Tillväxtfokus på tillväxtmarknaderna

Fondanalys Tillväxtmarknadsfonder är inne på sitt tredje år med svagare avkastning än globalt aktieindex. Värderingen är den lägsta på många år samtidigt som många börser i den utvecklade världen är högt värderade. Placera tipsar om en tillväxtmarknadsfond för den som vill öka vikten där.

De kinesiska fastlandsbörserna har gått klart starkast av alla världens börser i år, följt av Taiwan och Seoulbörsen. Samtidigt hittar vi börser som Ryssland, Brasilien, Turkiet och Grekland i den absoluta botten med stora nedgångar. Det vittnar om att tillväxtmarknaderna är ett brett spektrum av börser. Och det kan vara bra att ta rygg på en bra aktivförvaltare som kan tillgångsslaget bra.

MSCI Tillväxtmarknadsindex har i år stigit med 1 procent mätt i svenska kronor. Det är marginellt bättre än en bred globalfond som har en oförändrad avkastning sedan årsskiftet. Att tillväxtmarknadsbörser har haft några tuffa år och inte hängt med övriga globala börser gör att de börjar se billiga ut. Vinsterna för tillväxtmarknadsindex spås växa med 20 procent det närmaste året, vilket gör att indexet nu har ett P/E-tal för nästa år på 14,4 mot världsindex 19,2.

Det finns flera faktorer som talar för tillväxtmarknaderna. Enligt många fondförvaltare är värderingsskillnaden nu historiskt låg, vilket brukar vara ett bra köpläge.

Hälften av världsekonomin finns i Asien och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen ligger där. På tillväxtmarknaderna växer den konsumtionshungriga medelklassen snabbt. Den största delen av befolkningen i världen lever just i en tillväxtmarknadsekonomi.

För den som vill investera på tillväxtmarknaderna har Placera hittat en Spetsfond som hör till de bästa i klassen den senaste tre åren. Fonden har ett tydligt hållbarhetsfokus.

Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK, förvaltas av Juliana Hansveden och Emily Leveille som till sin hjälp har Nordeas tillväxtmarknadsteam på totalt fem personer samt 20 analytiker. Utöver det så har de tillgång till ett av marknadens största hållbarhetsanalysteam på 18 analytiker.

Juliana Hansveden och Emily Leveille

Fonden har en aktiv investeringsprocess och man avviker mycket från index. Förvaltarna investerar långsiktigt och investeringsprocessen består av att hitta bra kvalitetsbolag som gynnas av strukturell tillväxt.

Strukturell tillväxt har många fördelar. 

Det skapar en tillväxt betydligt högre än global BNP-tillväxt och har oftast en lång tillväxtperiod, norr om 20 år är inte ovanligt.

Strukturell tillväxt drivs av flera faktorer.

Det är stora globala trender som demografi, åldrande och digitalisering.

Det omfattar även länders specifika drivkrafter; socioekonomiska förändringar, regleringar och global konkurrens.

Det finns även en sektordynamik på industrinivå som styrs av utbud och efterfrågan och konkurrenskraft genom en stark forskning och utveckling inom företagen.

Förvaltarna letar bolag med en stark och hållbar affärsmodell som är tydliga inom ett antal strukturella tillväxtområden. Och man investerar gärna i marknadsledande bolag. Bolag som har en stark balansräkning och ett bra kassaflöde. Bolagen ska ha tydliga så kallade komparativa fördelar som man identifierar som framgångsfaktorer och driver bolagets tillväxt.

Förvaltarna påpekar att företagsbesök och möten med företagsledning är viktiga faktor i investeringsprocessen. Man investerar gärna i bolag med ett erfaret ledningsteam med en bra och tillräckligt lång erfarenhet.

Fokusområdena inom strukturell tillväxt är flera. De viktigaste hittar vi inom teknikområdet. Där fokuserar de på industriell automatisering, att saker är ständigt uppkopplade ( Internet-of-things), och mjukvarubolag som erbjuder molntjänster. Bolag som uppfyller temat är Samsung Electronics, Taiwan Semiconductors, Kingsdee, Aspeed och Silergy.

Hållbara investeringar inom förnybar energi är ett annat fokusområde. Elektrifiering av fordon, omställning till grön energi och energieffektivisering gynnas som investeringar. Här har förvaltarna bland annat investerat i Antofagasta, Samsung SDI och IENOVA.

Den strukturella tillväxten inom hälsovårdssektorn är stark. Med en allt mer åldrande befolkning som har mer kapital än tidigare kommer efterfrågan på hälsovårdstjänster att öka. Efterfrågan på sjukvårdsförsäkringar i kombination med digitalisering och effektiviseringar av vårdsektorn driver efterfrågan. Förvaltarna har hittat en handfull bolag som uppfyller temat, Hapvida, Raia Drogasil och Ping An Healthcare & Technology.

Fonden följer Nordea Asset Managements policy för ansvarsfulla investeringar och hållbarhetsanalysen genomsyrar investeringsprocessen. Nordeas Starsfonder försöker aktivt placera i företag som fokuserar på hållbarhetsfrågor istället för att exkludera företag som inte gör det.

Alla företag genomgår en omfattande analys där tyngdpunkten ligger på miljö, sociala frågor, som till exempel mänskliga rättigheter, och affärsetik (ESG). Analysen genomförs av Nordeas team för ansvarsfulla investeringar. Den hjälper till att identifiera bolagens möjligheter och risker.

Investeringsprocessen mynnar ut i en koncentrerad fond med mellan 40 till 60 bolag. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, omsättningshastigheten är låg. De tio största bolagen väger runt 48 procent av fondens värde.

Fonden har en tydlig lutning mot storbolag, 90 procent, och medelstora bolag utgör 7 procent. Teknikbolag är fondens största sektor just nu på 25 procent av fondens placeringar. Näst största sektor är finansbolag på 23 procent. Fonden är överviktad i båda sektorerna.

Fonden är underviktad kinesiska bolag (37 procent av fondens värde) och taiwanesiska bolag. Fonden har en övervikt i Indien, Brasilien och Ryssland. Fondens sektorfördelning och landfördelning visar att förvaltarna vågar avvika mycket från index.

Störst övervikt har förvaltarna i sydkoreanska Samsung Electronics och taiwanesiska halvledarproducenten Taiwan Semiconductors.

Förvaltarna har de tre senaste åren uppvisat en riktigt bra avkastningen i relation till risknivån jämfört med kategorin Tillväxtmarknadsfonder. Fonden har haft hela 9 procent i genomsnittlig årsavkastning de tre senaste åren, jämfört med kategorisnittet på 6 procent. Detta till en risk som är lägre än kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation och placerar fonden bland de absolut bästa i kategorin.

Den årliga förvaltningsavgiften är 2,1 procent. Fonden har total fem stjärnor hos Morningstar. Placera tycker att spetsfonden Nordea 1 Emerging Stars Equities BP SEK är köpvärd, särskilt för den som söker en fond som vågar gå sin egen väg och avvika från index. Placera ser en långsiktig investering i fonden och den passar som ett bra komplement till en billig tillväxtmarknadsindexfond.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nordea 1 - Emerging Stars Equity BP SEK Köp 1 524,82 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -