Att säkra portföljen vid skakig börs

Fondkommentar Vill du säkra och ta hem en del av vinsterna i portföljen vid en börsnedgång eller bara spekulera i börsnedgång? Då finns det en uppsjö med börshandlade fonder som kan fungerar som en byggkloss i ditt sparande.

För de stora penningstarka institutionerna är det möjligt att skydda sina investeringar med hjälp av indexterminer eller säljoptioner. De säljer terminskontrakt som är kopplat till ett underliggande aktieindex. En indextermin har ingen hävstång utan man får räkna ut lämpligt antal teminskontrakt för den delen av portföljen som ska skyddas. Minsta antalet handelsposter är ett kontrakt som motsvarar underliggande indexvärdet på index.

I OMXS30-fallet handlas det nu till ett indexvärde på 1768 x 100 och ger ett pris på 176 800 kr, vilket är minsta beloppet som går att skydda. Terminsalternativet har den fördelen att det är billigare eftersom ingen premie betalas. Men det ska ställas säkerheter och är för större portföljer.

En annan variant för att skydda portföljen är att använda indexoptioner. Men det kräver att du som placeraren har mer förkunskaper. Strategin som används är köp av säljoptioner med aktieindex som underliggande tillgång. Den som äger en säljoption har rätten att sälja en tillgång till ett förutbestämt pris, lösenpriset. Även här är underliggande värde som skyddas stort. Du behöver fatta en handfull beslut som lämpligt lösenpris och slutmånad. Och principen är ju närmare indexvärdet desto dyrare option. Det samma gäller för löptiden. En lång option är dyrare än en som tar slut inom en nära tid. 

Är du privatsparare och vill du skydda mindre delar av portföljen finns det enklare alternativ.

Det är att köpa börshandlade fonder eller ETF:er som följer den omvända utvecklingen för det aktieindex som fonden följer. Nu kan du tjäna pengar och säkra delar av portföljen om aktieindex går ner.

Dessutom har flera av de börshandlade fonderna en inbyggd hävstång som gör att fonden stiger med exempelvis 2 procent när börsen och det underliggande aktieindexet faller 1 procent.

De börshandlade fonderna har ofta hävstång i olika storlekar som benämns lite olika. 2x som betyder att du får två gånger den underliggande tillgångens avkastning vid en marknadsnedgång.

Har du många svenska storbolag i din portfölj kan den börshandlade fonden Xact Bear vara ett alternativ. Fonden följer den omvända utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, OMXS30-index. Dessutom har Xact Bear en inbyggd hävstång som gör att fonden stiger med 1,5 procent när börsen faller 1 procent. Den finns även i en variant med hävstång gånger två.

Att säkra en aktieportfölj som är viktad liknande OMXS30-index blir därmed ganska lätt. För att få ett hundraprocentigt kursfallsskydd ska 40 procent av portföljens värde placeras i Xact Bear. Önskas mindre försäkring minskas beloppet och för att spekulera i nedgång köps fler andelar.

Det finns flera aktieindex att välja på. Har du många europeiska aktier i din portfölj finns det flera stora europeiska aktieindex att välja på. Frankfurtbörsensindex DAX30-index, Europas 50 största bolag och dess STOXX 50-index och Londonbörsens 100 största bolag heter FTSE 100-index.

Har du en stor vikt mot amerikanska aktier kan det vara bättre att säkra upp en börsnedgång med S&P 500 index. Ett index som följer de 500 största och mest omsatta bolagen som är lönsamma. Är du fullinvesterad i oljerelaterade aktier går det även att säkra portföljen med det oljetunga Oslobörsens OBX-index.

Tänk på att säkra portföljen med börshandlade fonder med omvänd utveckling är en tillfällig lösning. Strategin bör bara användas under kortare perioder när aktiemarknaden känns extra nervös. Alla försäkringar kostar pengar och hävstången är dagligt beräknad, så om du har en börshandlad fond över en längre period och är det volatilt med både stora upp och nedgångar kommer är det inte säkert att den avkastning du skapar överensstämmer med hur börsen gått under perioden eller att du har säkrat så stor del av portföljen som du tänkt.

Det utgår courtage vid handel av börshandlade fonder och det tillkommer en årlig förvaltningsavgift och slutligen är det bra att hålla ett öga på skillnaden mellan köp och säljkurs i produkten. Ju större så kallad spread ju dyrare är det att köpa och sälja den börshandlade fonden.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -