Har Sinch-aktien mer att ge?

Aktieanalys Kommunikationstjänstbolaget Sinch gynnas av en stark digitaliseringstrend och har växt rejält under pandemin, kryddat med ett par stora förvärv i år. Aktien har dock stigit med 220 procent i år och värderas högt.

Tillväxtraketen Sinch utvecklas starkt, både operativt och på börsen. Vi köpstämplade aktien för drygt ett år sedan (efter både Q3 2018 samt Q1 2019), samt senast i våras (BV 20-20) kring kursen 550 kr. Läs gärna den analysen för mer verksamhetsbeskrivning.

Bolagets Q3-rapport i tisdags förra veckan var återigen starkare än marknadens förväntningar och aktien har handlats upp till nära rekordhöga nivåer efter det. Det justerade ebitda-resultat blev 226 Mkr i Q3, vilket var högre än förväntade 196 Mkr och även omsättningen på 1 778 Mkr var 10 procent högre än analytikerestimaten. Det motsvarade en organisk tillväxt på 35 procent.

Ser man till bruttovinsten så steg den med 40 procent i kvartalet, eller 24 procent organiskt. Pandemieffekterna var fortsatt väldigt låga på verksamheten även i Q3, enligt vd Oscar Werner. Det som påverkades mest var intäkterna inom Röst & Video och Operatörer, som tillsammans står för endast 5-6 procent av koncernens intäkter. Här noteras en lägre efterfrågan från app-baserade taxitjänster exempelvis. Volymerna ökade dock något mot slutet av Q3 men osäkerheten inför Q4 är hög. 

Stark efterfrågan

Å andra sidan påverkades det viktigaste affärsområdet Meddelandetjänster positivt av att företag och organisationer behövt öka kommunikationen med sina anställda och kunder under pandemin. Den underliggande efterfrågan för kommunikationstjänster har varit, och är fortsatt, väldigt starkt där digitaliseringen i samhället är gynnsamt för Sinch. Inom detta segment steg omsättningen med hela 57 procent, varav 35 procent organiskt. Här har man också nära samarbete med några av världens ledande techbolag som använder Sinch plattform för att skicka meddelanden till många olika länder.

Framöver breddas erbjudandet inom Meddelandetjänster ytterligare i och med att Sinch i slutet av oktober lanserat sin nya produkt Sinch Conversation API som erbjuder flera meddelandetjänster (som Whatsapp, RCS, Viber och SMS) i ett gemensamt API.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 46 den 9 november.

Läs mer om Börsveckan.

Sinch slutförde även det stora förvärvet av tyska SAP Digital Interconnect, SDI, som konsolideras från och med den 1 november och därmed kommer att bidra under det fjärde kvartalet. SDI omsätter runt 3,6 miljarder kr på rullande 12 månaders basis. Den 1 september slutfördes också förvärvet av indiska ACL Mobile, med en årsomsättning kring 600 Mkr. 

Sinch har en robust balansräkning även efter dessa affärer, med en nettoskuld som motsvarar 1,8 gånger justerad ebitda där målet är att kvoten inte ska överstiga 2,5. I Q3 uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till 145 Mkr, att jämföra med nettoskulden på cirka 1400 Mkr.  

Ledningen söker primärt efter bolag där man dels kan bredda sig till nya kunder dels geografiskt. Marknaden är fragmenterad och Sinch har på senare tid tagit på sig rollen att konsolidera branschen.

Svårvärderad tillväxtraket

Värderingen av Sinch är onekligen hög baserad på nuvarande intjäning (ev/ebit), men bolaget växer snabbt och är svårprognostiserad på grund av de många förvärv man genomfört under året. Ev/sales är mer lämpligt att snegla på i nuvarande snabba expansionsfas och då är det inte fullt ut så utmanande med cirka 4 gånger försäljningen för 2022 (oaktat ytterligare förvärv). Amerikanska Twilio, verksamt i samma nisch, värderas till 17-18 gånger försäljningen för 2022 till exempel.  

Sinch har med förvärven seglat upp som en av de större aktörerna på marknaden för kommunikationstjänster och tillväxtutsikterna är väldigt ljusa i flera år framgent. Med ökade volymer kommer också skalfördelar och samtidigt så integreras förvärven i delvis samma plattformar vilket gör att erbjudandet ständigt breddas och merförsäljning kan öka per befintlig kund. 

Vi anser att ledningen gör ett fint jobb och vill fortsätta vara med på tillväxtresan framöver. Vi behåller köprådet och aktierna i BV-portföljen. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -