Vaccinhopp eller svagare tillväxt?

Makrokommentar Vaccinförhoppningar ställs fortsatt mot svagare tillväxtsignaler och kan ge en lite turbulent finansresa under veckan som kommer. Vi har också ett högintressant riksbanksbesked framför oss som lär betyda en hel del för kronresan framöver.

Det varit lite svängigt på de globala börserna i veckan som gick medan den svenska börsen tuggade sig uppåt i en mer stabil takt. När veckan summeras steg den svenska börsen med 1,4 procent medan den amerikanska (S&P500) backade med 0,8 procent. Vaccinförhoppningar ställdes mot svagare tillväxt - i smittspridningens och karantänsåtgärdernas spår.

Oljepriset fortsätter att repa sig och Brentoljan handlas nu kring 45,5 dollar per fat.

räntemarknaden kan noteras ett visst nedåttryck på långa räntor medan det varit lugnt på valutamarknaden.

Hur det går med konjunkturutvecklingen får vi hyggliga besked om när de preliminära inköpschefsindexen rullas ut under måndagen. Analytikerna har trycket ner sina prognoser rejält men det finns, som alltid, utrymme för överraskningar. Däremot kommer veckans alla makrosiffror att ställas i relation till de nya vaccinförhoppningarna och ska därmed inte behöva ge så stora utslag. För även om det kan se rejält bistert ut just nu så är de mer långsiktiga förväntningarna åt det klart bättre hållet. Men det är förstås så att oerhört svaga siffror ändå skulle kunna slå mot börshumöret.

Andra internationella konjunkturdata av intresse är tisdagens IFO-index från Tyskland och fredagens breda barometerundersökning från EMU-området. Det mesta kommer förstås att peka nedåt men takten i nedgången är intressant.

Vi är också nyfikna på hur den amerikanska valturbulensen och den ökade smittspridningen slagit mot hushållshumöret. Här får vi färska siffror på tisdag och här finns det nog en viss risk för besvikelser. Mycket fokus lär också hamna på det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar under onsdagskvällen. Hur ser banken på ekonomin och vad skulle kunna föranleda dem att presentera nya stimulansåtgärder? Sådana finns det ett tydligt behov av så länge politikerna inte kan komma överens om ett nytt finanspolitiskt paket.

Att Trump erkände sin valförlust skulle säkerligen göra det lite lättare för politikerna i kongressen att agera i närtid.

I övrigt lär det från vår sida bli en hel del fokus på svensk ekonomi och där är torsdagen central. Då får vi dels en ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet, dels ett nytt penningpolitiskt besked från Riksbanken.

När det gäller konjunkturbeskeden är det lite osäkert hur mycket av den senaste tidens smittspridning och karantänsåtgärder som hunnit slå på siffrorna. Det kan fortfarande se hyggligt ut i novembersiffrorna som i huvudsak samlades in innan de nya karantänsåtgärderna och vaccinnyheterna presenterades. Riksbanksdirektionen har däremot alla papper på bordet inför sitt besked.

Det råder lite delade meningar på marknaden gällande vad banken kommer att presentera på torsdag. En räntesänkning ska visserligen inte vara aktuellt, om vi får tro analytikerna, men det kan bli tal om att utöka köpen av obligationer. Signalvärdet kring Riksbankens besked är i alla fall högt, framför allt avseende kronans utveckling framöver.   

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för november rullas ut på bred front. Visa från förra gången smittspridningen tog fart har analytikerna tagit höjd för svaga siffror, främst i tjänstesektorn. Det ska förhoppningsvis innebära att vi slipper negativa överraskningar och bidra till begränsade marknadsreaktioner. Ändå förstås viktigt för börshumöret att de amerikanska indexen inte försvagas för mycket.

Tisdag

Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv och bygger på ett betydligt bredare underlag än inköpschefsindex publicera. Även här väntas en försvagning men tysk ekonomi ska gå bättre än övriga delar av EMU-området. Det räddar förhoppningsvis en hel del av synen på ekonomin i EMU-området i stort.  Hushållsförtroendet i USA väntas ha sjunkit något i november och här finns det en risk för negativa överraskningar till följd av ökad smittspridning och politisk turbulens.

Onsdag

Uppdaterade BNP-siffror från USA väntas inte visa någon förändring jämfört med de preliminära siffrorna. Orderingången på varaktiga varor väntas ha tuggats sig vidare uppåt i oktober medan inkomstutvecklingen varit svag. Det senare visar på behovet av ett nytt stödpaket. I marknadens fokus ligger ändå fräst det penningpolitiska protokoll som den amerikanska centralbanken publicerar under kvällen. På marknaden hoppas man kunna utläsa tydliga signaler om att nya stimulanser kan vara på väg.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar en färsk konjunkturbarometer som vi tror att Riksbanken har fått förhandsinformation om. Så lite spännande blir det att få ta del av resultaten innan Riksbanken kommer med sitt räntebesked en halvtimme efter. En räntesänkning ska inte vara aktuell, om vi ska tro analytikerna. Det råder däremot delade meningar om huruvida banken kommer att öka på obligationsköpen. Vad Riksbanken beslutar och vilket budskap de väljer att skicka ut har sannolikt stor betydelse för kronans utveckling framöver.

Fredag

Detaljhandelssiffror från Norge och Sverige och väntat är försiktiga uppgångar i oktober. Efter det har karantänsåtgärder satts in så frågan är hur siffrorna egentlige ska tolkas. Vi får också de svenska BNP-siffrorna för årets tredje kvartal och här väntas en rejäl uppstuds efter det svaga utfallet under andra kvartalet. Ingen större chock. Konjunkturbarometern för EMU-området väntas visa en vikande ekonomisk aktivitet.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -