På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fonden som letar de riktiga vinnarna

Fondanalys Placera har tittat närmare på fondkategorin Globalfonder, flexibel. Vi har hittat en aktivt förvaltad globalfond med en koncentrerad portfölj och ett tydligt fokus på marknadsledande bolag.

Spetsfonden Coeli Global Selectiv R SEK förvaltas av Andreas Brock och Henrik Milton. Förvaltarna har lyckats riktigt bra och fonden placerar sig i den absoluta toppen av fondkategorin både på fem, tre och det senaste året. Det imponerar att avkastningen skapats till en betydligt lägre risk än kategorisnittet av liknande fonder.

Andreas Brock och Henrik Milton

Investeringsprocessen bygger på att förvaltarna letar efter”Champions” som är marknadsledande bolag med starka produkter och stark vinsttillväxt. Oftast är det inom branscher med bra och långsiktiga framtidsutsikter. Bolagen ska gärna växa mellan 10 till 20 procent per år. Teamet förlitar sig mycket på egen fundamental aktieanalys för fondens investeringar. Man letar efter kvalitetsbolag och bolagsbesök är en viktig del i investeringsprocessen.

Fokus är att hitta Champions med en bra lönsamhet i kombination med en stark och beprövad affärsmodell.

Det är viktigt att bolaget har en uthållig affärsmodell och verkar på en marknad med höga inträdesbarriärer för konkurrenter.

Man föredrar marknadsledande bolag, vilket gör att de kan vara prisledande och sätta priset för att öka marginaler.

Investeringarna i Champions är långsiktiga.

Runt 80 procent av fonden består av Champions. Resterande 20 procent investeras i ”Special situationsbolag”.

Det är bolag som för tillfället är impopulära på aktiemarknaden och marknaden inte trpr på bolagets förmåga att skapa vinsttillväxt.

Special situationsbolagen handlas ofta till stor rabatt mot historiska nivå. Investeringarna bygger på egen aktieanalys där de har hittat interna- eller externa drivkrafter som gör att bolaget sannolikt kommer att överraska marknaden med en bättre vinst än väntat. Historiskt har förvaltarna hittat bolag inom bygg-, kemi- eller halvledarindustrin. Den här typen av investeringar har en kortare tidshorisont och är mer opportunistiska.

Utifrån investeringar i champions och special situationsbolagen sätter man ihop en diversifierad fondportfölj på runt 30 bolag. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig. Av fondens tio största innehav har fyra varit med i fonden mer än 2 år.

De tio största innehaven väger totalt 41 procent av fondens värde. Inget innehav väger mer än 4,5 procent vilket ger fonden en bra riskspridning. Totalt 87 procent av fondens innehav är stora bolag, medelstora bolag utgör 10 procent.

Största sektor är teknikbolag som utgör 26 procent av fonden, vilket är en viss övervikt. Näst största sektor är hälsovårdsbolag på 16 procent, vilket är en marginell övervikt. Störst undervikt har fonden i industrisektorn. Fonden saknar helt investeringar i sektorerna energi, allmännyttiga bolag och kommunikation.

Amerikanska bolag utgör drygt 56 procent, följt av tyska bolag med 8,3 procent. Intressant att notera är att fonden även investerar i bolag på tillväxtmarknaderna. Runt 10 procent är för tillfället investerat i tillväxtmarknadsaktier. En av fondens senaste investeringar är i det polska e-handelsbolag Allegro som börsintroducerades i oktober.

E-handel är en stark trend i fonden. Fonden har flera innehav inom e-handel, bland annat Amazon, det brasilianska e-handelsbolaget Magazine Luiza och Allegro.

Utöver de rena e-handelsbolaget har fonden investerat i Estée Lauder, L’Oréal, Adidas, Microsoft, Adobe och Apple som säljer mycket av sina produkter via egna e-handelskanaler. Betalningsbolag Visa och Mastercard gynnas av en stark tillväxt inom e-handeln och återfinns i fonden.

ASML, den holländska tillverkaren av halveldartillverkningsutrustning och maskiner för produktion av integrerade kretsar, är en av fondens bästa bidragsgivare i år.

Förvaltarna har de tre senaste åren uppvisat en riktigt bra avkastningen i relation till risknivån jämfört med kategorin Global, Flexibel. Fonden har haft hela 14 procent i genomsnittlig årsavkastning de tre senaste åren, jämfört med kategorisnittet på 6,5 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation och placerar fonden bland de absolut bästa i kategorin.

Fonden har fem stjärnor hos Morningstar och förvaltar idag drygt 6,6 miljarder kronor. Placera rekommenderar köp på Coeli Global Selectiv R SEK och tror att fonden över tid kommer att fortsätta leverera en hög riskjusterad avkastning. Vi ser fonden som en krydda och ett bra komplement till en global indexfond i en fondportfölj.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coeli Global Select R SEK Köp 229,62 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast

Valutor

Valuta +/- % Senast

Räntor

Ränta +/- % Senast

Råvaror

Råvara +/- % Senast