plötsligt och avsevärt. Nivåer och beskattningsunderlag kan ändras.

Fondspecifika risker:

BGF Multi-Theme Equity Fund

Motpartsrisk, tillväxtmarknader, aktierisk, investering i teknologipapper, likviditetsrisk

Beskrivning av fondrisker:

Motpartsrisk

Insolvens hos institut som tillhandahåller tjänster såsom förvaring av tillgångar eller som motpart till derivat eller andra instrument kan utsätta fonden för ekonomisk förlust.

Tillväxtmarknader

Investeringar i tillväxtmarknader är vanligtvis förknippade med högre investeringsrisk än utvecklade marknadsinvesteringar. Därför kan värdet på dessa investeringar vara oförutsägbart och utsatt för större variation.

Aktierisk

Värdet på aktier och aktierelaterade värdepapper kan påverkas av dagliga rörelser på aktiemarknaden. Andra inflytelserika faktorer inkluderar politiska, ekonomiska nyheter, företagets resultat och betydande företagsevenemang.

Investeringar i teknologipapper

Investeringar i tekniska värdepapper är föremål för frånvaro eller förlust av immaterialrättsligt skydd, snabba tekniska förändringar, statlig reglering och konkurrens.

Likviditetsrisk

Fondens investeringar kan ha låg likviditet vilket ofta gör att värdet på dessa investeringar blir mindre förutsägbart. I extrema fall kanske inte fonden kan realisera investeringen till det senaste marknadspriset eller till ett pris som anses vara rättvist.

Viktig information

Fram till 31 december 2020, utfärdat av BlackRock Investment Management (UK) Limited, som är auktoriserat och står under tillsyn av Financial Conduct Authority (”FCA”). Registrerad adress 12 Throgmorton Avenue, London EC2N 2DL, England, Tel +44 (0)20 7743 3000. Registrerat i  England och Wales No. 2020394. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet. Se Financial Conduct Authoritys hemsida för en lista över auktoriserade aktiviteter som utförs av BlackRock.

Från och med 1 januari 2021, i händelse av att Storbritannien och Europeiska unionen inte ingår en överenskommelse som tillåter Storbritanniens företag att erbjuda och tillhandahålla finansiella tjänster inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, är utfärdaren av detta material:

(i) BlackRock Investment Management (UK) Limited för alla utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet; och

(ii) (iv) BlackRock (Nederländerna) B.V. för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

BlackRock (Nederländerna) B.V. är auktoriserat och reglerat av den nederländska myndigheten för finansiella marknader. Registrerade kontor Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, Tel: 020 - 549 5200, Tel: 31-20-549-5200. Handelsregister nr 17068311. Telefonsamtal spelas vanligtvis in för din säkerhet.

BlackRock Global Funds (BGF) är ett öppet investeringsbolag med säte i Luxemburg som endast kan säljas i vissa jurisdiktioner. BGF är inte tillgängligt för försäljning i USA eller till amerikanska personer. Produktinformation om BGF bör inte publiceras i USA. BlackRock Investment Management (UK) Limited är den främsta distributören av BGF. Prenumerationer i BGF är endast giltiga om de görs på grundval av det aktuella Prospektet, de senaste finansiella rapporterna och Key Investor Information Document (KIID), som finns på vår webbplats. Prospekt, viktiga investerarinformationsdokument och ansökningsblanketter kanske inte är tillgängliga för investerare i vissa jurisdiktioner där fonden i fråga inte har godkänts.

För investerare i Sverige

Prospektet och KIID finns på BlackRock (Nederländerna) B.V., filial i Stockholm, Malmskillnadsgatan 32, 111 51 Stockholm, Sverige. Investerare bör läsa KIID innan de fattar ett investeringsbeslut.

All forskning i detta dokument har anskaffats och kan ha genomförts av BlackRock för sitt eget syfte. Resultaten av sådan forskning görs endast tillfälligt tillgängliga. De åsikter som uttrycks utgör inte investeringsråd eller andra råd och kan ändras. De återspeglar inte nödvändigtvis åsikter från något företag i BlackRock Group eller någon del därav och inga garantier görs för deras noggrannhet.

Detta dokument är endast för informationssyften och utgör inte ett erbjudande eller inbjudan till någon att investera i några BlackRock-fonder och har inte utarbetats i samband med något sådant erbjudande.

© 2020 BlackRock, Inc. Alla rättigheter förbehålles. BLACKROCK BLACKROCK SOLUTIONS, iSHARES, BUILD ON BLACKROCK, SO WHAT DO I DO WITH MY MONEY är varumärken som tillhör BlackRock, Inc. eller dess dotterbolag i USA och övriga världen. Alla andra varumärken tillhör sina respektive ägare.

MKTGH1220E/S-1454385

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -